hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Woorden (De kracht van woorden 2)

Categorie

Toelichting

De kracht van woorden

Woorden krijgen kracht mee. Woorden zijn scheppend. Maar beseffen we dit wel? Wij doen eigenlijk van alles met woorden. Communiceren zoals; Praten, luisteren, lezen, schrijven, anderen overtuigen, onderwijzen, leren. Maar er is zo’n gigantisch verschil in de manier waarop wij mensen de kracht van woorden gebruiken en hoe God dat doet.

Mensen doen vaak onderstaande erge dingen, (komt voort uit het kwaad en de zonde) zoals:

Klagen en mopperen, ruzie maken, kwetsen, elkaar afkraken, lasteren, liegen, vloeken en vervloeken, veroordelen (negatieve kritiek), veel mensen gebruiken kracht van woorden voor zwarte magie, occultisme, voodoo en nog veel meer duivelse zaken.

Van boven komt het goede en alleen maar het goede. God leert ons heel andere dingen te doen met de kracht van woorden. Hem te aanbidden, danken, liefhebben, profeteren, dromen uitleggen, evangeliseren, troosten, bemoedigen, bidden, vermanen (positieve kritiek), in naam van Jezus zieken genezen. Het meest bekende woord waar kracht van uit gaat is misschien wel amen; het zij zo! Daarom moeten we ons gebed hier ook mee afsluiten, om er extra kracht aan te geven. Een ander woord wat hier voor gebruikt wordt en dezelfde betekenis heeft is sela. Wordt vaak in de psalmen gebruikt. Wat kun je er nog meer bij voorstellen? Is er dan bewijs dat woorden geestelijke kracht hebben? Ja, allereerst is er de Bijbel zelf, ook wel Het Woord genoemd, die van God de kracht krijgt om ons leven te veranderen.

Woorden zijn scheppend

God Zelf is de Schepper, dus Zijn woorden zijn scheppend. Dat betekent dat ook onze woorden scheppend zijn. De kracht van woorden begint voor ons in het begin, 

“En God zeide: Daar zij licht en daar werd licht. En God zeide: Laat Ons mensen maken, naar Ons beeld, naar Onze gelijkenis, en dat zij heerschappij kregen over de vissen der zee, en over het gevogelte des hemels en over het vee, en over de gehele aarde en over al het kruipend gedierte, dat op de aarde kruipt. En God schiep de mens naar Zijn beeld.” (Genesis 1)

Onze woorden zijn dus ook scheppend. God wist allang dat we moeite zouden hebben om dit te begrijpen. Daarom stuurde Hij Jezus, Zijn Zoon, om ons dit uit te leggen.

Nou, als er iemand is wiens woorden kracht hebben, dan is dat Jezus wel! Maar, Jezus zegt hierover het volgende:

“De woorden die u hoort, zijn niet Mijn woorden, maar de woorden van Mijn Vader.” 

Dáárdoor krijgen zij hun scheppende kracht. Maar net zo goed als Jezus gemaakt is uit God en naar Zijn evenbeeld geschapen, geldt dat ook voor ons. God heeft ons uit het stof der aarde gemaakt, leven ingeblazen en ons Zijn Heilige Geest gegeven! Dus Zijn Heilige Geest werkt in ons! (mits wij ons hiervoor open stellen)

Zelfs dan nog is het voor ons moeilijk te bevatten. Domweg, omdat we het ons zelf te moeilijk maken. De kracht van woorden is bij een kind veel duidelijker te zien dan bij ons! Omdat een kind het heel simpel ziet. Als hem door pa een snoepje wordt beloofd, dan GELOOFT dit kind automatisch dat hij het ook krijgt. Pa heeft het immers zelf gezegd, dus is het ook zo! Amen! Het zij zo! Daarom zegt Jezus ook tegen ons: “Heb het geloof als van een kind!”

Opbouwende woorden hebben dus veel kracht, maar ook afbrekende woorden.

Daarom waarschuwt God ons ook om enkel de waarheid te vertellen en vooral geen kwaad te spreken! Soms is het zelfs beter om te zwijgen, dan om te spreken.

“Iemand die zijn verstand goed gebruikt, houdt zijn tong in bedwang. Want een dwaas, die zijn mond houdt, wordt voor wijs versleten; voor verstandig gehouden, omdat hij niets zegt”. (Spreuken 17 vers 27-28)

“Spreek geen oordeel uit over andere mensen, dan zullen die ook geen oordeel uitspreken over u. Zoals u anderen behandelt zult u zelf behandeld worden”.

 “Klaag een knecht niet aan bij zijn meester, anders vervloekt hij u misschien en beschouwt God u als schuldig”. (Spreuken 30: 10)

 “Mensen maken gemakkelijk de fout God iets te beloven, om daarna pas te beseffen wat zij hebben gezegd”. (Spreuken 20:25)


Wat is wijsheid?

Jezus bad dit gebed:

“Vader, Heer van hemel en aarde, dank U wel dat U de waarheid hebt verborgen voor wijzen en geleerden. Maar U hebt de waarheid bekend gemaakt aan kleine kinderen. Ja, Vader, want zo hebt U het graag gewild”. (Mattheus 11:25-26)

Niet dat God de waarheid niet aan ‘wijzen’ zou willen geven. Maar hij wist dat de ‘wijzen’ sterk de behoefte hebben woorden te verdraaien zodat alleen zij het nog kunnen begrijpen en zichzelf zo op de borst kunnen kloppen.

Maar ook luisteren is belangrijk

“Wie luistert naar opbouwende terechtwijzigingen, bevindt zich in wijs gezelschap. Wie de berisping verwerpt, doet zichzelf tekort. Maar wie luistert, krijgt verstand en wijsheid”. (Spreuken 15:31-32)

“Wie zijn oren dichtstopt voor het hulpgeroep van de armen, wordt zelf ook niet verhoord, wanneer hij om hulp roept”. (Spreuken 21:13)

 “Wie verdraaid is van hart, zal het goede niet vinden; en die verkeerd is met zijn tong, zal in het kwaad vallen”  (Spreuken 17:20)

“Die den arme bespot, smaadt deszelfs Maker; die zich verblijdt in het verderf, zal niet onschuldig zijn”. (Spreuken 17:5)

 

Woorden kunnen vernietigen
Met onze mond kunnen we zegenen en vervloeken. De bijbel waarschuwt ons dat zegen en vloek niet uit één mond zullen voortkomen. (Jakobus 3:9-12).

Als we onze tong niet in toom houden, is onze godsdienst waardeloos (Jakobus 1:26).

Vaak weten we niet wat voor effect negatieve woorden op een ander hebben.

Een onbezonnen woord kan een conflict veroorzaken. Gedachteloos gepraat kan een mens diep kwetsen (Spreuken 12:18)

Een hard woord kan een leven vernietigen. De woorden van slechte mensen zijn dodelijk. (Spreuken 12:6)

Een bitter woord kan onrust veroorzaken. Laat niet de verbittering als een onkruid opkomen, onrust veroorzaken en de hele gemeente vergiftigen. (Hebreeën 12:15)

Een vulgair woord kan iemand van God wegvoeren. Vermijd banaal en leeg geredeneer: wie daarmee aankomen, zullen de goddeloosheid nog verder drijven, en hun leer zal voortwoekeren als een kankergezwel (2 Timoteus 2:16, WV)

Een lasterend woord kan iemand kapotmaken: een stiekeme roddelaar weet zelfs de beste vriendschappen kapot te maken (Spreuken 16:28)

 

Woorden kunnen scheppen

Woorden kunnen helpen, ophelderen, uitleggen, aanmoedigen en veranderen. Laten we zorgvuldig zijn in het kiezen van de juiste woorden. De wijze koning Salomo zei:

Wie rechtvaardig is, kiest het juiste woord (Spreuken 10:32, NBV).

Een vriendelijk woord op het juiste moment kan de spanning verminderen: Een vriendelijk antwoord doet de woede wijken, maar een krenkend woord wekt de woede op (Spreuken 15:1)

Een wijs woord kan iemand genezen: er zijn er, wier gepraat werkt als dolksteken, maar de tong der wijzen brengt genezing aan. (Spreuken 12:18, NBG)

Een mild woord kan een weg effen maken: Een wijs man prijst men om zijn begrip en een zacht woord heeft de meeste overtuigingskracht (Spreuken 16:21 GN)

Een positief woord kan een dag goedmaken. Verdriet in het hart van een mens maakt neerslachtig, maar een goed woord geeft blijdschap (Spreuken 12:25, WV)

Het juiste woord op de juiste tijd is als een gouden appel op een zilveren schaal (Spreuken 25:11, NBV)


Wist je dat mensen gemiddeld 16,000 woorden per dag spreken? Best veel, of niet dan? Ik weet niet hoe het met jou zit, maar soms floept er bij mij wel eens eentje uit die ik eigenlijk niet had willen zeggen. Het vervelende van woorden is dat als je ze eenmaal uitgesproken hebt, je ze ook niet meer terug kunt nemen. Dan wou ik dat ik er wat beter over na had gedacht.

Ontembare vlam

Onze tong is dan misschien wel klein, maar hij kan de grootste schade aanrichten. Jakobus laat er geen twijfel over bestaan: niets is lastiger in toom te houden dan de tong!

En hoe vaak struikelen we niet allemaal! Wie nooit struikelt in het spreken kan zich een volmaakt mens noemen, die in staat is om zelfs het hele lichaam in toom te houden. Paarden doen we een bit in de mond om ze te laten gehoorzamen, en zo kunnen we hun hele lijf sturen. En kijk eens hoe reusachtige schepen, voortgestuwd door hevige wind, met een klein roer in de richting worden gestuurd die de stuurman bepaalt. Zo is ook de tong een klein orgaan, maar wat een grootspraak kan hij voortbrengen! (Jakobus 3: 2-5)

Spreuken is een geweldig boek. Grappig, to-the-point en tjokvol praktische tips voor het leven. Net als Jakobus erkent de schrijver van Spreuken de kracht van de tong. We kunnen er zowel goed als kwaad mee doen. De Bijbel legt de lat behoorlijk hoog, als het gaat om wat wij met onze woorden doen.

 

Let op je woorden

Spreuken legt ons uit dat we altijd moeten proberen om positief te spreken. Dit is goed voor onszelf, maar vooral ook voor anderen. Onze lippen zijn niet gemaakt om te vernietigen, maar juist om leven te brengen.

Kalme woorden zijn een levensboom, een valse tong vernietigt de geest. (Spreuken 15:4)

Ook zegt Spreuken dat we beter nederig over onszelf kunnen blijven, maar dat we onze woorden heel goed kunnen gebruiken om anderen een goed gevoel te geven. Dat betekent overigens niet dat we mensen alleen maar complimentjes moeten geven, want een goede vriendin corrigeert je ook wanneer je echt iets fout doet.

Laat een ander je prijzen, doe het niet zelf, laat het over aan een vreemde, zie er zelf van af. (Spreuken 27:2)

Wie een ander terechtwijst, zal uiteindelijk waardering krijgen, meer dan iemand die een ander vleit. (Spreuken 28:23)

Ze spreekt wijze woorden, wat ze zegt, zijn liefdevolle lessen. (Spreuken 31:26)

 

Het is niet alleen wat je zegt, maar ook hoe je het zegt

De manier waarop je iets zegt is op z’n minst net zo belangrijk als wat je zegt. Volgens de bijbel heeft het hart achter de woorden meer effect dan we misschien denken. Daarom zegt Spreuken dat wij voorzichtig, zachtmoedig, met wijsheid en met zelf-controle moeten spreken. Soms is het zelfs beter om niets te zeggen. In ieder geval zegt de Bijbel dat we altijd eerst moeten luisteren, voordat we spreken.

Een vriendelijk antwoord doet woede bedaren, krenkende woorden wakkeren toorn aan. (Spreuken 15:1)

Een zwijgende dwaas wordt beschouwd als verstandig, men denkt dat hij wijs is als hij zijn mond houdt. (Spreuken 17:28)

Een dwaas geeft uiting aan al zijn gevoelens, een wijze houdt ze in toom. (Spreuken 29:11)

 

Goede en slechte vruchten

Hoe wij onze woorden gebruiken heeft niet alleen effect op de mensen die het aan moeten horen, maar ook op onszelf. Wie zijn woorden wijs gebruikt, beschermt zichzelf. Onze woorden kunnen ons zelfs een beloning opleveren. Simpel gezegd brengen goede woorden goede dingen voort en slechte woorden slechte dingen.

Wie iets goeds zegt, voedt zich met zijn eigen woorden, van wat hij tot stand brengt, profiteert hij zelf. (Spreuken 12:14)

De woorden van een dwaas zijn dolkstoten, wat de wijze zegt, brengt genezing. (Spreuken 12:18)

De woorden van een dwaas zijn een stok voor zijn hoogmoed, wat een wijze zegt, biedt veiligheid. (Spreuken 14:3)


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009