hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bijbel (Het taalgebruik van de Bijbel)

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD
Bijbel

Toelichting

De Bijbel is niet geschreven met een wetenschappelijk taalgebruik of met een wetenschappelijk doel. De Bijbel spreekt in de taal van alledag en in de taal van wat we zien. In het dagelijks leven spreken alle mensen op een "onwetenschappelijke" manier, zelfs de grootste geleerde.

Voorbeelden:
"De zon gaat op" en "De zon gaat onder"
(Dit zeggen we nog steeds, hoewel we weten dat de zon niet beweegt, maar de aarde.)

"De aarde schudde op haar grondvesten." (Job 9 : 6)
(Dit zeggen we bij een aardbeving en niemand die zich daar aan stoot.)

Bij navigatie in de scheepvaart doen we nog steeds of de zon en de sterren om de aarde heen draaien. Als je daarmee de koers uitzet, weet je precies waar je uitkomt. En dát is belangrijk, niet of je taalgebruik wetenschappelijk verantwoord is.

"Wateren onder de aarde"
(Als in Exodus 20 : 4 staat dat de Israëlieten geen afgodsbeelden mochten maken van dieren die leefde in de wateren onder de aarde, dan wordt daar niet bedoeld dat die wateren onder de grond zitten, maar dat de waterspiegel en alles wat daar onder zit, lager is dan het aardoppervlak.)

Een zeer geleerde professor wordt bijzonder gewaardeerd als hij moeilijke onderwerpen in alledaagse taal aan ons kan uitleggen. Maar als de Bijbel dat probeert, is hij voor veel mensen plotseling onbetrouwbaar geworden ...! De Bijbel leert ons helemaal niet een bepaald wereldbeeld. Hij is er helemaal niet op gericht om ons kosmologie of iets dergelijks te onderwijzen. Het doel van de Bijbel is, door alle eeuwen heen, om ons te wijzen op het leven en sterven van Jezus Christus en om ons te vertellen hoe we met God in contact kunnen komen.

De verhalen van de Bijbel gaan uit van het "kijkbeeld" dat de gewone mensen hebben, van de dingen die je met je ogen ziet. Ze leggen in dagelijkse taal zaken uit die wel degelijk betrouwbaar zijn; ook als het gaat om biologie, geologie, natuurkunde of sterrenkunde. De Bijbel is wel in een bepaalde tijd geschreven. Zijn taal is wel door een bepaalde periode gekleurd, maar de inhoud en de lessen die we eruit kunnen leren, gelden voor alle eeuwen.

(Bron : "Moderne wetenschap in de Bijbel", drs. Ben Hobrink, Gideon, blz. 24, 25)


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Is de Bijbel waar? (video)

 


  Terug


Versie december 2009