hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Gebedsgroep (Het opzetten en begeleiden van een gebedsgroep)

Categorie
Kerk

Toelichting

Het opzetten en begeleiden van een gebedsgroep

 

Inleiding

De bekende Amerikaanse prediker dr. R.A. Torrey concludeerde in zijn studie over het ontstaan van een opwekking in plaatselijke kerken dat er een aantal voorwaarden voor opwekking moeten zijn. Allereerst de noodzaak dat mensen in de gemeente met de Here God in het reine komen (onbeleden zonden). Vervolgens moet er niet alleen een verlangen ontstaan voor gebed voor een opwekking, maar ook een intens verlangen om anderen met Christus bekend te maken.

 

Volgens Torrey is niet een bepaalde methode voor evangelisatie of toerusting van de gemeenteleden het geheim van een gezonde geloofsgemeenschap, maar moet er een werkelijk groeiende toewijding aan de Here zijn. Wij immers kunnen geen mensen tot bekering of tot geloofsgroei brengen. Dat is het werk van de Heilige Geest. Jezus Christus wil als het ware door ons heen, met Zijn Geest ‘het verlorene zoeken en het behouden…’

 

Nood
Steeds meer christenen, ook in Nederland, worden zich bewust van de sociale en morele nood van deze tijd. Zij verlangen dat de kerken zich intensiever met deze problematiek gaan bezighouden. Geen enkele nadenkende christen mag tevreden zijn met de huidige situatie waarin de maatschappij verkeert.

Als christenen weten we dat Jezus Christus in staat is verandering te geven. Hij kan zin en richting geven aan mensenlevens. Hieruit volgt dat we als gemeenteleden een groeiend verlangen krijgen om in onze manier van spreken en doen een getuige te zijn. Verandering in een samenleving kan alleen wanneer individuen veranderen. Wanneer mensen open staan voor het vernieuwende werk van Jezus Christus, onze Here, die onder ons kwam wonen en liet zien wat waarachtig mens zijn inhoudt.

 

De kracht van gebed
In Gods Woord lezen we over het belang en de kracht van gebed. Onze Vader wil ons wijsheid en genade ter beschikking stellen, méér dan wij kunnen bevatten. Dat doet Hij alleen wanneer wij bereid zijn om naar Hem te luisteren én in Hem te geloven. ‘Roept tot Mij en Ik zal u antwoorden en u grote, ondoorgrondelijke dingen verkondigen, waarvan gij niet weet,’ Jeremia 33:3.
Iemand zei eens: Gebed is een dialoog tussen twee personen die elkaar liefhebben, God en de mens. Wij hebben Hem lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. Daarbij worden we als kinderen van God uitgenodigd om ‘met vrijmoedigheid toe te gaan tot de troon der genade, opdat wij barmhartigheid ontvangen en genade vinden om hulp te verkrijgen te gelegener tijd’ (Hebreeën 4:16). Gods liefde voor ons en onze gelovige reactie daarop mogen de basis zijn in ons spreken met Hem. Wij mogen God tonen dat we van Hem houden door steeds contact met Hem te zoeken. Daarbij mogen we ook de nood van onze tijd en van individuële mensen aan Hem voorleggen en op zoek gaan naar wat wij in dit alles kunnen betekenen.

 

Gebedskringen
Waarom is het starten van gebedskringen belangrijk?

-Om doelgericht en eendrachtig gebed voor een geestelijke herleving in de kerken van Nederland en heel de wereld te vragen (1 Timotheüs 2:1-6).

-Om te bidden voor predikanten, voorgangers en andere ambtsdragers (Handelingen 4:29).

-Om te bidden voor alle activiteiten die erop gericht zijn mensen met de boodschap van Christus bekend te maken (evangelisatiewerk uitgaande van kerken, de zending en evangelisatiebewegingen).

-Om te bidden om vrijmoedigheid voor individuele christenen om met anderen over Christus te spreken en Hem op een waardige manier te vertegenwoordigen.

-Om te bidden voor sociale noden in eigen omgeving en daarbuiten

-Om te bidden voor persoonlijke noden

 

Wat is nodig?
Allereerst is er behoefte aan gastheren en gastvrouwen die hun huizen éénmaal per week voor een uur (niet langer) open willen stellen. Groepen kunnen bestaan uit twee, drie of meer personen. Aangeraden wordt de groep niet te groot te maken. De gastheer of gastvrouw onderhoudt het contact met de deelnemers.

Sommige gemeenten streven ernaar dat op den duur in elke buurt (wijk) een gebedsgroep gevormd wordt. Als er meerdere gastheren en gastvrouwen zijn, kan het nodig zijn dat in een bepaalde plaats of wijk iemand als contactpersoon gaat optreden.

 

Hoe indelen?
Het uur kan begonnen worden met een korte inleiding over het belang van het gebed. Het is goed steeds voor ogen te houden wat de Bijbel zegt over het gebed, en hoe belangrijk het was in het leven van Jezus Christus toen Hij op aarde leefde. Verschillende boeken over gebed kunnen hierbij een hulpmiddel zijn, zoals: ‘Het gebed’, door Prof. Dr. O. Hallesby, (Kok – Kampen), ‘Het gebed volgens het Nieuwe Testament’, door dr. J.P. Versteeg (Buijten & Schipperheijn – Amsterdam) of het meer recente ‘Open lijnen’ door Philip Troost (Kok – Kampen).

Noem na de inleiding de gebedsonderwerpen en geef de deelnemers gelegenheid er andere onderwerpen aan toe te voegen. Stimuleer de deelnemers om de gebedsonderwerpen te noteren, zodat deze ook onderwerp van persoonlijk gebed worden in de komende week.

Wanneer u samen met andere christenen bidt, kan het goed zijn om met elkaar de vorm te bespreken. Bijvoorbeeld: door te kiezen voor eenvoud en een klimaat waarbij iedereen zich op zijn/haar gemak voelt. Iemand introduceerde groepsgebed eens als volgt: ‘Over enkele ogenblikken krijgen we de gelegenheid samen te bidden, en ik wil voorstellen dat wij dat heel eenvoudig doen. We kunnen met de Here God spreken wetend dat Hij in ons midden is. We zouden het bijvoorbeeld ‘conversatiegebed’ kunnen noemen. Het betekent dat we op een natuurlijke, ‘gewone’ manier met God spreken. We hoeven niet heel mooi en lang te bidden; we mogen deze tijd met elkaar zien als een gelegenheid om eenvoudig met God in gesprek te gaan.
Iemand kan een gebedsonderwerp naar voren brengen en er in het kort voor bidden. Een ander kan gewoon doorgaan met hetzelfde onderwerp. Het is belangrijk dat iedereen de gelegenheid krijgt over een bepaald onderwerp te bidden, waarna een volgend onderwerp met God besproken kan worden. Het is niet nodig steeds een gebed met amen te besluiten. Na het gezamenlijk gebed zal ik afsluiten met amen.’

 

Andere ‘aanwijzingen’ kunnen zijn:

Iedereen moet zich vrij voelen om wel of niet te bidden. Wees niet bang voor een stilte gedurende het groepsgebed. Ook in de stilte is God aanwezig. Een gebed hoeft niet langer dan twee of drie zinnen te zijn. Iedereen kan meermalen bidden. Met korte gebeden komen we elkaar meer tegemoet. Immers niet iedereen is met lange gebeden vertrouwd.

 

Neem tijd voor dankzegging voordat u samen gaat bidden. Dank God voor wie Hij is, voor Zijn goedheid, liefde en wijsheid, voor Zijn nabijheid in alles en de belofte dat Hij ons in alles wil leiden.

Persoonlijk- en groepsgebed is kostbaar. In de Psalmen lezen we meermalen dat God een welbehagen heeft in het gebed van Zijn kinderen. In Ezechiël 22:30 staat: ‘Ik heb onder hen gezocht naar iemand die een muur zou kunnen optrekken en voor mijn aangezicht op de bres zou kunnen staan ten behoeve van het land, zodat Ik het niet zou verwoesten, maar Ik heb hem niet gevonden.’

God zoekt naar mensen die voor hun omgeving en land willen bidden, die in gebed open staan voor Gods werk in deze tijd.

 

Om over na te denken:
Overdenk Jezus’ woorden uit Mattheüs 18:19-20: ‘Ik zeg u, dat, als twee van u op de aarde iets eenparig zullen begeren, het hun ten deel zal vallen van mijn Vader, die in de hemelen is. Want waar twee of drie vergaderd zijn in mijn Naam, daar ben Ik in hun midden.’

Wat betekent dit voor ons persoonlijk en wat zegt het over gezamenlijk gebed? Lees in dit licht ook Mattheüs 9:35-38. Welke relatie legt Jezus met het gebed (zie vers 38)?

 

GROEI – JAARGANG 2002 – NR. 1

 

Bron : http://www.groeimagazine.nl/2002/03/het-opzetten-en-begeleiden-van-een-gebedsgroep/


Bijbelteksten
Onbekend/Anders


   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009