hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Opwekking begint bij je zelf

Categorie

Toelichting

Opwekking begint bij jezelf

 

Inleiding

In de winter van 1740-1741 breekt er een opwekking uit in Noord-Oost Amerika. Jonathan Edwards en George Whithefield worden op een machtige manier door God gebruikt om vele duizenden tot redding te brengen. The Great Awakening, zoals de opwekking bekent staat, wordt gekenmerkt door een grote honger naar Gods woord en een totale verandering in de mensen die Gods heiligheid en aanwezigheid ervaren. De mensen worden ernstiger en ook het spreken van hen verandert. In de samenkomsten wenen mensen regelmatig door besef van hun zonden, cafés lopen leeg, vechtpartijen worden zeldzaam, vloeken wordt niet meer gehoord en de jeugd verliest haar lichtzinnigheid. Maar meer nog dan dit alles wordt God ervaren. Mensen hongeren en dorsten naar het Woord van God . Grote groepen mensen roepen het uit door de wanhoop over hun zielen.

 

Het kenmerk van deze, en van alle, opwekkingen, was het centraal plaatsen van Gods woord en de diepe innerlijke overtuiging van de zonde die de mensen kregen. Mensen ervoeren de heiligheid van God als nooit te voren en dat schokte de pijlers onder hun bestaan. Het was het diepe besef van de overweldigende aanwezigheid van de heerlijkheid van God dat alles anders maakte. God aan het werk, het is van alle tijden en eeuwen.

 

Verlangen naar God

Het was zo ten tijde van Edwards en Whithefield het was zo ten tijde van koning Josia, het kan ook in onze tijd. Hoe? In een door jouw heen, want ware opwekking begint bij jezelf!

Een zin die mij enorm heeft aangesproken is de volgende: “We kunnen niet doen wat God voor ons gedaan heeft, maar God zal niet doen datgene dat we zelf kunnen doen.” God heeft een diep verlangen om door ons heen te werken. Hij wil ons leven gebruiken om een verschil te maken. Hoe zit het met ons? Willen we ons door God laten gebruiken? Willen we een werktuig zijn in Zijn hand?

 

Het leven van Koning Josia

Vandaag willen we met elkaar stilstaan bij het leven van Koning Josia. De vader van Josia was koning Amon. Amon deed wat kwaad was in de ogen des Heren. Hij diende de afgoden en boog voor hen neer. Hij verliet de Here en deed wat goed was in zijn eigen ogen. Uiteindelijk werd hij door zijn eigen dienaren gedood. Josia heeft dit alles als kind meegemaakt. Hij heeft de afgoderij en de eigengerichtheid van zijn vader gezien en kon ook deze weg gaan. Maar Josia was niet enkel gericht op eigen eer en roem. Hij had ontzag voor de God van hemel en aarde en wilde zich door God laten gebruiken.

 

“Josia was 8 jaar oud, toen hij koning werd; hij regeerde 31 jaar te Jeruzalem. Hij deed wat recht was in de ogen des Heren en week niet af naar rechts of naar links.”  (2 Koningen 22:1-2)

 

“Niemand schatte u gering om uw jeugdige leeftijd, maar wees een voorbeeld voor de gelovigen in woord, in wandel, in liefde, in geloof en in reinheid.”  (2 Timothëus 4:11-12)

 

Josia heeft een persoonlijke relatie met God

Josia is 26 jaar wanneer hij als koning zijn eerste grote plan tot uitvoer brengt. Hij geeft de opdracht om de tempel van God weer te herstellen. Wat een prachtig beeld is dit. Josia heeft het verlangen om een goede koning te zijn, een koning naar Gods wil. Hij beseft dat dit enkel mogelijk is wanneer hij een persoonlijke relatie met God opbouwt, in het oude testament kon men God ontmoeten en een relatie met Hem aangaan via de eredienst in de tempel. Josia heeft een diep verlangen om God persoonlijk en beter te leren kennen. Daarom start hij met het herstel van Gods tempel. (2 Koningen 22:3-7)

 

God ziet het verlangen van ons hart

God ziet het verlangen van Josia om Hem beter te leren kennen. God wil niets liever om zichzelf kenbaar te maken aan Josia. Hij openbaart Zichzelf in de eerste plaats door Zijn Woord. Door de bijbel heen wil God ons laten zien wie Hij is. Zo ook bij Josia. De Hogepriester Chilkia heeft in de tempel een wetboek gevonden en geeft dit via Safan aan Josia. (2 Koningen 22:8-11)

De Bijbel is het meest wonderlijke boek dat er is. Het is de mooiste liefdesbrief die bestaat. Ook al is de Bijbel een oud boek, het is brandend actueel en gaat geen enkel hedendaags onderwerp uit de weg. De Bijbel is ons handboek voor het leven. Hoe dieper we erin duiken, hoe beter we God en Zijn doel met ons leven zullen begrijpen.

 

Josia wil Gods Woord onderzoeken

Josia neemt Gods Woord serieus en heeft een diep verlangen Gods woord te onderzoeken en beter te leren kennen. (2 Koningen 22:13)

 

Psalm 1 zegt het volgende: “Gelukkig de mens die niet meegaat met wie kwaad doen. Die de weg van de zondaars niet betreedt, bij spotters niet aan tafel zit. Maar vreugde vindt in de wet van de Heer en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht. Hij zal zijn als een boom, gepland aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.”’

Wat een prachtige Psalm. God wil ons gebruiken. Hij heeft een prachtig plan met ons leven, maar een voorwaarde hiervoor is dat we Gods Woord centraal stellen in ons leven. Dat we het hanteren als richtsnoer voor ons leven.

 

Josia gehoorzaamt God

Josia leest over Gods heiligheid en Zijn gebod God lief te hebben boven alles en de naaste als jezelf. Het blijft echter niet bij horen. Josia wil hetgeen hij gelezen heeft ook toepassen in zijn leven. Josia doet al de afgoden weg uit het land. Hij reinigde de tempel en het tempelgerei en ontwijdt alle afgodsbeelden, gewijde palen en altaren. Josia doet al de afgoden weg, niet enkel uit het land, maar ook uit zijn eigen leven. Hij was oprecht naar zichzelf toe. Hij herkende zijn fouten en zwakten en deed ze weg uit zijn leven. (2 Koningen 23:1-4 en volgende)

Oprecht leven

Dat is ook wat wij jongeren mogen doen. We mogen eerlijk zijn met onszelf. We hoeven ons niet beter voor te doen dan we zijn. We mogen echt zijn. Gij geheel anders, gij hebt Christus leren kennen. Voel je niet te trots om je fouten toe te geven. Wees eerlijk met jezelf en wanneer je verkeerde dingen hebt gedaan, vraag God om vergeving. Het kenmerk van een Christen is niet dat hij volmaakt is, maar dat hij eerlijk en oprecht durft te zijn.

 

Het kenmerk van een christen is een oprecht leven! Niet dat we volmaakt zijn, maar dat we echt zijn, transparant zijn, in het licht wandelen. Dit is ook een voorwaarde voor echte onderlinge eenheid (zie vers7). Het prachtige van dit alles is dat God ons ook telkens weer wil vergeven. Hij heeft Zijn leven voor ons gegeven. Hij heeft Zijn bloed laten vloeien tot vergeving van onze zonden. Want wanneer we onze fouten erkennen is hij getrouw en rechtvaardig om onze zonden te vergeven. (1 Johannes 1:5-10)

 

Josia leefde bij de genade van God

De laatste bijzondere daad in het leven van Josia kunnen we lezen in 2 Koningen 23:21-23.

Josia stelde het Pesach weer in. Het Pesach was het herdenken van de bevrijding van Israël uit Egypte. Door het bloed van een lammetje werd Gods oordeel afgewend en werd het volk in de vrijheid gebracht. Zo mogen ook wij telkens weer bepaald worden bij Gods genade. Niet door eigen kracht, niet door eigen inspanning verdienen we de hemel, maar door Gods oneindige liefde, geduld en vergeving. Josia was doordrongen van Gods liefde en had een diep verlangen om vanuit de persoonlijke relatie met God een rein en oprecht leven te leiden. Laten we door onze levenswandel een getuige van Christus zijn. Ook in de dag die voor ons ligt.

 

Bron : http://jesusinsite.wordpress.com/bijbelstudies/studie-per-bijbelse-persoon/josia/

Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Boek "Het gebed" van prof. dr. O. Hallesby (aanrader!)
 Geen opwekking omdat wij te weinig bidden

 


  Terug


Versie december 2009