Langer leven
dankzij handjevol noten per dag
Het regelmatig
eten van noten of pinda's kan een positieve invloed hebben op de
levensverwachting. Wetenschappers van de universiteit van Maastricht
trekken die conclusie na een langlopend onderzoek naar de gezondheid en
gewoonten van tienduizenden Nederlanders. De onderzoekers
volgen zo'n 120.000 mensen al sinds 1986. De deelnemers werden regelmatig
onderzocht en moesten vragenlijsten invullen over hun eetgedrag. Iemand
die 15 gram noten of pinda's per dag eet, heeft een wezenlijk grotere kans om
ouder te worden, schrijven de onderzoekers in International
Journal of Epidemiology. Overigens leidde meer noten eten dan die 15
gram niet tot een hogere levensverwachting.
Pindakaas
Volgens
de onderzoekers zitten de noten vol goede dingen als vitaminen,
onverzadigde vetten, vezels en anti-oxidanten. Daardoor krijgen noteneters
minder snel last van ademhalingsziekten, diabetes en aandoeningen als
alzheimer. Ook kanker en hartklachten kwamen minder voor onder de
noteneters. Opvallend is dat het gebruik van pindakaas niks uitmaakte. De wetenschappers denken dat dat komt doordat erin het broodbeleg veel zout en plantaardige olie zit, wat het effect van pure noten vermindert.
Bron : http://nos.nl/artikel/2040681-langer-leven-dankzij-handjevol-noten-per-dag.html
Welke noten zijn het meest gezond?
Noten zijn erg gezond, dat is algemeen bekend.
Maar de ene noot is de andere niet. Er zijn wel degelijk verschillen in de
hoeveelheid voedingsstoffen die iedere soort noten bevat. De één heeft wat meer
omega-3 vetten, de ander weer wat meer eiwitten en weer een andere noot heeft
veel antioxidanten te bieden.
Er zijn ook noten die rauw niet te eten zijn,
maar na verhitting wél weer lekker zijn. Nadeel hiervan is dat alle goede
voedingsstoffen voor een groot deel verloren gaan tijdens het verhitten.
Noten in het algemeen
Een noot is de basis van een plant of een boom.
Uit de betreffende noot moet een hele boom gaan groeien, dus alles wat nodig is
voor het hele proces zit in deze noot. In een zaad of een noot zit dus een
gigantische hoeveelheid voedingsstoffen van een hele hoge kwaliteit.
Het is natuurlijk geen wonder dat kleinere
dieren, zoals hamsters en eekhoorns, in de herfst allerlei soorten noten verzamelen
om de winter goed door te komen: Veel voedingsstoffen in een relatief
klein volume. Ideaal om op te slaan voor later gebruik! Deze voorbeelden
geven duidelijk aan dat noten een extreem hoge voedingswaarde hebben, waar ook
wij van kunnen profiteren.
Overigens is er een groot verschil in het begrip
‘noten’. In de keuken worden veel noten gebruikt en worden eigenlijk alle
vruchten en noten die maar enigszins op een noot lijken, als noot bestempeld.
In de plantkunde wordt deze term heel anders gebruikt.
Officieel is een noot een enkelvoudige
dopvrucht, dus botanisch bekeken is niet iedere noot in de keuken, een echt
noot. De walnoot is hier een mooi voorbeeld van: De walnoot is een steenvrucht
Maar dat neemt niet weg dat in de botanische categorie niet-noten ook heel veel
voedzame producten zitten.
De noot is één van de weinige producten die nog
onbewerkt gegeten wordt, en gegeten kan worden. De meeste producten die een
bewerking ondergaan, ofwel door jezelf ofwel door de fabrikant, verliezen een
groot deel van de voedingswaarde.
Het rauwe eten, zoals onze voorouders dat ook
deden, heeft gewoon ontzetten veel voordelen, maar dat is een heel ander
verhaal.
Als we ons beperken tot de noten en de zaden,
kunnen we daarin heel veel onverzadigde vetten en eiwitten vinden.
En niet een klein beetje, maar gigantisch veel in een extreem geconcentreerde
vorm! Deze vetten en eiwitten
vormen de basis voor ons lichaam. Dit zijn de bouwstoffen voor ons
lichaam, en tevens de stoffen die onderdeel uitmaken van veel processen die in
je lichaam plaatsvinden.
Als we hier wat specifieker naar kijken, zijn
deze stoffen onmisbaar in onze hormoonhuishouding, het vermogen om te
herstellen, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Als je niet voldoende (gezonde) vetten eet, zal je hormoonhuishouding onmiddellijk
uit balans raken, waardoor je een slechter humeur krijgt, je libido veel
lager is, slechter slaapt en minder spieropbouw hebt. Ook de natuurlijke
remming van ontstekingen in je lichaam zal afnemen.
Een ander voordeel van het eten van gezonde
vetten, is de bijdrage die dit levert voor de vetverbranding.
Ja, je leest het goed:
Je hebt vetten nodig voor de vetverbranding!
Vooral het gezonde vet Omega-3 is hiervoor erg
belangrijk. De meeste noten en zaden zijn zeer rijk aan deze onverzadigde
vetten. Omega-3 is niet alleen belangrijk vanwege de vet verbrandende– en
anabole eigenschappen, maar heeft onder ander ook grote voordelen in de strijd
tegen hart- en vaatziekten en werkt dit vet
ontstekingsremmend, waardoor je beter herstelt na een inspanning.
Het is nog belangrijk om te melden dat je de
noten zo veel mogelijk rauw moet eten. Natuurlijk kun je variëren door de noten
te poffen, te branden, te frituren en/of te roosteren. Misschien wel ontzettend
lekker, maar bedenk wel dat na verhitting bij meer dan 40 graden, een groot
deel van de goede voedingsstoffen verloren gaan. Lekker rauw eten is dus gewoon
het allerbeste advies dat ik je kan geven!
Al met al kunnen we
dus stellen dat je, door de juiste noten te eten, veel waar voor je geld
krijgt. En ze zijn nog lekker ook!
Walnoten
Botanisch gezien is de walnoot helemaal geen
noot, maar een steenvrucht. De walnoot, zoals we deze normaal eten, wordt
beschermd door een tweeledige schaal. En tijdens de groei van de walnoot, aan
de boom, wordt dit geheel nog eens beschermd door een taaie, groene schil die
pas openbarst als de walnoot rijp is.
Er is al heel veel onderzoek gedaan naar de
voedingswaarde en het effect van walnoten, en steeds weer komen dezelfde feiten
boven drijven: Walnoten zijn een serieus onderdeel van een gezond en gevarieerd
dieet. Door deze lekkere noot, wordt de kans op hart- en vaatziekten fors lager
doordat de bloedvaten flexibeler worden, dankzij de walnoot. Ook de verlaging
van het cholesterol is een belangrijk effect. Er
is zelfs een recent onderzoek in Amerika uitgevoerd, waaruit onomstotelijk
bleek dat walnoten helpen in de strijd tegen dementie. Walnoten bevatten ook heel
veel antioxidanten die helpen
tegen vrije radicalen. En door de Omega-3
vetzuren (gezonde vetten) worden angst en depressies bestreden.
Walnoten bevatten ook, naast de eerder genoemde
voedingsstoffen, ook fosfor, zink,
magnesium, kalium, ijzer, vitamine B1, foliumzuur en gamma-tocoferol.
Deze laatste is een soort vitamine E.
Amandelen
De amandel is beschikbaar in een zoete variant
en een bittere variant, en groeit als zaad aan de amandelboom. Het overgrote
deel van de productie van amandelen vindt plaats in Californië. Daarnaast een
relatief klein deel in Spanje. Met name dit laatste land is verantwoordelijk
voor de bekende Valencia-amandelen en de Jordan-amandelen.
Bittere amandelen bevatten het giftige
blauwzuur. Hoe bitterder ze smaken, hoe meer blauwzuur hierin zit. De zoete
amandelen worden het meeste gebruikt voor consumptie en voor verwerking in
producten zoals marsepein, amandelspijs en noga.
Qua voedingswaarde is de amandel is
waarschijnlijk dé topper uit dit hele lijstje. In vergelijking tot de andere
noten, bevat de amandel de meeste voedingsstoffen. Het is een hele rijke bron
van calcium, vitamine C, fosfor,
magnesium en ijzer. De voordelen hiervan zijn misschien voor de hand
liggend, maar ik wil ze toch even allemaal opsommen:
·
Amandelen helpen bij het
verlichten van aandoeningen aan luchtwegen
·
Amandelen helpen bij
aandoeningen aan het hart
·
Amandelen helpen tegen
hoesten
·
Amandelen helpen tegen
bloedarmoede
·
Amandelen helpen tegen
impotentie
·
Amandelen helpen in de
strijd tegen diabetes
Ook kunnen amandelen veel betekenen in de huid-
en haarverzorging.
Pecannoten
Pecannoten lijken qua uiterlijk wel een beetje
op de bekende walnoot. De pecannoot groeit aan een boom die wel 40 tot 50 meter
hoog kan worden. De noot is een beetje langwerpig en is gegroefd, net als de
walnoot. Uit de pecannoot wordt ook olie gewonnen. Deze olie is geschikt voor
consumptie, maar wordt over het algemeen gebruikt in de cosmetica-industrie en
voor de fabricage van kleurstoffen en zeep.
De pecannoot komt van nature voor in
Zuid-Amerika, maar in principe kunnen de bomen groeien in ieder werelddeel waar
een subtropisch klimaat heerst. De Verenigde Staten is de grootste producent
van de pecannoot. De jaarlijkse productie ligt tussen de 150.000 en de 200.000
ton.
Pecannoten bestaan voor 75% uit gezonde vetten
en voor ruim 10% uit eiwitten. De pecannoot is één van de meest vette noten die
er bestaan. Alleen de macadamia-noten bevatten meer vetten! Daarnaast
bevatten de pecannoten maar liefst 19 vitaminen en mineralen, zoals zink, diverse varianten van vitamine B,
mangaan, kalium, fosfor, koper, magnesium, calcium, foliumzuur, vitamine E en
vitamine A. Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van
pecannoten het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.
Hazelnoten
De hazelnoten zoals we die kennen, zijn
afkomstig van commercieel verbouwde hazelaars. Deze bomen zijn dusdanig
gemanipuleerd dat ze grote noten produceren, met relatief weinig vliezen. De
smaak van deze hazelnoten is een beetje flauw. Over het algemeen worden de
wilde hazelnoten, dus van de niet-gemanipuleerde hazelaar, beter gewaardeerd om
de smaak.
De wereldwijde productie van hazelnoten is
ongeveer 2,5 miljoen ton, een opbrengst uit 844.000 hectare land. Grootste
producent is China met meer dan 1 miljoen ton per jaar, daarna volgt Amerika
met een jaarlijkse productie van ruim 450.000 ton. De nummer drie in de
ranglijst is Turkije met bijna 180.000 ton per jaar. Dit laatste land is tevens
het land van herkomst.
Hazelnoten bevatten veel vitamines en mineralen,
onder andere vitamine E. Vitamine E is een hele sterke antioxidant, wat een
belangrijke rol kan spelen bij het tegengaan van hart- en vaatziekten en de
negatieve effecten van vrije radicalen. Een handjevol hazelnoten, ongeveer 25
gram, bevat al de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine E.
Daarnaast bevatten hazelnoten heel veel andere stoffen zoals eiwitten, calcium, magnesium, fosfor,
ijzer, zink, foliumzuur en vitamine B1.
Paranoten
De paranoot, ook wel de Braziliaanse noot
genoemd, groeit aan een boom van 45 tot 55 meter hoog. De stam kan een
doorsnede bereiken van maar liefst 2 meter. Deze bomen staan met name in het
Amazonegebied van Brazilië. In de periode november tot maart vallen de harde,
kegelvormige hulzen uit de bomen. Deze hulzen lijken een beetje op kokosnoten.
In deze rijpe hulzen zitten 10 tot 12 zaden, die wij beter kennen als paranoten
in de dop. Paranoten kun je ook vinden in Paraguay, Bolivia, Venezuela en Peru.
Dankzij de rijke grond van het amazone-gebied,
in combinatie met de vele zonne uren, bevatten de paranoten een grote
hoeveelheid selenium. Selenium is, net als vitamine E, een belangrijke en hele
sterke antioxidant. Met een handjevol paranoten, heb je al 5 x de dagelijks
benodigde hoeveelheid binnen. Paranoten zijn ook zeer rijk aan fosfor, erg belangrijk voor de
vorming en het onderhoud van je tanden en je botten.
Macadamianoten
De macadamianoot werd voor het eerst ontdekt
door Dr. John Macadam, een avonturier die in het jaar 1857 de boom ontdekte aan
de oostkust van Australië. Door de hoge vraag naar macadamianoten werd het een
zeer duur en exclusief product. Afrika, Costa Rica en Guatemala gingen ook deze
noten produceren, aangetrokken door de hoge prijs. Maar door een kentering in
vraag en aanbod, is de prijs inmiddels behoorlijk gedaald. Dit neemt niet weg
dat deze noot nog steeds één van de duurdere noten is in dit lijstje.
Zoals eerder opgemerkt, is het de macadamianoot
die het hoogste gehalte aan onverzadigde
(gezonde!) vetzuren bevat. Deze vetzuren verlagen het
cholesterolgehalte in het bloed en helpen hierdoor om hart- en vaatziektes te
bestrijden. Verder bevat de macadamianoot veel kalium, fosfor, magnesium, calcium, vitamine B1, koper, zink en ijzer.
Om maximaal te profiteren van de hoge
voedingswaarde van de macadamianoot, is het belangrijk om deze zo vers mogelijk
te eten. Als de noten te lang blijven liggen, neemt de voedingswaarde heel
sterk af. Nog even een waarschuwing: Als je zelf macadamianoten wilt
kraken: Dit is heel erg lastig! Koop dus bij voorkeur de kale noot, ook al
is dit misschien wat duurder.
Pistachenoten
Pistachenoten groeien in trossen aan een struik,
vergelijkbaar met de groeiwijze van druiven. De pistachenoot zit in een harde
huls, die openbarst op het moment dat de noot rijp is. De oorsprong van de
pistachenoot is niet helemaal duidelijk, maar tegenwoordig komt de grootste
productie met name uit de Verenigde Staten, Italië, Griekenland, Turkije, Iran,
India, Pakistan en Afghanistan.
Pistachenoten bevatten relatief weinig calorieën, en zijn dus heel erg geschikt
voor diegenen die af willen vallen. Daarentegen bevat de noot heel veel fosfor
wat, samen met calcium, zorgt voor sterke botten en tanden.
Ook heeft dit een positieve invloed op
diverse enzymprocessen in je lichaam en op de stofwisseling in het
algemeen.Verder bevatten pistachenoten veel vitamine B1, magnesium, ijzer, calcium en zink.
Wat nu?
Deze 7 soorten noten zijn dus erg gezond met
voor iedere noot een specifieke toepassing. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat
je maar onbeperkt noten kunt gaan eten, want een gevarieerd voedingspatroon
blijft natuurlijk noodzakelijk. Maar noten kunnen daar wel een belangrijk
onderdeel van uit maken.
Door de extreem
geconcentreerde en rijke hoeveelheid aan voedingsstoffen in noten, kunnen noten
ook ingezet worden als vleesvervangers.
Bron : http://www.optimalegezondheid.com/noten-welke-zijn-het-meest-gezond/