Brinta en havermout gezond
Zoals iedereen weet Brinta en havermout als
ontbijt is het ontbijt één van de belangrijkste maaltijden van de dag. Om de
dag met energie te beginnen en de stofwisseling aan te zwengelen is het uiterst
belangrijk om na het opstaan niet veel later aan het ontbijt te beginnen. Met
name voor fanatieke sporters en topsporters is het ontbijt essentieel. Glycogeenvoorraden voor de training aanvullen
en spierherstel van afgelopen trainingen voortzetten om effectief supercompensatie te laten plaatsvinden is
dan noodzaak.
Havermout of brinta zijn de bij uitstek de
twee meest geschikte ontbijtgranen om voor te kiezen als ontbijt. Het is voor
de meeste mensen met wat vloeistof in de vorm van melk goed weg te krijgen. Het
heeft een hoog gehalte aan vezels en het heeft een uitstekende voedingswaarde.
In combinatie met een stuk fruit en wat magere yoghurt of kwark is dit het
perfecte ontbijt om de dag mee te beginnen.
In dit artikel wil ik stap voor stap de
gezondheidsvoordelen van havermout en brinta doorlopen. Deze voordelen gelden
zowel voor havermout als brinta.
Cholesterol verlagend
De aanwezigheid van beta-glucanen, een
oplosbaar vezel, is uiterst effectief in het verlagen van bloedcholesterol.
Hierdoor wordt tevens de kans op cardiovasculaire ziekten verkleind. Één kom
havermout per dag zou de kans op cardiovasculaire ziekten verkleinen met 10%.
Verlagen bloedsuikerspiegel
Havermout en brinta hebben door hun
vezelrijke structuur een lage glycemische
indexwaarde. Dit helpt bloedsuikerspiegelpieken te verminderen en
het zorgt voor een meer geleidelijke energiestroom. Hierdoor zul je je langer
fitter voelen. Vooral voor mensen met type 2 diabetes is havermout en brinta
een zeer verstandige ontbijtkeuze.
Boosten van het immuunsysteem
De aanwezigheid van selenium en vitamine E
in havermout en brinta versterken het immuunsysteem aanzienlijk bij een reactie
op een bacteriële infectie. De aanwezigheid van zink helpt bij de
stofwisseling, helpt het genezingsproces van wonden en stimuleert de groei van
nieuwe cellen.
Langer verzadigd gevoel
Het hoge vezelgehalte in havermout en
brinta zorgt ervoor dat het verzadigde gevoel langer aanhoudt. Vooral voor
mensen die gewicht willen verliezen en lager in dagelijkse calorie-inname
moeten gaan is dit een verwelkomend effect. Daarnaast is havermout en brinta
laag in vet, waardoor het totaal aantal calorieën per portie aanzienlijk lager
is dan bij een vetrijk ontbijt.
Onderzoek met kinderen heeft aangetoond dat het eten van havermout en brinta de
kans tot overgewicht met 50% reduceert. Dit ten opzichte van kinderen die geen
havermout of brinta aten.
Extra eiwit
Nu eten we havermout en brinta voornamelijk
voor hun langzaam verteerbare koolhydraten. Maar havermout en brinta hebben, in
tegenstelling tot andere ontbijtgranen, een hogere concentratie eiwitten; 11
gram eiwit per 100 gram. En indien gegeten met melk zelfs 17 gram. Dat is
tweemaal zo hoog als bijvoorbeeld cornflakes.
Verbeterde spijsvertering
Mensen die problemen hebben met de
spijsvertering zouden voeding moeten eten hoog in vezelwaarde. Havermout en
brinta dragen hier uitstekend aan mee. Ze stimuleren een gezonde darmbeweging
en helpen verstoppingen te voorkomen.
Versterking van de botten
Havermout en brinta, met name in combinatie
met melk, zijn rijk aan calcium, fosfor en magnesium. Een dagelijkse portie
brinta of havermout helpt de botten sterk te zijn en verkomt het risico op
osteoporose.
Uitstekend tijdens de
zwangerschap
Havermout en brinta zijn een goede bron aan
foliumzuur, vitamine B1, B2 en B3. Zwangere vrouwen hebben 0.4 mg foliumzuur
per dag nodig. Een kom havermout of brinta vermindert de kans op een baby met
spina bifida (open rug) aanzienlijk.
Goed voor de huid
Havermout en brinta helpen het genezen van
droge huid, eczeem en andere huidaandoeningen. Het eten van havermout en brinta
helpen tevens bij het genezen van huiduitslag en insectenbeten.
Energiebooster
De meest voornaamste reden waarom havermout
en brinta worden gegeten is vanwege het feit dat ze hoog in langzaam
verteerbare koolhydraten zitten. Dit is, vooral voor sporters, een vereiste om
constant weer goed te presteren. Vitamine B, fosfor, magnesium en ijzer helpt
tevens bij de productie van energie.
Bron : http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/artikel/id/59/Brinta_en_havermout_als_ontbijt