hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bidden (Luisterend bidden)

Categorie
Bijbel

Toelichting

Hoe een kerk in Rijssen zich uitstrekt naar de gaven van de Geest

Ds. Sander Ris linkte genezing aan grote events. “Totdat ik genezing meemaakte in een kleine, vertrouwde kring waar mensen voor mij luisteren naar God,” vertelt de predikant van de Ontmoetingskerk (PKN) in Rijssen. Binnenkort vertelt Sander over luisterend bidden tijdens de conferentie “There is More Next van het Evangelisch Werkverband”. Predikanten, kerkenraadsleden en leiders delen in Voorthuizen ervaringen met de gaven van de Geest.

Hoe zijn jullie op het spoor gekomen van ‘luisterend bidden’?
“In de wijk waar ik woon, in de kerk waar ik werk lopen véél mensen vast in hun gebeden,” antwoordt Sander. “Ze voelen zichzelf tekort schieten. ‘God luistert voor geen meter’, denken ze en ze geven zichzelf de schuld: ‘ik moet harder bidden, beter bidden, langer bidden.’ Een kleine groep stopt gewoon met bidden. Een grote groep voelt zich ermee verlegen.

Ondertussen zien mensen daardoor dat er veel meer mogelijk is met gebed. Vernieuwingsbewegingen zoals het Evangelisch Werkverband in de kerken zijn bijvoorbeeld volop bezig met bidden voor genezing, persoonlijke voorbede en de gaven van de Geest. Tijdens de conferentie There is More bezocht iemand uit mijn kerk de conferentie. Ze zag wonderen gebeuren tijdens het bidden. Dat doet natuurlijk iets met haar en met degenen in onze kerk die haar verhaal horen. Kan bidden méér zijn dan de toch wel saaie, vermoeiende, zich steeds herhalende gebeden in de kerk? Kan ík opnieuw leren bidden? En dan zó, dat ik er ook helemaal in meekom, iets van God ervaar en dat kan delen met anderen?

Wij hebben in onze kerk drie avonden opgezet over ‘Luisteren naar Gods stem’. We dachten: ‘Als er 25 mensen op afkomen zijn we al blij.’ Op de eerste avond waren er meer dan negentig mensen.”

“De een dacht aan een zin uit de bijbel. Bij de ander stond er een beeld op het netvlies. Sommigen uit de groep begonnen spontaan tijdens de stilte een lied te neuriën.”

Wat houdt ‘luisterend bidden’ concreet in?

“Zo ziet luisterend bidden er bij ons uit. Ik ontmoet een aantal bekenden of vrienden bij mij thuis. Of we plannen een avond in de kerk. De aanleiding kan zijn dat één van ons ziek is geworden. Of dat iemand van ons vastloopt in het werk. Soms is het om een Alpha-cursus voor te bereiden. Vaker is het dat iemand gebedspastoraat nodig heeft. 

We zetten koffie, leggen een Bijbel op tafel en gaan zitten op de bank of stoel. Degene voor wie we bidden vertelt wat er gaande is. Maximaal twintig minuten. Om ons niet te verliezen in praten. Na deze intro worden we stil. We beginnen met het gebed: ‘Kom, Heilige Geest.’ Vaak ook: ‘Heer, leer ons bidden. Of: God, we luisteren naar U. Leer ons luisteren. Spreek tot ons.’ En dan zijn we stil. Minutenlang. We proberen open te staan voor wat Hij wil zeggen of wil laten zien. Na de stilte vertellen we elkaar wat we hebben meegemaakt tijdens de stilte en reflecteren we daar kort op. Meestal bidden we dan nog eens: ‘Heer, we denken dat U dit heeft laten zien; wilt U er nog meer over vertellen.’ Dan nog eens stilte. Weer delen. We zoeken naar de leiding van God. ‘Waar bent U in dit alles? Wat bent U aan het doen? Hoe spreekt U hierover? Wat verlangt U van ons?’

De eerste keer is het onwennig. Zelfs een beetje eng. Wie ben ik dat ik Gods stem wil horen? En áls ik iets hoor van God… hoe weet ik dan dat het God is en niet mijn eigen gedachte? En als ik níets hoor of meemaak, sta ik dan voor schut? 
Maar het gebeurt. Na de stilte delen we wat we hebben meegemaakt. De één dacht aan een zin uit de Bijbel. Bij de ander stond er een beeld op het netvlies. Sommigen uit de groep begonnen spontaan tijdens de stilte een lied te neuriën. Anderen schreven woorden op die bij hen opkwamen. En degene voor wie we baden is met regelmaat sprakeloos. ‘Hoe is het mogelijk dat jullie woorden geven aan waar ik mee zit? Hoe komen jullie aan dat soort bemoedigende beelden voor mij?’”

 

Tijdens There is More next ga ja hier uitgebreid op in. Ook wordt er met ‘luisterend bidden’ geoefend. Hoe kan een christen zich hierin oefenen?
“Luisterend bidden doet bij ons in de kerk best veel met tientallen mensen,” merkt de predikant op. “Daar wil ik graag over nadenken met kerkelijk leiders bij There is More Next. Ik heb twee vragen aan ze.

1.      Hoe spreekt de Bijbel over Gods spreken en onze gebeden?
Misschien is ‘luisterend bidden’ een hype of een socio-psychologisch fenomeen of misschien is het een ‘logisch’ gevolg van onze behoefte naar verbondenheid. Maar kende Israël dit ook? Kende Jezus dit ook? Zien we het terug in de gemeenten van de Nieuwtestamentische brieven? Ik denk het wel, tegelijk ben ik erg benieuwd wat er gebeurt wanneer we als kerkelijk leiders de leiding van de Geest zoeken en Gods Woord bestuderen.

“Bij ‘luisterend bidden’ gaat het er persoonlijker aan toe. Rustiger. Nog meer dan bij een conferentie gaat genezing bij ‘’luisteren bidden’ een spade dieper.”

2. Hoe begeleiden we mensen wanneer de gaven van de Geest zichtbaar worden?
Wanneer ik stil word om open te staan voor Gods spreken heb ik een ander instrumentarium nodig dan alleen mijn verstand, logica en verbale vermogen. In het begin weten mensen zich soms geen raad. Ze kunnen gewoon niet omgaan met de stilte. Ze hebben niet de ‘tools’ om de stilte en daarin Gods spreken te duiden. Ik zie dat het pas begint wanneer we samen iets merken van de gaven van de Geest. Misschien omdat je het geestelijke alleen geestelijk kan begrijpen, zoals 1 Korinthe 2 duidelijk maakt. In ieder geval: de gaven van de Geest zijn er bij ‘luisterend bidden’ ineens. Misschien omdat stilte allerlei nieuwe mogelijkheden in je wakker roept. Geestelijke gaven die je door je gepraat en gedenk meestal relativeert of ontkent. Dat is bij ‘luisterend bidden’ niet meer mogelijk. Dus ik zie mensen tijdens ‘luisterend bidden’ profetische beelden delen met elkaar. Er wordt in de stilte regelmatig zachtjes gebeden in klanktalen. Deze uitingen worden af en toe ook uitgelegd. Visioenen worden gezien. Kortom: de gaven van de Geest uit Handelingen en 1 Korinthe 12 gebeuren. Of mensen er nu klaar voor zijn of niet. Daar moeten we het als kerkelijk leiders wel over hebben: welke begeleiding geven we? Zijn wij er zélf klaar voor? En hoe houden we ons verstand erbij?,” aldus Sander, verwijzend naar 1 Korinthe 14:15.

Wat heeft ‘luisterend bidden’ te maken met bidden voor genezing? 
“Ik betrap mezelf erop dat ik bij bidden voor genezing vooral denk aan een charismatisch persoon op een podium die mensen met een ziekte naar voren roept. Iemand in mijn vriendenkring is in zo’n ‘genezingsdienst’ genezen van Pfeiffer. Daardoor linkte ik genezing aan grote events. Totdat ik genezing meemaakte in een kleine, vertrouwde kring waar mensen voor mij luisteren naar God." Grote conferenties zijn volgens het EW nodig om deze lessen te ontdekken om vervolgens de vertaalslag te kunnen maken naar de plaatselijke kerk. Dat is dan ook het doel van There is More next.

"Bij ‘luisterend bidden’ gaat het er persoonlijker aan toe," vervolgt de predikant. "Rustiger. Nog meer dan bij een conferentie gaat genezing bij ‘luisteren bidden’ een spade dieper. Als anderen voor mij luisteren naar God, komt mijn ziekte in een bredere context te staan. Wat heeft ze te maken met mijn biografie, karakter, persoonlijkheid? Ik heb zelf chronische reuma. Wordt met regelmaat voor gebeden. Tot nu toe blijft de pijn. ‘Wat vindt God daarvan?,’ vraag ik me dan af. Als genezing uitblijft heb je Zijn stem echt nodig. Misschien ook wel wanneer je wél genezen wordt. Ik moedig iedereen aan: blijf in een kleine groep luisteren naar Gods stem, blijf bezig met de leiding van de Heilige Geest. Blijf zoeken naar het grotere plaatje.”

Klik hier voor meer informatie over There is More Next.

Bron : https://cip.nl/61047-hoe-een-kerk-in-rijssen-zich-uitstrekt-naar-de-gaven-van-de-geest/HB4HAFYNAH5waRMYGhwfcRUUGQ


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009