hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bijbel (Is de bijbel waar?)

Categorie
Bijbel
OP ZOEK NAAR GOD
Apologetiek (Verdediging van het christelijk geloof)

Toelichting

Is de Bijbel Waar?

Is de Bijbel waar? De Bijbel is zeker een opmerkelijk boek:  zonder twijfel de grootste best-seller ter wereld met ontelbare miljoenen kopieën in omgang. Een enkele Bijbel-distributeur meldde dat door hen in een enkel jaar wereldwijd meer dan 627,000,000 Bijbels werden afgeleverd (United Bible Societies, 1999).

-De Bijbel is in feite een compilatie van 66 boeken

-die over een periode van tenminste 1600 jaar

-door meer dan 40 verschillende auteurs,

-met een grote variëteit aan achtergronden (van plattelandslui tot koningen),

werden geschreven.

 

Deze 66 boeken worden in twee hoofdonderdelen verdeeld, het "Oude Testament" (39 boeken) en het "Nieuwe Testament" (27 boeken). De Bijbel werd in zijn geheel bijna 2000 jaar geleden afgerond en vormt vandaag de dag het best bewaarde literaire werk uit de gehele oudheid, vanwege de meer dan 24.000 oude manuscripten van het Nieuwe Testament die tot nu toe zijn ontdekt. Vergelijk dit maar eens met het tweede best bewaarde literaire werk uit de oudheid, de Ilias van Homerus, waarvan tot op heden slechts 643 bewaarde manuscripten zijn ontdekt.

 

De Bijbel is door God geïnspireerd

Nou, is de Bijbel waar? Als de Bijbel inderdaad is wat deze beweert te zijn, dan zijn de implicaties voor ons aanzienlijk. De Bijbel beweert onomwonden: "Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven." (2 Timotheüs 3:16). Uiteraard is de Bijbel niet het enige boek dat beweert op een goddelijke inspiratie gebaseerd te zijn, maar is wel uniek als het gaat om het leveren van substantieel bewijs voor deze beweringen. Deze gaat zelfs zo ver dat de lezers worden uitgedaagd om het boek op de proef te stellen, ons aanmoedigend: "Onderzoek alles" (1 Tessalonicenzen 5:21).

 

De test van profetie

Is de Bijbel waar? Zonder twijfel is de vervulling van Bijbelse profetie veruit het grootste bewijs voor de Bijbelse bewering dat deze op goddelijke inspiratie berust. Overpeins dit eens: als een mens duidelijk en consequent de toekomst zou kunnen voorspellen, zou de miljarden-industrie van de gokwereld in Las Vegas dan bestaan? We zijn bereid te wedden dat dit niet het geval zou zijn. Omdat een mens zelf toekomstige gebeurtenissen niet kan voorzien, is profetie een redelijke indicatie voor bovennatuurlijke inspiratie. De Bijbel verkondigt meer dan duizend geïnspireerde profetieën te bevatten. Het leeuwendeel van deze profetieën is reeds vervuld en kan door middel van de wereldse geschiedenis worden geverifiëerd.

 

Bekijk bijvoorbeeld eens Ezechiël's profetie over God's oordeel over de oude Phoenicische hoofdstad Tyrus (Ezechiël 26). De voorspelling stelt dat Tyrus eerst door de Babylonische Koning Nebukadnessar met de grond gelijk zou worden gemaakt. Later zou de stad door een coalitie van naties volledig verwoest worden, worden afgevlakt als de top van een rots, en haar ruïnes (zelfs het stof) zouden worden bijeengeschraapt en in de zee geworpen, en zouden zo een plaats worden waar vissers hun netten zouden uitspreiden. De omliggende naties zouden getuige zijn van het lot van Tyrus en zich zonder slag gewonnen geven. Het is verbazingwekkend dat de omstandigheden van Ezechiël's voorspelling tot op de kleinste details werden vervuld.

 

Nebukadnessar plunderde Tyrus. Later leidde Alexander de Grote een coalitie van naties tegen Tyrus, verwoestte haar, veegde het schoon tot op de kale rotsen en gooide haar ruïnes in de zee. Deze oude locatie werd (en is nog steeds) een plaats waar de plaatselijke vissers hun netten uitspreiden om deze te laten drogen (voor wereldse bevestiging hiervan, zie General History for Colleges and High Schools, oftewel Algemene Geschiedenis voor Universiteiten en Middelbare Scholen, Boston, Ginn & Co., p. 55).

 

Profetie is niet slechts een fenomeen uit het oude verleden. Zelfs vandaag worden voor onze ogen Bijbelse profetieën vervuld. Kijk maar eens naar de staat Israël. De Joden waren "het kleinste van allemaal" (Deuteronomium 7:7), zonder een thuisland en zonder vrijheid, als slaven dienend in Egypte. Indertijd was Egypte de dominerende wereldmacht. Maar God bevrijdde de Israëlieten uit hun gevangenschap "met sterke hand en opgeheven arm, op angstaanjagende wijze, met tekenen en wonderen" (Deuteronomium 26:8), vanwege een belofte die God eeuwen eerder had gedaan aan een man genaamd Abraham, zijn zoon Isaak, en zijn kleinzoon Jakob. God gaf de Israëlieten een eigen thuisland en bracht een verbond met hen tot stand, en vertrouwde hen de Bijbel toe. Israël was een natie die voor God opzij was gezet. God's getuigenis voor een wereld die zich had afgekeerd van Hem die hen geschapen had. Triest genoeg was Israël's geschiedenis, net als de rest van de wereld, er een van continue rebellie tegen God. Steeds maar weer zouden de Joden tegen God in opstand komen, zijn toorn voelen, zichzelf onderdanig opstellen en spijt hebben van hun rebellie, naar God terugkeren, en weer God's zegening ontvangen - om vervolgens dit hele proces weer opnieuw te beginnen. Uiteindelijk zond God andere naties tegen hen (zoals Hij deed met het oude Tyrus) en verdreef de Joden uit hun thuisland.

 

In 70 na Christus werd Israël door Romeinse legioenen gedecimeerd, werden de Joden over de hele wereld verdreven, en werden zij voor altijd verbannen uit hun thuisland. De Joden hadden 1900 jaar lang geen eigen land! Desalniettemin beloofde God de Joden dat, ook al zou Hij hen uit hun land verwijderen, dat zij een herkenbaar volk zouden blijven en weer naar hun land zouden terugkeren (zie bijvoorbeeld Leviticus 26:13-16; Nehemia 1:8-9; Deuteronomium 30:1-5). Het is al een wonder te noemen dat de Joden 1900 jaar hebben overleefd en zonder eigen thuisland een herkenbaar volk zijn gebleven! Alle andere naties die ooit hun thuisland hebben verloren werden door de omliggende naties opgeslokt en verloren binnen enkele honderden jaren hun identiteit. Maar de Joden hebben stand gehouden en keerden in 1948 op een miraculeuze manier naar Israël als hun thuisland terug

 

Archeologie

Is de Bijbel waar? De Bijbel voorspelt niet alleen op miraculeuze wijze de toekomst, maar verhaalt ook met grote nauwkeurigheid over het verleden. Met betrekking tot dit laatste is de archeologie een grote bron van justificatie van de Bijbel. In Josh McDowell's klassieke verhandeling over het historische bewijs dat de echtheid van de Bijbel ondersteunt, wordt vermaard archeoloog Nelson Glueck als volgt geciteerd, "Het kan categorisch gesteld worden dat geen enkele archeologische ontdekking ooit een bijbelse referentie heeft tegengesproken." (McDowell, Evidence that Demands a Verdict, oftewel Bewijs dat om een Oordeel Vraagt, Here's Life Publishers Inc., 1979, p. 65.)

 

Bekijk, bijvoorbeeld, het bijbelse verslag over de exodus van Israël uit Egypte. De Farao, de monarch van Egypte, achtervolgde de Israëlieten met een leger wagens en dreef Israël aan de Golf van Akkaba (de Rode Zee) in een hoek samen. Op miraculeuze wijze spleet God de Rode Zee open en stond Israël zo toe om over een landbrug te ontsnappen. De Egyptenaren volgden hen op korte afstand, maar nadat de laatste Israëliet de overkant had bereikt liet God het verdeelde water los en verdronk zo het Egyptische leger. Archeologen hebben diverse bewijsstukken ontdekt die het Bijbelse exodus-verslag verdedigen, waaronder wagenwielen die in een koraal langs de landbrug op de bodem van de Rode Zee waren ingezakt. (Exodus Revealed, oftewel Exodus Onthuld, video documentaire van Discovery Media Productions.)

 

De schrijvers

Is de Bijbel waar? Overweeg de integriteit van de schrijvers van de Bijbel: mannen die beweerden door God geïnspireerd te zijn. Neem bijvoorbeeld Lucas, die ongeveer een kwart van het hele Nieuwe Testament schreef. Lucas wordt beschouwd als een gezaghebbend historicus:  één van de grootsten uit de oudheid.

 

Dr. John McRay, Professor Nieuwe Testament en Archeologie aan Wheaton University in Illinois, legt uit, "De algemene consensus onder zowel vrijzinnige als conservatieve geleerden is dat Lucas zeer accuraat is als een historicus. Hij is erudiet, hij is welsprekend, zijn Grieks benadert de klassieke kwaliteit, hij schrijft als een geleerd man, en archeologische ontdekkingen tonen telkens weer aan dat Lucas accuraat is in wat hij te zeggen heeft." (John McRay, geciteerd door Lee Strobel, The Case For Christ, oftewel Het Betoog voor Christus, Zondervan, 1998, p. 129.) Sir William Ramsey, één van de grootste archeologen uit de moderne tijd, verklaart, "Lucas is een eersterangs historicus." (Sir William Ramsey, The Bearing of Recent Discovery on the Trustworthiness of the New Testament, oftewel De Relatie tussen Recente Ontdekkingen en de Betrouwbaarheid van het Nieuwe Testament, 1915, p. 222.)

 

Laten we nu eens het martelaarschap van vele van deze schrijvers bekijken. Volgens bronnen en tradities buiten de Bijbel stierven veel van de schrijvers van de Bijbel een wrede en gruwelijke dood voor hun verdediging van hun geschreven getuigenis. Op één na werden zelfs alle schrijvers van het Nieuwe Testament geëxecuteerd omdat zij hun getuigenissen uitdroegen en verdedigden (Johannes bleef gespaard maar werd door de Romeinse Keizer Titus verbannen). Natuurlijk is martelaarschap op zichzelf niet uniek: door de geschiedenis heen waren vele mensen bereid om voor hun geloof te sterven.

 

Maar wat het martelaarschap van de schrijvers van het Nieuwe Testament zo bijzonder maakt is dat deze mensen zich in een positie bevonden waarin zij konden weten of hun geschreven verslagen juist waren. Denk daar eens over na: niemand sterft bewust voor een leugen! De vliegtuigkapers op 11 September 2001 bijvoorbeeld geloofden misschien wel oprecht in de zaak waarvoor zij stierven, maar zij bevonden zich niet in een positie waarin zij met absolute zekerheid konden weten of hun geloof wel waar was. De kapers stelden hun vertrouwen in religieuze tradities die over vele generaties waren overgeleverd. In contrast hiermee waren de Bijbelse martelaars wel in een positie waarin zij de waarheid konden weten. Zij waren ooggetuigen van de historische gebeurtenissen die zij vastlegden. Of zij zagen wat zij beweerden of zij zagen dit niet. Desalniettemin klampten deze mannen zich aan hun getuigenis vast, zelfs tot hun vervolgers hen op gewelddadige wijze vermoordden, en zelfs ondanks het feit dat hen mogelijkheden werden gegeven om hun verhalen te ontkennen. Waarom zouden zo veel mannen bewust sterven voor een leugen? Ze hadden niks te winnen door te liegen, maar wel alles te verliezen.

 

Oordeel zelf

Is de Bijbel waar? Voor hen onder ons die niet geloven dat God de Bijbel inspireerde, hoe kunnen we dit verklaren? Welke overtuigende reden hebben we om de Bijbel af te wijzen als God's goddelijke openbaring aan de mens? We zouden onze filosofische inclinatie aan de kant moeten zetten, het bewijs objectief onderzoeken, en de feiten voor onszelf afwegen en ons dan afvragen: Is de Bijbel Waar?

 

Bron : http://www.allabouttruth.org/dutch/is-de-bijbel-waar-c.htm


Bijbelteksten
Onbekend/Anders


   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009