hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bidden helpt

Categorie

Toelichting

Helpt bidden wel?

Er is ooit eens een onderzoek geweest naar het godsdienstige leven in Nederland. Er werden ook vragen gesteld over het bidden. Uit dat onderzoek bleek dat 45% van de ondervraagden zeiden dat bidden zinvol was en dat het werkte. En die deden dat ook nog regelmatig. 35% van de ondervraagden geloofden er niet in. Die zeiden dat bidden niets uithaalde. En 20% had geen mening. Die wisten het niet.

Als je zo naar deze cijfers kijkt, dan krijg je het vermoeden dat er maar weinig mensen zullen zijn die eerlijk kunnen zeggen dat ze echt nooit een keer hebben gebeden. Vooral in vastgelopen situaties waarin er, naar de mens gesproken, geen enkele hoop meer is, ga je bidden. Ook al had je dat nooit van jezelf gedacht. Het zit gewoon in de mens en het hoort op één of andere manier bij het leven. Het tragische is alleen dat, wanneer er dan inderdaad een oplossing komt, dat dan heel makkelijk aan het toeval wordt toegeschreven. "Als ik niet gebeden had, dan zou het natuurlijk ook zijn gebeurd!" zeg je dan achteraf tegen jezelf. Het blijkt heel moeilijk te zijn om consequent te wezen en door zo'n ervaring tot het besluit komen om Degene te leren kennen die je gebed heeft beantwoord en je heeft geholpen. Ja, bidden. Misschien vraag je je af of je jezelf niets wijsmaakt als je bidt. Helpt het wel? En wanneer dan? En wanneer niet? En wat is bidden eigenlijk en wat gebeurt er dan precies? Misschien is het goed daar eens wat over na te denken.

Om met dat laatste te beginnen: bidden is praten tegen iemand in de bovennatuurlijke wereld die je niet ziet en aan wie je je leven te danken hebt. En dat is dan niet je overleden moeder of vader, maar de Oorsprong is van alles wat bestaat. Ook van jouw bestaan. "Dat zou ik niet kunnen," zeg je nu misschien. "Praten tegen iemand die ik niet kan zien, dat is voor mij onmogelijk." Nou, dat moet je niet al te gauw zeggen. Als je iemand belt, dan praat je ook tegen iemand die je niet ziet? Dus praten tegen een onzichtbare persoon is niet zo moeilijk. Dat kan iedereen.

Weet je wat wel moeilijk kan zijn? Om te praten tegen iemand die je niet kent en waarvan je ook niet zeker weet of hij er wel is. Want dat doe je eigenlijk als je voor het eerst bidt. Zelf ben ik in een gezin geboren waar in de Bijbel werd gelezen. Daardoor kon ik me een voorstelling maken van God. Daarom was het bidden voor mij niet zo moeilijk. Maar ook als je er niet bij opgegroeid bent, kun je God of Jezus aanroepen als je in moeilijkheden zit. Maar het is natuurlijk makkelijker wanneer je wat meer over God en over Jezus Christus weet. Daar kun je de Bijbel voor gebruiken. In elke bibliotheek kun je er wel één vinden. Nu is zo'n Bijbel behoorlijk dik, want het is een verzameling van 66 boeken in één band. Dus daar begin je niet zo makkelijk aan. Maar vier van die boeken in de Bijbel gaan over het leven van Jezus. Met elkaar nog geen 125 pagina's. Die heb je zo doorgelezen. Dat zou je eens moeten doen, want daarin vind je alles wat je voor het bidden nodig hebt. Maar haalt het wat uit, dat bidden? Want als het niks uithaalt, hoef je er niet aan te beginnen. Dan is het allemaal verloren tijd. Heb je er wat aan? En gebeurt er dan wat? Eerlijk gezegd: niet altijd. Gewoon omdat we heel makkelijk bidden om dingen die niet kunnen.

Ja, maar er wordt toch beweerd dat God alles kan? Jawel, maar dat berust op een misverstand. Want er zijn heel wat dingen die God niet kan. Ik zal je daar een voorbeeld van geven. Stel je voor dat je met de auto een rit moet maken op een provinciale tweebaans weg waar je alleen maar 8o mag. Nou kun je de sterren van de hemel bidden om een veilige rit, maar als je daar 150 gaat rijden of nog harder, en je wilt iedereen passeren, dan vraag je om ongelukken. En vragen om ongelukken kan niet samen gaan met het vragen om een veilig ritje. Op die manier maak je het voor God onmogelijk om je gebed positief te honoreren. Maar als je je nou wel aan de goede snelheid houdt, dan kun je toch ook een ongeluk krijgen? Natuurlijk! Alleen ligt het dan niet aan jezelf, maar aan de omstandigheden. Hoe werkt het bidden dan? Veranderen de omstandigheden als je daarvoor bidt?

Nee, door ons bidden verandert God niet in de eerste plaats de omstandigheden. En ons bidden heeft ook weinig invloed op wat anderen doen op de weg. Als iemand anders 150 wil rijden, dan wordt die door ons bidden niet door een onzichtbare hand tegengehouden. Dat doet God niet omdat Hij van de mensen geen marionetten maken wil. Maar er gebeurt wel wat anders. Kijk, het gaat er bij het bidden niet om dat wij God nou eens precies gaan vertellen wat wij allemaal willen, en wat Hij allemaal voor ons zou moeten doen. Nee, bidden is in de eerste plaats vragen wat Hij wil.

Weet je, doordat we gebonden zijn aan de tijd, zijn we erg beperkt. We weten bijvoorbeeld geen van allen wat er het volgende moment boven ons hoofd hangt. We hebben er geen idee van wanneer de omstandigheden voor ons bedreigend worden. We hebben maar heel weinig zicht op alles wat er met ons gebeurt en wat ons gaat overkomen. Wat we daarom nodig hebben is Iemand die daar wel zicht op heeft en ons veilig tussen de gevaren door loodsen kan. En dat kan God wèl voor ons doen.

Ik zei net al dat wij God met ons beperkte zicht op de dingen niet moeten gaan voorschrijven wat Hij allemaal voor ons moet doen. Daardoor maken we het voor God onmogelijk om in te gaan op wat we vragen. Nee, bidden is veel meer een vragen om advies en goede raad: een vragen om zijn leiding. En hoe meer we ons door Hem laten leiden en ons aan zijn zorg toevertrouwen, hoe meer we zullen ervaren dat we in goede handen zijn. Dan ervaren we geborgenheid. En als er iets nodig is in deze tijd, dan is dat het wel: geborgenheid. Dan komen we innerlijk tot rust en komt er zekerheid. Zekerheid dat ons leven niet verloren gaat, maar dat we behouden zijn.

Elk jaar vieren we Sinterklaas. Heel veel mensen zien God ook als een soort Sinterklaas. Maar Sinterklaas bestaat niet. Ook niet in de hemel. Maar God is er wel. Dat kun je ervaren. Maar niet door je verlanglijstje in te dienen en God voor je karretje te spannen. Dat werkt niet. Nee, misschien zou je kunnen zeggen dat Hij een verlanglijstje heeft. Een lijstje met maar één verlangen. Hij verlangt ernaar dat Hij de gelegenheid krijgt om jou en mij veilig door dit leven te leiden en je de kracht te geven om alles wat er met je gebeurt, goed te verwerken. En dat werkt wel. Weet je wat je eens moet doen? Ga eens bij jezelf na of je niet eens een keer gebeden hebt toen je in moeilijkheden zat en wat er toen gebeurde. Het zou me niet verbazen als je tot je verrassing moet toegeven dat er toen inderdaad een oplossing kwam. Maar ga dan ook eens na hoe je daar toen op reageerde...

Bron : http://zoektocht.net/index.php?option=com_content&view=article&id=69&Itemid=136

Bidden helpt 

Waarom bidden
Bidden wordt vaak gezien als een noodzakelijk kwaad, maar niet als iets dat echt helpt. Wanneer maak je bijv. mee dat iemand echt wordt genezen, als antwoord op je gebed? Daarom zakt onze gebedsanimo regelmatig af. Luistert God wel echt naar ons? En wat doet Hij dan met ons gebed? Waar is het gebed eigenlijk voor? 

Er staat heel veel over het bidden in de bijbel. We zullen hierna een aantal bijbelplaatsen langslopen. De bijbel leert ons dat bidden spreken tegen God is. Een middel om, samen met bijbellezen, een relatie te onderhouden met onze Vader. Ook al is bidden moeilijk, lijkt het soms zinloos, we kunnen er niet zonder, net zomin als we zonder Gods Woord kunnen. Omdat we niet zonder God kunnen leven, daarom. Maar daar is niet alles mee gezegd. Want bidden is nooit zinloos en het helpt echt. 

Een zaak van het hart
Bidden doe je met je hart. Alles wat je tegen God zegt moet vanuit je hart komen. Echt gemeend. Je kunt God niet om de tuin leiden door onwaarheid te spreken, door het mooier (of erger) te maken dan het is, want God weet alles. God doorgrondt je hart. Maar Hij wil graag dat jij je hart voor Hem openlegt. Dat je Hem prijst om Wie Hij is. Dat je je zonden opbiecht en om vergeving vraagt in Jezus' naam. Dat je jouw gebedspunten naar voren brengt en Zijn hulp inroept. 

Iets tussen God en jou

De bijbel keurt het af dat de huichelaars de eer van mensen zoeken, door op de hoeken van de straten te gaan staan bidden. Matteüs 6 : 5a: En wanneer jullie bidden, doe dan niet als de huichelaars die graag in de synagoge en op elke straathoek staan te bidden, zodat iedereen hen ziet. Ze willen op die manier het respect van de gelovigen afdwingen. Laten zien hoe goed ze wel zijn. Maar daar is het gebed niet voor. Bidden is niet het zoeken van mensen, maar van God. Daarom noemt de bijbel hen huichelaars. Ze wekken de schijn dat ze God zoeken, maar ze zijn in feite op de eer van mensen gericht. 

Daarom zegt de bijbel dat je beter vanuit je binnenkamer kunt bidden. Op een plek waar niemand je ziet. Dan is het maar duidelijk dat het gaat tussen God en jou. Bovendien kun je dan door niemand gestoord worden. God ziet je daar wel en luistert naar je. Soms kun je de juiste woorden niet vinden, maar God vindt dat niet erg, Hij "leest" in je hart wel wat je bedoelt. 

Bidden in de binnenkamer is echter geen noodzaak. Dat wil zeggen, het is goed, zelfs aan te raden om dat dagelijks te doen, maar daarnaast is het belangrijk om ook te bidden en te danken op het moment dat het in je hart komt. Waar je ook bent, ook al zit je bijv. op de fiets, je kunt altijd in je hart zeggen: "Dank u wel Heer voor deze mooie dag", of wat je dan ook maar wilt zeggen. Je kunt God daarmee nooit lastigvallen, want God wíl juist dat wij bidden. 

Hoe bidden
God wil dat wij bidden en dat ook volhouden. Romeinen 12 : 12 : Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. De Heer Jezus sprak Zelf tegen Zijn volgelingen over de noodzaak om altijd te bidden en niet op te geven. (Lucas 18 : 1). Als je bidt, bid dan in het geloof dat God alles kan doen. Bidden is, jouw last op de schouders van God leggen, in de zekerheid dat het dan, hoe dan ook, goed komt. Twijfel niet aan Gods mogelijkheden. Jakobus 1 : 6a: Vraag vol vertrouwen, zonder enige twijfel. 

De bijbel geeft ons nog meer aanwijzingen voor het bidden. Je kunt ook egoïstisch bidden. Dan bidt je uit eigen belang en niet voor de zaak van God. Want ook in ons bidden gaat het erom dat Gods plannen worden gerealiseerd, dat Zijn Koninkrijk komt en Zijn Naam wordt grootgemaakt. Egoïstisch bidden wordt door Jakobus als volgt onder woorden gebracht in Jakobus 4 : 3: En als u bidt ontvangt u niets, omdat u verkeerd bidt: u wilt alleen uw eigen hartstochten bevredigen. 

Bidden vraagt om een nederige houding, Lucas 18 : 13b: God, wees mij, zondaar, genadig. Bidden kan alleen als je daarnaast ook bereid bent om te leven overeenkomstig Gods wil. Bidden is een logisch onderdeel van een christelijk leven. Je kunt niet én in zonden leven, én verwachten dat God je gebed verhoort. 1 Johannes 3 : 22:We ontvangen van Hem wat we maar vragen, omdat we ons aan Zijn geboden houden en doen wat Hij wil. 

Teveel gevraagd?

Maar kunnen wij wel aan al die gebedsinstructies voldoen? Is het niet ontmoedigend om te lezen waaraan je allemaal moet denken als je gaat bidden? Nee dat is niet het geval. Het is belangrijk dat wij God in ons gebed aanroepen met een oprecht hart. Zelfs een ongelovige, die vermoedt dat God misschien bestaat en hem zou kunnen helpen, kan God aanroepen met (bijv.) deze woorden: "God, als u bestaat, geef mij dan geloof in u". Al die gebedsinstructies zijn bedoeld om christenen "op te voeden" in het leven uit het geloof. Deze instructies vormen geen gebedsvoorwaarden, maar gebedsadviezen, om dichter bij God te kunnen komen. 

Bidden en verhoring
Maar hoe zit het nu met de verhoring van onze gebeden? Het is goed om eerst de indrukwekkende geschiedenis te lezen uit 1 Samuël 1 : 9 t/m 20. Het gaat over Hanna die geen kinderen kon krijgen. Ze bad God om een zoon en God verhoorde dit gebed. Een jaar na haar gebed werd Samuël geboren. Uit dit gedeelte blijkt dat Hanna haar hele leven in dienst van God stelde en dat ze in haar gebed beloofde dat zij haar zoon, als God die aan haar wilde geven, voor zijn hele leven aan Hem zou wijden. We weten hoe het verder is gegaan. Gaf gaf haar die zoon, die ze Samuël noemde. Samuël werd een belangrijke profeet, die inderdaad zijn hele leven in dienst van God heeft gesteld. 

Uit dit gedeelte kunnen we afleiden dat onze gebeden moeten passen in Gods plannen met deze wereld. Wij kennen die plannen alleen voor zover de bijbel die heeft geopenbaard. Daarom moeten wij altijd bidden in de lijn van Gods werken in deze wereld. Door te blijven bidden zal God ons bevestigen in de juistheid of onjuistheid van ons gebed. In de verhoring van onze gebeden is ook altijd de komst van Gods Koninkrijk in het geding. Daarom moeten we altijd "naar God toe bidden". Het was onze Heer Jezus Zelf die Zijn gebed beëindigde met de woorden: Maar laat niet wat Ik wil, maar wat U wilt gebeuren. (Lucas 22 : 42). 

Uit 1 Samuël blijkt ook dat wij ons leven moeten wijden aan God, zoals ook Hanna dat deed. Al eerder kwam dit ter sprake. Naarmate wij meer openstaan voor Gods wil met ons leven, kan Hij ook meer doen met onze gebeden. Dan krijgen we niet altijd precies waar wij om vragen, maar verhoort Hij ons gebed soms op een heel andere manier. Gaandeweg kan ieder christen dit zelf ontdekken. In 1 Johannes 5 : 14 wordt dit allemaal alsvolgt samengevat: Wij kunnen ons vol vertrouwen tot God wenden, in de zekerheid dat Hij naar ons luistert als we Hem iets vragen dat in overeenstemming is met Zijn wil. 

Nooit met lege handen

Ik citeer enkele fragmenten uit Lucas 11 : 9 t/m 13: Daarom zeg Ik jullie: vraag en er zal je gegeven worden. Welke vader onder jullie zou zijn kind, als het om een vis vraagt, in plaats van een vis een slang geven? Hoeveel te meer zal de Vader in de hemel dan niet de Heilige Geest geven aan wie Hem erom vragen. Hier werkt Jezus naar een climax toe. Eerst zegt Hij dat wie vraagt (bidt) altijd (iets) zal ontvangen. Vervolgens zegt Hij dat wie vraagt nooit iets slechts (een slang) zal ontvangen. Tenslotte zegt Hij dat wie vraagt de Heilige Geest zal ontvangen. Daarmee zegt Jezus dat God, Zijn Vader, Zichzelf geeft aan elke oprechte bidder. Meer kun je niet krijgen! Daarmee geeft God altijd veel meer dan je had gebeden, zelfs al bad je om de genezing van je lichaam. 

Dat lijkt een beetje op een dooddoener. Wel de Heilige Geest ontvangen en niet beter worden, en dan toch zeggen dat je meer hebt ontvangen dan je had gevraagd. We moeten dan wel dan wel de volgende dingen beseffen. God maakt iemand alleen beter als dat past in Zijn plan met die persoon en met deze wereld. Bovendien weet God wat het beste is voor ons. Hij wil dat wij beseffen hoe afhankelijk wij van Hem zijn. Het zijn niet de zieke en gebrekkige mensen die God verlaten, maar vaak de rijken, de welgestelden, omdat zij denken dat zij niemand nodig hebben en onafhankelijk zijn. Het ontvangen van de Heilige Geest betekent dat God je geloof versterken wil en je troost in je verdriet. 

Het onze Vader
Tenslotte nog een paar woorden over het "onze Vader": het gebed dat onze Heer Jezus Christus ons Zelf als voorbeeld heeft voorgehouden. Mattheüs 6 : 9 t/m 13: 

Onze Vader in de hemel,
laat Uw naam geheiligd worden,
laat Uw koninkrijk komen 
en Uw wil gedaan worden 
op aarde zoals in de hemel. 
Geef ons vandaag het brood dat wij nodig hebben. 
Vergeef ons onze schulden, 
zoals ook wij hebben vergeven wie ons iets schuldig was. 
En breng ons niet in beproeving, 
maar red ons uit de greep van het kwaad. 

In de eerste vier regels staat God voorop: onze VaderUw naamUw koninkrijkUw wil. Dat moet altijd het eerste in ons gebed zijn. Daarna pas komen onze zaken aan de orde: geef onsvergeef onsbreng onsred ons

Meestal beëindigen wij het "Onze Vader" met: "Want van u is het Koninkrijk, en de kracht, en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid". Dan eindigt het gebed met de lof op God. En dat is goed omdat we alleen van Hem alles hebben te verwachten. Dan staat God centraal in ons gebed, ook al bidden wij om onze persoonlijke noden bij Hem te brengen. Want in een goede relatie staat de Ander altijd voorop. Als wij ons zo richten op Hem, dan zal Hij naar ons luisteren en ons geven wat we nodig hebben. Bidden helpt inderdaad. 

Bron: http://www.gelovenisleven.nl/biddenhelpt.htm


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Bidden helpt tegen boosheid
 Bidden helpt tegen stress
 Hersenen beschouwen gebed als gesprek

 


  Terug


Versie december 2009