hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Vloek(en) : Wat is dat precies?

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD

Toelichting

Vloeken, wat is dat precies?

Vloeken is misbruiken van de naam van God of van Jezus Christus (in mindere mate de naam van de Heilige Geest). Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie. De namen van God en Jezus worden soms gebruikt als stopwoord. Ook worden ze ondoordacht geuit als uitroep van bijvoorbeeld verbazing, frustratie of verontwaardiging. We kunnen dan met recht spreken van een leeg (ijdel) gebruik van deze namen. Ook zonder Gods naam te noemen (en zelfs in keurige bewoordingen soms) kan iemand God lasteren door wat hij over God zegt en het beeld dat hij van God schept.

 

Schelden en grof taalgebruik

Scheldwoorden, verwensingen, schuttingtaal en andere vormen van grof taalgebruik vallen dus strikt genomen niet onder vloeken. Naast vloeken, zijn er nog veel meer grove woorden. Verwensingen; woorden waarmee je een ander iets ergs, iets onaangenaams of iets negatiefs toewenst. Scheldwoorden; honende, beledigende woorden, waarmee je iemand negatief karakteriseert. En schuttingwoorden; platte, obscene woorden.

 

Waarom vloek je?

 

Uiten van boze gevoelens

Soms willen mensen hun boze gevoelens kwijt. Ze kiezen dan voor woorden waar andere mensen van schrikken of waar anderen boos om worden. Vaak hebben zulke woorden te maken met het geloof.

 

Geen relatie met God

Veel mensen geloven niet, ze hebben geen persoonlijke relatie met God. God is een onbekende voor deze mensen geworden. Zijn naam zegt veel mensen niets meer. Als zulke mensen vloeken hebben ze daar geen moeite mee. Ze denken dat er niemand is die verdrietig wordt van de vloek die ze zeggen.

 

Gebrek aan woorden

Vloeken is een gebrek aan woorden. Mensen die niet hebben geleerd hoe ze met hun boosheid moeten omgaan, gaan vanzelf vloeken. Sommige mensen vinden het zelfs stoer om te vloeken. Op sommige scholen of clubs hoor je pas bij de groep als je flink vloekt.

 

Is vloeken aangeleerd?

Als je in een gezin opgroeit waar veel gevloekt wordt of waar vloeken normaal is neem je dat makkelijk over. De oorzaak van het vloeken ligt voor een deel bij wat je van huis uit meekrijgt en wat er op school door de beugel kan. Iedereen leert nieuwe woorden van andere mensen. Het leren van nieuwe woorden is goed als het gaat om goede woorden. Je moet wel goed opletten welke woorden je wilt leren en welke je niet wilt leren. Een bekende waarschuwing van de Bond tegen het vloeken is : ”Vloeken is aangeleerd! Word geen naprater.”

 

Wat is er tegen een lelijk woord?

Is nou elk woord even erg? De Here Jezus geeft in de Bijbel zelf antwoord op deze vraag in Mattheus 12 vers 36 en 37. Lees dat maar na. Elk lelijk woord is dus eigenlijk verkeerd. We hebben onze mond gekregen om te praten, maar het is niet altijd makkelijk om goede dingen te zeggen. De tong is een klein stukje van het lichaam, staat in de Bijbel, maar het is zo sterk dat je hem niet de baas bent. (Lees: Jacobus 3 vers 8) Voordat je het weet heb je weer iets verkeerds gezegd. Al probeer je steeds op je woorden te letten, het is heel erg moeilijk. Jacobus zegt dat je niet tegelijkertijd mooi en lelijk kunt praten. Je kunt niet op zondag in de kerk mooie dingen over God zingen en op maandag iemand uitschelden. Dat kan niet. Het is of het één of het ander. Je woorden laten zien of je God dient of niet.

 

Waarom vinden mensen vloeken erg?

Veel mensen hebben een hekel aan vloeken. De Bond tegen het vloeken heeft tijdens een onderzoek heel veel mensen gevraagd naar hun mening over vloeken. Het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking vindt vloeken erg. Zelfs mensen die zelf af en toe vloeken vinden vloeken slecht. Voor mensen die in God geloven is Zijn naam heilig. In de Bijbel zegt God tegen iedereen dat je Zijn naam goed moeten gebruiken. Het doet christenen pijn als mensen toch vloeken.  Christenen voelen een beetje de pijn die God voelt als mensen zijn naam verkeerd gebruiken.

 

Jezus heeft ons, toen Hij op aarde leefde een gebed geleerd, ‘het Onze Vader’ In dat gebed staat ook iets over de naam van God: ‘Uw naam worde geheiligd.’ Dat betekent: ik mag meewerken aan het heiligen van Gods naam. Hoe? Door op een goede, eerbiedige manier over God te praten; door te bidden en door in je Bijbel te lezen en door te geloven. Een bekende spreuk van de Bond tegen het vloeken is “Spreek vrijmoedig over God maar misbruik nooit Zijn Naam.”

 

Vloeken en de Bijbel

Vloeken, het misbruik van Gods naam, gebeurt vaak onnadenkend. In het derde van de Tien Geboden (zie bijbelboek Exodus, hoofdstuk 20) gaat het juist over dat inhoudloos, leeg gebruik van Zijn naam. Vloeken en schelden is overigens compleet tegengesteld aan het doel van de schepping; een leven tot eer van God en tot nut van de medemens.  

 

Jezus is een Naam. Jezus is geen uitroep van ergernis. Geen achteloos tussenwerpsel. Geen uiting van heftige ontroering. Jezus Christus is de naam van de Zoon van God. Hij kwam 2000 jaar geleden naar de aarde, om aan het kruis te sterven en de dood te overwinnen. Daardoor kan ons bestaan weer zin krijgen. Wie Jezus zegt, noemt geen krachtterm, maar roept Hem aan.


God is een Naam. God is geen stopwoord. Geen uitroep van verbazing. Geen kreet om bij tegenslag het hart te luchten. God is de naam van de Schepper van hemel en aarde. De God die ons gemaakt heeft om Hem te dienen. Ook met onze stem. Spreek daarom vrijmoedig over God, maar gebruik Zijn Naam nooit onnodig.

 

Bron : http://www.bondtegenvloeken.nl/index.php?paginaID=10

 

Bijbelteksten

 

Exodus 20 vers 7:
Misbruik de naam de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan.’

 

Psalm 19 vers 15:
Laten de woorden van mijn mond u behagen, de overpeinzingen van mijn hart u bekoren, HEER, mijn rots, mijn verlosser.’

 

Psalm 34 vers 14:
Behoed dan je tong voor het kwaad, je lippen voor woorden van bedrog.’

 

Efeze 4 vers 29:
Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goed doen aan wie ze hoort.’

 

Kolossenzen 3 vers 8:
Maar nu moet u alles wat slecht is opgeven: woede en drift, vloeken en schelden.’

 

1 Petrus 3 vers 10:
Immers: 'Wie het leven liefheeft en gelukkig wil zijn, moet geen laster of leugens over zijn lippen laten komen.'


Bijbelteksten
Genesis  12  : 3
Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden. (HSV-vertaling)

Dit zijn woorden die God tegen Abraham gesproken heeft. Via Abrahams zoon Izak en zoon Jakob gaat deze "wet" over op het volk van Israël. Israël, het Joodse volk, is een toetssteen voor Gods zegen of vloek. Door heel de geschiedenis heen is deze Godsspraak een "historische wet" gebleken. Volken en landen die goed waren voor het Joodse volk werden gezegend. Er kwamen oordelen over landen en volken die de Joden slecht behandelden. God verwacht van wereldmachten dat zij Israël zegenen door het te beschermen en te helpen op weg naar Gods doel met Israël.

Bron: "Eindtijd, Israël en Islam" van drs. Jan van Barneveld
Numeri  24  : 1  t/m 3  + vers 9
Toen Bileam zag dat het in de ogen van de HEERE goed was dat hij Israël zegende, ging hij niet, zoals de andere keren, over op bezweringen, maar richtte hij zijn gezicht naar de woestijn. Toen Bileam zijn ogen opsloeg en Israël zag, gelegerd volgens zijn stammen, kwam de Geest van God over hem. Hij hief zijn spreuk aan en zei: Wie u zegent, is gezegend, wie u vervloekt, is vervloekt! (HSV-vertaling)

Dit zegt de heidenprofeet Bileam toen hij vanaf een hoge berg over het in de vlakte gelegerde volk Israël zag. God heeft deze woorden ook gesproken tegen Abraham: "Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en in u zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden." Via Abrahams zoon Izak en zoon Jakob gaat deze "wet" over op het volk van Israël. Israël, het Joodse volk, is een toetssteen voor Gods zegen of vloek. Door heel de geschiedenis heen is deze Godsspraak een "historische wet" gebleken. Volken en landen die goed waren voor het Joodse volk werden gezegend. Er kwamen oordelen over landen en volken die de Joden slecht behandelden. God verwacht van wereldmachten dat zij Israël zegenen door het te beschermen en te helpen op weg naar Gods doel met Israël.

Bron: "Eindtijd, Israël en Islam" van drs. Jan van Barneveld
Spreuken  27  : 14
Wie zijn naaste in de vroege morgen op luidruchtige wijze groet, het wordt hem als een vloek aangerekend. (NBG-vertaling)

Als je elke morgen je naaste luid begroet, gaat hij denken dat je hem verwenst.

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009