hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Besnijdenis

Categorie
Moderne wetenschap in de Bijbel

Toelichting

Geslachtsorgaan van een man

De man wordt geboren met een overtollige hoeveelheid vel aan het uiteinde van zijn penis, de zogenaamde voorhuid. Als deze niet wordt verwijderd, is het voorste deel van de penis moeilijk te reinigen, vooral in de eerste levensjaren. Bij ruim 50% van de jongetjes van één jaar is de voorhuid niet over de eikel te schuiven, en bij jongetjes van drie jaar is dat nog steeds 0% Wanneer bij het ouder worden de voorhuid wel over de eikel is te schuiven, dan nog wassen de meeste jongetjes zich niet op die plek. (21) Door dit gebrek aan hygiëne ontstaat er een vochtige omgeving waar zich grote aantallen bacteriën ontwikkelen. Die leven van dode huidcellen en talg, een vettige stof die door kleine kliertjes in de huid wordt afgescheiden. De bacteriën, de huidcellen en de talg vormen samen een stinkende massa die smegma wordt genoemd. Een ideale voedingsbodem voor de kankerverwekkende Smegma bacillus* (Mycobacterium smegmatis). Vooral onder primitieve omstandigheden, als mensen zich niet vaak wassen en zich niet uitgebreid kunnen douchen als wij, is het daar een grote smeerboel.

Besnijdenis

Bij de besnijdenis wordt de voorhuid weggesneden, waardoor het betreffende gedeelte van de penis aanmerkelijk beter kan worden schoongemaakt. Besnijdenis is in de meeste Europese landen een onbekend fenomeen. Het wordt voornamelijk toegepast als godsdienstig ritueel bij Joden en moslims, bij andere mensen vooral om medische redenen. Geschat wordt dat in Nederland en Europa ongeveer 10 tot 15 procent van de mannen is besneden. In de Verenigde Staten was dat in 1979 nog 85 procent. Nu is dat gedaald tot ongeveer 6o procent. (22, 23, 24) Het grote aantal besnijdenissen in de Verenigde Staten heeft niets te maken met godsdienstige overtuiging, maar wordt gedaan om hygiënische redenen. Geleerden hebben ontdekt dat besneden jongens veel minder kans hebben op peniskanker of aandoeningen van de urinewegen, en dat vrouwen van besneden mannen minder kans hebben op baarmoederhalskanker.

Besnijdenis voorkomt ook verschillende andere ziekten aan de geslachtsorganen. Jongetjes die als baby besneden zijn, krijgen in het eerste levensjaar ruim tienmaal zo weinig infectie van de urinebuis als onbesneden jongetjes, en op volwassen leeftijd krijgen ze minder snel geslachtsziekten. (34, 35) Een internationaal team van onderzoekers schreef in 2006 dat door besnijdenis de overdracht van het aids-virus van vrouw-naar-man met 60% afneemt. (35a) Vervolgonderzoeken worden afgewacht, zie de site van de Wereldgezondheidszorg (WHO).

De achtste dag

Het is opmerkelijk dat de besnijdenis in de Bijbel per se acht dagen na de geboorte moest plaatsvinden. Waarom was deze regel bij de Israëlieten zo strikt dat hij uitging boven alle andere geboden? Zelfs als de achtste dag viel op een sabbat, op een heilige feestdag of op de Grote Verzoendag, dan nog moest een jongetje besneden worden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft daar een antwoord op gegeven. De bekende kinderarts L. E. Holt schrijft dat baby's de eerste vier levensdagen bijzonder vatbaar zijn voor bloedingen: "Bloedingen in die tijd zijn soms zeer hevig; ze kunnen ernstige schade toebrengen aan de inwendige organen, speciaal aan de hersenen, en de dood veroorzaken door shock of leegbloeden." (36) Uit de verslagen van Holt blijkt dat de besnijdenis het beste kan plaatsvinden op de achtste dag. Dat baby's in de eerste dagen zo gemakkelijk leegbloeden, komt doordat de belangrijke bloedstollingselementen pro-trombine en vitamine K niet voldoende aanwezig zijn. De hoeveelheid pro-trombine die de baby de eerste dagen heeft, is overgebleven van de moeder en is op de derde dag nog slechts 3o procent van normaal. En vitamine K is bijna helemaal afwezig. Dat komt omdat het lichaam van de baby geen vitamine K van de moeder heeft gekregen en het ook nog niet zelf heeft kunnen aanmaken. Vitamine K wordt namelijk door bacteriën in onze darmen aangemaakt, maar omdat een baby steriel wordt geboren, duurt het enkele dagen voordat de bacteriewerking goed op gang komt en voldoende vitamine K wordt aangemaakt. Door gebrek aan vitamine K kan de aanwezige pro-trombine niet goed werken. Daarom zal tussen de tweede en de vijfde dag elke operatie of verwonding de baby ernstig in gevaar brengen. Om die reden krijgen moeders in veel ziekenhuizen vlak voor de geboorte een extra hoeveelheid vitamine K of worden baby's direct na de geboorte ingespoten met één milligram vitamine K. Na enkele dagen komt de bacteriewerking goed op gang en wordt er voldoende vitamine K aangemaakt, waardoor de aanwezige pro-trombine goed kan werken. Bovendien begint de lever met de aanmaak van nieuwe pro-trombine.

En nu wordt het interessant....! Vanaf de derde dag vliegt de hoeveelheid bruikbare pro-trombine omhoog en bereikt op de achtste dag een bovennormaal niveau van 110%. Daarna daalt de hoeveelheid tot normaal en blijft gedurende het hele leven op de standaardwaarde van 100%. (37, 38) Op de achtste dag heeft een baby dus meer bruikbare pro-trombine dan op enige andere dag in zijn leven! Dat wil zeggen dat op de achtste dag een bloeding sneller stopt dan op enig ander moment in zijn bestaan. Met andere woorden: de perfecte dag voor een besnijdenis is de achtste dag. Een bijkomende reden om een besnijdenis zo vroeg mogelijk te doen, is dat jonge kinderen van deze ingreep veel minder last hebben dan volwassenen. Het blijkt dat kinderen onder de drie weken alleen pijn en last ervaren op het moment van de besnijdenis zelf, daarna niet meer. Kinderen tussen vier weken en drie maanden hebben maximaal twee dagen last van napijn. Kinderen van drie maanden tot een jaar hebben drie á vier dagen last, en volwassen meer dan een week. (39) Bovendien kunnen oudere jongens soms een licht trauma van de besnijdenis overhouden, omdat ze de ingreep ervaren als een aanval op hun lichaam.

Na jaren van onderzoek is ontdekt waarom besnijdenis belangrijk is en op welke dag die het beste kan worden uitgevoerd. We willen de medische wetenschap daar hartelijk mee feliciteren, maar we kunnen bijna de bladzijden van de Bijbel horen ritselen. Zij roepen ons toe dat God al 4000 jaar geleden de besnijdenis heeft ingesteld en meteen daarbij gezegd heeft op welke dag dat moest gebeuren. Die feiten zijn niet door Abraham of Mozes ontdekt na een leven lang onderzoek, maar ze zijn vastgesteld door de Schepper van pro¬trombine en van vitamine K.

Bron : "Moderne wetenschap in de Bijbel" van drs. Ben Hobrink, Gideon, blz. 74-77
21. "Benefits and Risks of Circumcision" van E. Warner en E. Strahin, Canadian Medical Association Journal, Vol. 125, 1981, blz. 969
22. "Benefits and Risks of Circumcision" van E. Warner en E. Strahin, Canadian Medical Association Journal, Vol. 125, 1981, blz. 968
23. "Circumcision in Europe", www.circumcisioninfo.com
24. "Normal versus Circumcised: U.S. Neonatal Male Genital Ratio" van D. Bollinger, 2003, www.cirp.org/library/statistics/bollinger2003
34. "Routine-besnijdenis in Europa bepleit", Dagblad Trouw, 24 september 1997 (naar een artikel van E. Schoen: Archives of Desease of Childhood), www.Trouw.nl
35. "Besnijdenis biedt jongetjes weinig medisch voordeel", Reformatorisch Dagblad, 5 maart 1999, www.refdag.nl
35a. PLoS Medicine, Vol. 3, nr. 7, juli 2006, http://medicine.plosjournals.org
36. "Holt's Diseases of Infancy and Childhood" van L.E. Holt en R. McIntosh, 11th edition, Appleton-Century Co., New York, 1940, blz. 102, 103
37. "Moses and Preventive Medicine" van J.D. Fawver en R.l. Overstreet, Bibliotheca Sacra, juli-september 1990, blz. 277
38. "Cecil Textbook of Medicine" van J.B. Wyngaarden en L.H. Smith Jr. (ed.), Saunders Co., Philadelphia, PA, 1982, blz. 1003.
39. "The Question of Circumcision" van J. Katz, International Surgery, Vol. 62, 1977, blz. 491.

De voorhuid is een huidplooi die de penis dekt. De voorhuid zit aan de basis van de penishals aan de penis vast. De voorhuid is terugtrekbaar.  De voorhuid heeft een grote bloedtoevoer en bevat veel zenuwen. Hierdoor is het gevoelig voor aanraking, warmte, beweging en seksuele prikkeling.  De voorhuid  bevat talgklieren, die een vetachtige stof afscheiden die de wrijving tijdens de geslachtsgemeenschap vermindert.  Samen met de eptiheelcellen die de huid afscheidt, vormt deze afscheiding het smegma.

 

Bij mannen met slechte hygiënische gewoonten kan dit smegma zich ophopen. Dit kan tot chronische irritatie leiden en een verhoogde kans op peniskanker. Peniskanker komt niet voor bij mannen die besneden zijn. Bij de besnijdenis  wordt een deel van of de gehele voorhuid verwijderd. Deze ingreep kan bij jongetjes vanaf de derde of vierde dag na de geboorte worden verricht uit religieuze of traditionele overwegingen. Besnijdenis wordt ook toegepast als direct na de geboorte blijkt dat de voorhuid te nauw is en niet kan worden teruggetrokken. Vaak kan in de eerste levensjaren de voorhuid  slechts gedeeltelijk worden teruggeschoven over de penis. Meestal lost dit probleem zich in de loop der jaren vanzelf op.

 

Bron : http://www.medicinfo.nl/%7B7f5a9754-3a28-4f91-b1c2-fe1041b8b77c%7D

 


Bijbelteksten
Genesis  17  : 12
"Een zoontje dan van acht dagen zal u besneden worden, al wat mannelijk is in uw geslachten: de ingeborene van het huis, en de gekochte met geld van allen vreemde, welke niet is van uw zaad;" (Statenvertaling)
Leviticus  12  : 3
"En op den achtsten dag zal het vlees zijner voorhuid besneden worden." (Statenvertaling)

In dit bijbelvers staat dus dat op de achtste dag de Joodse jongetjes besneden moeten worden. Die achtste dag was zo belangrijk dat hij boven alle andere geboden uitging. Zelfs als de achtste dag op een sabbat of een hoogtijdag viel, moest een jongetje toch besneden worden. Pas in de 20e eeuw is gebleken, dat juist de achtste dag de beste dag van het hele leven is om een besnijdenis uit te voeren. Op die dag stoppen bloedingen namelijk een stuk sneller dan op enig andere dag in het leven.
Galaten  2  : 3  t/m 5
Maar zelfs Titus, die bij mij was, werd, ofschoon hij een Griek was, toch niet gedwongen zich te laten besnijden; en dat met het oog op de binnengedrongen valse broeders, lieden, die waren binnengeslopen, om onze vrijheid, die wij in Christus Jezus hebben, te bespieden, en zo ons tot slavernij te brengen. Wij zijn voor hen geen ogenblik gedwee uit de weg gegaan, opdat de waarheid van het evangelie ook verder bij u zou blijven. (NBG-vertaling)

Maar zelfs Titus, die mij vergezelde, werd niet gedwongen zich te laten besnijden, hoewel hij toch een Griek is. Dat wilden alleen een paar schijnbroeders, die als spionnen waren binnengedrongen om erachter te komen hoe wij onze vrijheid, die we in Christus Jezus hebben, gebruikten. Ze wilden slaven van ons maken. Maar we zijn geen moment voor hen gezwicht, want de waarheid van het evangelie moest in uw belang behouden blijven. (NBV-vertaling)

Wij mogen ook niet denken dat valse leraars alleen buiten de gemeente zijn. Onder de vele gevaren, vinden we ook het gevaar van valse broeders.

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009