hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bitterheid/wrok/toorn (Vergeven: Gods medicijn tegen bitterheid)

Categorie
Karaktereigenschappen (negatief)
OP ZOEK NAAR GOD

Toelichting

Vergeven:  Gods medicijn tegen bitterheid

 

De wereld wordt beslist harder om ons heen. Vooral in onze westerse maatschappij zijn mensen steeds meer op eigen voordeel gericht. Men houdt daarbij vaak geen rekening meer met elkaar. Daardoor ontstaat er veel pijn, zoals echtscheidingen, problemen in het huwelijk en tussen ouders en kinderen. Familie ruzies die dramatische gevolgen kunnen hebben, zodat men elkaar in geen jaren meer wil zien. Dat is echter nooit de wil van God en dat geldt zeker voor christenen die de Heer Jezus hebben leren kennen. Dan dienen we juist acht te geven op elkaar en zeker niet langs elkaar te leven.

 

Maar natuurlijk zijn er zoveel dingen die mensen pijn doen. Soms is er sprake van pijnlijke herinneringen aan onrecht of vernederingen die heel diep ingrijpen in de ziel van een mens. Daardoor kunnen wonden ontstaan die onzichtbaar zijn voor anderen en die zich maar moeilijk sluiten. Als de wond zich (na jaren) toch gesloten heeft en we dus de pijn niet meer zo voelen, blijft het vaak een gevoelige plek, die gemakkelijk weer pijn gaat doen als we met het verleden geconfronteerd worden. Soms worden het trauma’s die ons leven van tijd tot tijd blijven beheersen, ons angsten geven of slapeloosheid. De voornaamste oorzaak daarvan is meestal, dat we de pijn zijn blijven koesteren, totdat zij ontaardt in bitterheid. Bitterheid is nu eenmaal niet een van de aangenaamste levensgezellen, maar het is juist een blokkade in het ontvangen van Gods zegeningen. Het begint als een ergernis. We ergeren ons aan iets wat een ander doet of zegt. Wanneer we dit voeden door er bijv. met anderen over gaan praten en er daardoor steeds meer voeding aan geven, groeit het uit tot een afkeer van die ander en tenslotte wordt het een bitterheid wat ons hart en gedachte vult. Het is als een plant, het begint met het zaad van ergernis, daarna groeit de plant van afkeer en brengt tenslotte de vrucht van bitterheid voort.

 

Bitterheid frustreert ons, maakt ons ziek en blokkeert ons geestelijk
Daarom moeten we ervoor waken dat het niet zover komt en op tijd daar naar de Heer gaan, die in staat is om ons van binnen te genezen en ons vrij te maken. Want wie met bitterheid leeft, verziekt het niet alleen voor anderen, maar meer nog voor zichzelf. Die zal al gauw al zijn vrienden kwijtraken, omdat men hen teveel belast met de diepgewortelde gevoelens van wrok, die men heeft tegen iemand. Wat nog veel erger is: onze gebeden zullen de hemel niet meer bereiken. Heel wat christenen hebben daardoor in hun leven barrières die verhinderen dat hun gebeden door God verhoord worden. We weten dat God door de dood en opstanding van Jezus – zijn volmaakte offer aan het kruis – alle obstakels die er aan Gods kant waren, heeft neergehaald. Daaruit volgt dat iedere blokkade tussen God en mensen aan onze kant ligt; God heeft van zijn kant immers al voorzien in de oplossing van het probleem. Een van de grootste blokkades in het leven van kinderen van God is: onvergevingsgezindheid.

 

In Markus 11:24 lezen we de woorden van de Here Jezus:  Daarom zeg ik jullie: alles waarom jullie biddend om vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen.”  Geweldig, zeggen we dan… Maar wacht even! Het volgende vers zegt Jezus: “En wanneer gij staat te bidden, vergeeft wat gij tegen iemand mocht hebben, opdat ook uw Vader in de hemelen uw overtredingen vergeeft.. Indien gij echter niet vergeeft, zal ook uw Vader, die in de hemelen is, uw overtredingen niet vergeven. (vers 25-26). Jezus legt hier een direct verband tussen de verhoring van onze gebeden en het vergeven van anderen.

 

De gelijkenis
Laten we eens beter kijken naar de bijzondere gelijkenis die Jezus geeft in verband met vergeven (Mattheus 8). We lezen daar over een dienstknecht die zijn meester tienduizend talenten schuldig is. Omdat hij deze schuld nooit kon terugbetalen, zou hij samen met zijn vrouw, zijn kinderen en al zijn bezittingen worden verkocht. Hij smeekte de meester echter om genade, waarna deze hem zijn hele schuld kwijtschold. Terwijl hij naar buiten liep, kwam de knecht iemand anders tegen die op zijn beurt hèm een klein bedrag schuldig was en daarna gebeurde het volgende: de knecht commandeerde de man “betaal me”, de man antwoordde “dat kan ik niet”. Maar de knecht die eerst dat grote bedrag was kwijtgescholden zei: “Nou, dan ga je nu de gevangenis in”. De man die dat kleine bedrag schuldig was smeekte hem om meer tijd, maar de knecht was op zijn beurt ongenadig. Natuurlijk waren de bedienden, die even daarvoor getuige waren geweest van de wonderbaarlijke kwijtschelding, zeer geschokt door wat er nu gebeurde. Ze vertelden het onmiddellijk aan hun meester. “…die knecht heeft nu een ander in de gevangenis laten gooien omdat hij hem een klein bedrag schuldig was….” De Bijbel vertelt dat de meester hierover erg boos was. Hij riep de knecht bij zich en zei: ,,Je bent een slechte dienaar (vers 32)’’. Vervolgens gaf hij hem in handen van de folteraars, totdat hij zelf alsnog zijn hele schuld terugbetaald zou hebben. Het laatste vers zegt: “Zo zal mijn hemelse Vader ook ieder van jullie behandelen die zijn broeder of zuster niet van harte vergeeft “(vers 35).

 

Jezus legt hiermee uit dat deze gelijkenis eigenlijk gaat over het vergeven van anderen. Uit zijn woorden komen twee duidelijke feiten naar voren. Ten eerste, het niet vergeven van anderen is slecht en dus een zonde. De meester zei: ,,Je bent een slechte dienaar!”  Waarom? Omdat hij de ander zijn schuld niet kwijtschold, terwijl hem zelf zo veel schuld was kwijtgescholden. Wij zien het vaak als iets vrijwilligs iets waar je zelf een keus in hebt, maar het is simpelweg verkeerd, onomwonden een zonde, om een ander niet te vergeven, dus een kind van God heeft geen keus.

 

Ten tweede, de niet-vergevende knecht werd overgeleverd aan de ‘folteraars’. Die folteraars zijn niets anders dan demonen die ons kwellen, je zet er als het ware de deur voor open. Jezus heeft ook ons zo enorm veel vergeven. Onze zonden zouden ons absoluut naar de hel gebracht hebben. Maar Hij vergaf ons en daarom zullen ook wij moeten vergeven wat anderen ons aandoen, ongeacht of zij hun fouten inzien en/of ons om vergeving vragen. Want zonder vergeving belasten wij onszelf en worden we een gemakkelijk prooi voor demonen van haat en bitterheid. Mensen die de naam van Jezus aanroepen als Redder en Heer en toch worden ze geplaagd door boze geesten. Ze ervaren geen vrede of vreugde, maar zijn onderworpen aan angst, rusteloosheid, depressie, wanhoop. Als God echter iemand in handen geeft van folteraars, dan is er geen schepsel op aarde dat hem of haar uit die situatie kan bevrijden. Als God je heeft overgegeven aan de folteraars, zal men in die situatie blijven totdat men aan Gods voorwaarde voldoet om eruit te komen, en dat is: vergeef de ander! Als je anderen niet vergeeft, dan zal God ook jou niet vergeven. (Mattheüs 6:14-15).

 

Sommige mensen zeggen: “ik heb niet het gevoel dat ik kan vergeven”.
Vergeving is niet gebaseerd op een gevoel; maar op een besluit. Het is geen zaak van emoties, maar een zaak van jouw wil. Vergeving hoef je niet te voelen; je moet het willen. als je een wedergeboren kind van God bent, dan zal je door Gods kracht in staat zijn dit te willen. Zo beschouwd is vergeven dus niet moeilijk. Het is een handeling van de wil en een uiting van de lippen. Je besluit het; je zegt het; en dat is dat! Wees specifiek en noem mensen bij de naam: “Heer, ik vergeef mijn man; ik vergeef mijn vrouw, ik vergeef mijn schoonzoon, mijn broeder of zuster, mijn voorganger… Zoals ik wil dat U mij vergeeft, zo vergeef ik hen.” Begin daarna te bidden voor de betreffende persoon die u heeft vergeven en zegen hem of haar in Jezus naam. Het is onmogelijk om nog bitterheid te voelen en op hetzelfde moment voor iemand te bidden. Door te bidden vervang je het negatieve door het positieve. Je krijgt weer frisse lucht! Je kunt weer diep ademhalen! Je kunt iedereen recht in de ogen kijken. God wil dat dingen opgeruimd worden en dan ZIJN ze ook opgeruimd!

 

Bron : http://herboldblog2.wordpress.com/2010/09/27/vergeven-gods-medicijn-tegen-bitterheid/

Uitspraak van Corrie Ten Boom

Vergeving is de sleutel die de deur van de wrok en de boeien van de haat opent. Maar vergeven kunt u alleen als u de Here Jezus vraagt het in u te doen. 


Bijbelteksten
Leviticus  19  : 17  t/m 18
Wees niet haatdragend. Als je iemand iets te verwijten hebt, roep hem dan ter verantwoording en laad niet omwille van een ander schuld op je door je te wreken of wrok te blijven koesteren. Heb je naaste lief als jezelf. Ik ben de HEER. (NBV-vertaling)


Deuteronomium  32  : 35
Mij komt de wraak toe.

God is het die bepaalt wanneer en hoe Hij wraak neemt.
Psalmen  34  : 12  t/m 15
Kom, kinderen, luister naar mij, ik leer je ontzag voor de HEER. Hebben jullie het leven lief, wil je goede jaren genieten? Behoed dan je tong voor het kwaad, je lippen voor woorden van bedrog. Mijd het kwade, doe wat goed is, streef naar vrede, jaag die na (NBV-vertaling)
Habakuk  10  : 30
Mij komt de wraak toe.

Dit woord wordt ook geciteerd in Romeinen 12:9 en Deuteronomium 32:35.
Markus  11  : 19  t/m 25
Nadat de avond gevallen was, gingen Jezus en zijn leerlingen weg uit de stad. Toen ze ’s morgens vroeg weer langs de vijgenboom kwamen, zagen ze dat hij tot aan de wortels verdord was. Petrus herinnerde zich het voorval en zei: "Rabbi, kijk, de vijgenboom die u vervloekt hebt, is verdord." Jezus zei tegen hen: "Heb vertrouwen in God." Ik verzeker jullie: als iemand tegen die berg zegt: “Kom van je plaats en stort je in zee,” en niet twijfelt in zijn hart, maar gelooft dat gebeuren zal wat hij zegt, dan zal het ook gebeuren. Daarom zeg ik jullie: alles waarom jullie bidden en vragen, geloof dat je het al ontvangen hebt, en je zult het krijgen. Wanneer je staat te bidden en je hebt een ander iets te verwijten, vergeef hem dan, opdat ook jullie Vader in de hemel jullie je misstappen vergeeft. (NBV-vertaling)

Jezus legt hier een direct verband tussen de verhoring van onze gebeden en het vergeven van anderen.
Handelingen  15  : 3
Er ontstond nu een verbittering, zodat zij van elkaar scheidden.
Handelingen  15  : 39
Er ontstond nu een verbittering, zodat zij van elkaar scheidden.

Helaas kunnen verbitteringen tussen mensen ontstaan, ook tussen christenen. Dat lezen van Paulus en Barnabas in dit bijbelvers.
Romeinen  12  : 9
Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. (NBV-vertaling)

Het is niet goed om kwaad te doen of kwaad te blijven.
Romeinen  13  : 4
Zij (= de overheid) staat immers in dienst van God, u ten goede. Maar indien gij kwaad doet, wees dan bevreesd; want zij draagt het zwaard niet tevergeefs; zij staat immers in de dienst van God, als toornende wreekster voor hem, die kwaad bedrijft. (NBG-vertaling)

Want ze (= de overheid) staat in dienst van God en is er voor uw welzijn. Maar wanneer u doet wat slecht is, kunt u haar beter vrezen: ze voert het zwaard niet voor niets, want ze staat in dienst van God, en door hem die het slechte doet zijn verdiende straf te geven, toont ze Gods toorn. (NBV-vertaling)
Efeziers  4  : 26  t/m 27

Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats. (HSV-vertaling)

Als u kwaad bent, laat dan geen wrok in uw hart opkomen, want dan zondigt u. Zorg ervoor dat u uw boosheid voor het einde van de dag weer kwijt bent. Geef de duivel geen schijn van kans. (Het Boek)

Met andere woorden: toorn kan op zichzelf best gerechtvaardigd zijn (vergelijk Romeinen 12 : 19a), maar volhard er niet te lang in, anders gaat de toorn zich in je hart vasthaken. Een eenmaal vastgehaakte toorn ontaardt in wrok en bitterheid.


Efeziers  6  : 4

En vaders, wek geen toorn bij uw kinderen op,  maar voed hen op in de onderwijzing en de terechtwijzing van de Heere. (HSV vertaling) 

Vaders, maak uw kinderen niet verbitterd, maar vorm en vermaan hen bij het opvoeden zoals de Heer dat wil. (NBV vertaling)

Heel vaak weten ouders wel de tekst, dat de kinderen hen gehoorzaam dienen te zijn en helaas wordt daar ook wel eens misbruik van gemaakt. Maar de regel die er meteen achter staat, weten de ouders vaak niet. God weet dat ouders ook niet volmaakt zijn en dat zij ook wel eens iets kunnen doen of zeggen en dat ze eisen dat de kinderen hen gehoorzamen. Maar ouders hebben zeker ook de opdracht om hun kinderen liefdevol op te voeden, dat de kinderen de ouders gehoorzamen omdat de kinderen weten dat de ouders het beste met hen voorhebben en dat de kinderen geen wrok of verbitterd worden over het gedrag van hun ouders.

 


Kolossensen  3  : 20  t/m 21

Kinderen, wees je ouders gehoorzaam in alles, want dat is welbehaaglijk voor de Heere.  Vaders, terg uw kinderen niet, opdat zij niet moedeloos worden. (HSV vertaling)

Kinderen, gehoorzaam je ouders in alles, want dat is de wil van de Heer. Vaders, vit niet op uw kinderen, want dat maakt ze moedeloos. (NBV vertaling) 

Heel vaak weten ouders wel de tekst, dat de kinderen hen gehoorzaam dienen te zijn en helaas wordt daar ook wel eens misbruik van gemaakt. Maar de regel die er meteen achter staat, weten de ouders vaak niet. God weet dat ouders ook niet volmaakt zijn en dat zij ook wel eens iets kunnen doen of zeggen en dat ze eisen dat de kinderen hen gehoorzamen. Maar ouders hebben zeker ook de opdracht om hun kinderen liefdevol op te voeden, dat de kinderen de ouders gehoorzamen omdat de kinderen weten dat de ouders het beste met hen voorhebben en dat de kinderen geen wrok of verbitterd worden over het gedrag van hun ouders.


Kolossensen  4  : 10
Dat was over de persoon van Markus. Gelukkig is daaruit geen wrok ontstaan, want Paulus schrijft naderhand met respect over Barnabas (1 Kolossenzen 9 : 6, Galaten 12 : 9) én Markus (Kolossenzen 4 : 10, 2 Timotheüs 4 : 11, Fm : 24).

In veel andere gevallen heeft verbittering het hart en het leven van menige christen vergald. Ik heb zelfs de sterke indruk dat heel veel psychische en lichamelijke kwalen veroorzaakt worden door wrok en bitterheid, die diep weggestopt zijn.

De oplossing voor wrok en bitterheid is: leren vergeving te schenken aan degenen die jou leed hebben aangedaan; in ernstige gevallen kan dat vaak niet zonder de hulp van een zielzorger.
Kolossensen  9  : 6  Galaten 12 : 9
Dat was over de persoon van Markus. Gelukkig is daaruit geen wrok ontstaan, want Paulus schrijft naderhand met respect over Barnabas
2 Timotheus  4  : 11
"Haal Marcus af en breng hem mede, want hij is mij van veel nut voor de dienst."

Helaas kunnen verbitteringen tussen mensen ontstaan, ook tussen christenen. We lezen van Paulus en Barnabas: “Er ontstond nu een verbittering, zodat zij van elkaar scheidden.” (Handelingen 15 : 39). Dat was over de persoon van Markus. Gelukkig is daaruit geen wrok ontstaan, want Paulus schrijft naderhand met respect over Barnabas (1 Kolossenzen 9 : 6, Galaten 12 : 9) én Markus (Kolossenzen 4 : 10, 2 Timotheüs 4 : 11, Fm : 24).
Filemon  1  : 24
Helaas kunnen verbitteringen tussen mensen ontstaan, ook tussen christenen. We lezen van Paulus en Barnabas: “Er ontstond nu een verbittering, zodat zij van elkaar scheidden.” (Handelingen 15 : 39). Dat was over de persoon van Markus. Gelukkig is daaruit geen wrok ontstaan, want Paulus schrijft naderhand met respect over Barnabas (1 Kolossenzen 9 : 6, Galaten 12 : 9) én Markus (Kolossenzen 4 : 10, 2 Timotheüs 4 : 11, Fm : 24).
Jakobus  3  : 14  t/m 16

Wanneer u echter bittere afgunst en eigenbelang in uw hart hebt, beroem u dan niet en lieg niet tegen de waarheid. Dat is niet de wijsheid die van boven komt, maar ze is aards, natuurlijk, duivels. Want waar afgunst en eigenbelang is, daar heersen wanorde en allerlei kwade praktijken. (HSV vertaling)

Maar als u zich laat beheersen door bittere jaloezie of egoïsme, kunt u beter niet zo hoog van de toren blazen; u zou de waarheid geweld aandoen. Dat soort wijsheid komt niet van boven; ze is aards, ongeestelijk, demonisch. Waar jaloezie en egoïsme heersen, vieren wanorde en allerlei kwaad hoogtij. (NBV vertaling)


Onbekend/Anders  (Handelingen 15 : 39) (1 Kolossenzen 9 : 6) (Galaten 12 : 9) (Kolossenzen 4 : 10) (2 Timothes 4 : 11) (Fm 1 : 24)
Helaas kunnen verbitteringen tussen mensen ontstaan, ook tussen christenen. We lezen van Paulus en Barnabas: “Er ontstond nu een verbittering, zodat zij van elkaar scheidden.” (Handelingen 15 : 39). Dat was over de persoon van Markus. Gelukkig is daaruit geen wrok ontstaan, want Paulus schrijft naderhand met respect over Barnabas (1 Kolossenzen 9 : 6, Galaten 12 : 9) én Markus (Kolossenzen 4 : 10, 2 Timotheüs 4 : 11, Fm : 24). In veel andere gevallen heeft verbittering het hart en het leven van menige christen vergald. Ik heb zelfs de sterke indruk dat heel veel psychische en lichamelijke kwalen veroorzaakt worden door wrok en bitterheid, die diep weggestopt zijn.
Onbekend/Anders
Kinderen, wees uw ouders onderdanig. Ouder, verwekt uw kinderen niet tot toorn.

Heel vaak weten ouders wel de tekst, dat de kinderen hen gehoorzaam dienen te zijn en helaas wordt daar ook wel eens misbruik van gemaakt. Maar de regel die er meteen achter staat, weten de ouders vaak niet. God weet dat ouders ook niet volmaakt zijn en dat zij ook wel eens iets kunnen doen of zeggen en dat ze eisen dat de kinderen hen gehoorzamen. Maar ouders hebben zeker ook de opdracht om hun kinderen liefdevol op te voeden, dat de kinderen de ouders gehoorzamen omdat de kinderen weten dat de ouders het beste met hen voorhebben en dat de kinderen geen wrok of verbitterd worden over het gedrag van hun ouders.

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009