hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Christen zijn (Wat kost dat je?)

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD

Toelichting

De prijs van discipelschap

Ga even zitten en overweeg de prijs
Wat is de prijs van discipelschap? Jezus zei: "Want wie van jullie die een toren wil bouwen gaat niet eerst de kosten berekenen, om te zien of hij wel genoeg heeft voor de bouw? Als hij het fundament gelegd heeft maar de bouw niet kan voltooien, zal iedereen die dat ziet hem uitlachen en zeggen: “Die man begon te bouwen, maar het karwei afmaken kon hij niet.” En welke koning die erop uittrekt om met een andere koning oorlog te voeren, zal niet eerst bij zichzelf te rade gaan of hij wel met tienduizend man kan optrekken tegen iemand die met twintigduizend man tegen hem oprukt? Als hij dat niet kan, stuurt hij eerst, wanneer de troepen nog ver van elkaar verwijderd zijn, een gezant om naar de voorwaarden voor vrede te vragen. Zo geldt ook voor jullie: wie geen afstand doet van al zijn bezittingen, kan mijn leerling niet zijn." (Lucas 14:28-33). "Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan de hele wereld te winnen als hij er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven?" (Mattheüs 16:25-26)

 

Paulus wist wat de prijs was
De Apostel Paulus begreep wat de prijs van discipelschap was! Hij was een man die groot aanzien genoot onder de Joodse elite, maar dit alles opgaf voor zijn liefde voor Christus! Paulus verklaarde: "Maar wat voor mij winst was, ben ik omwille van Christus als verlies gaan beschouwen. Sterker nog, alles beschouw ik als verlies. Het kennen van Christus Jezus, mijn Heer, overtreft immers alles. Omwille van hem heb ik alles prijsgegeven; ik heb alles als afval weggegooid. Ik wilde Christus winnen en één met hem zijn – niet door mijn eigen rechtvaardigheid omdat ik de wet naleef, maar door die van God, de rechtvaardigheid die er is door het geloof in Christus" (Filippenzen 3:7-9).

 

Van vleselijk tot christelijk
De prijs van discipelschap is het volgende: we moeten allemaal ons oude 'zelf' opgeven om de persoon te omarmen en te worden die Christus wilde dat we zouden zijn. "Leg de oude mens en zijn leefwijze af" (Kolossenzen 3:9-10), want "ook is iemand die één met Christus is, een nieuwe schepping. Het oude is voorbij, het nieuwe is gekomen" (2 Korinthiërs 5:17).

"Een mens die de Geest niet bezit, aanvaardt niet wat van de Geest van God komt"  (1 Korinthiërs 2:14), maar in plaats daarvan "staat onze eigen wil vijandig tegenover God" (Romeinen 8:7). Maar ook al "lieten wij allen ons eens beheersen door onze wereldse begeerten", en "volgden alle zelfzuchtige verlangens en gedachten die in ons opkwamen en stonden van nature bloot aan Gods toorn" (Efeziërs 2:3), en ook al waren we "eerst van hem vervreemd" en waren we Hem "in al het kwaad" dat we deden "vijandig gezind", toch heeft hij ons nu "door de dood van zijn aardse lichaam met zich verzoend" om ons "heilig, zuiver en onberispelijk bij zich te brengen" (Kolossenzen 1:21-22). Dus, omdat we "door de dood van zijn Zoon met hem verzoend" zijn (Romeinen 5:10), zijn aan jou "kostbare, rijke beloften gedaan, opdat u zou ontkomen aan het verderf dat de wereld beheerst als gevolg van de begeerte, en opdat u deel zou krijgen aan de goddelijke natuur" (2 Petrus 1:4). Daarom: "Heb de wereld en wat in de wereld is niet lief. Als iemand de wereld liefheeft, is de liefde van de Vader niet in hem, want alles wat in de wereld is – zelfzuchtige begeerte, afgunstige inhaligheid, pronkzucht –, dat alles komt niet uit de Vader voort maar uit de wereld"  (1 Johannes 2:15-16). "Beseft u dan niet dat vriendschap met de wereld vijandschap jegens God betekent? Wie bevriend wil zijn met de wereld, maakt zich tot vijand van God" (Jakobus 4:4). "Wie zijn leven liefheeft verliest het, maar wie in deze wereld zijn leven haat, behoudt het voor het eeuwige leven. Wie mij dient moet mij volgen: waar ik ben zal ook mijn dienaar zijn, en wie mij dient zal door de Vader geëerd worden" (Johannes 12:25-26).

 

Een laatste woord
In het licht van het geschenk dat ons gegeven is, is de prijs van discipelschap volledig billijk! "U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus" (1 Petrus 1:18-19). Eenvoudig gezegd werd je "gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam en met uw geest, die van God zijn" (1 Korinthiërs 6:20). "Gods genade is openbaar geworden tot redding van alle mensen. Ze leert ons dat we goddeloze en wereldse begeerten moeten afwijzen en bezonnen, rechtvaardig en vroom in deze wereld moeten leven, in afwachting van het geluk waarop wij hopen: de verschijning van de majesteit van de grote God en van onze redder Jezus Christus. Hij heeft zichzelf voor ons gegeven om ons van alle zonde vrij te kopen, ons te reinigen en ons tot zijn volk te maken, dat vol ijver is om het goede te doen" (Titus 2:11-14).

 

Wat betekent het om een waar Christen te Zijn?
Beschouw jij jezelf als een discipel van Christus? Onderzoek bij uzelf of u vast op God vertrouwt, stel uzelf op de proef. U weet toch van uzelf dat Jezus Christus in u is? Als dat niet zo is, dan hebt u de proef niet doorstaan" (2 Korinthiërs 13:5).

De Bijbel verkondigt: "Eens moeten mensen sterven en daarna volgt het oordeel”  (Hebreeën 9:27). Maar de Bijbel zegt ook: "Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered." (Romeinen 10:9).

Daarom moeten we om van onze zonden, en dus van de angel des doods, gered te worden:

- bekennen dat Jezus onze Heer is en

- geloven dat Hij uit de dood werd opgewekt nadat Hij aan het kruis voor onze zonden stierf. Uiteraard kan Jezus niet onze Verlosser zijn als we niet verkondigen dat Hij onze soevereine Heer is. Een onderdeel van onze verlossing is het in ons hart geloven dat Jezus Christus werkelijk de Heer over leven en dood is.

 

Wat betekent het om Jezus onze soevereine Heer te maken?
Als je een discipel van Christus bent, bestaat een gedeelte daarvan uit toezichthouderschap en berouw. Als God soeverein is, dan is Hij de eigenaar van alles. Als alles van God is, dan bezitten wij niets. We zijn zelfs niet eens de eigenaren van de lichamen die we hebben. De Bijbel zegt: "U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam en met uw geest, die van God zijn" (1 Korinthiërs 6:20). "U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus… " (1 Petrus 1:18-19).

We hebben geen eigenaarsrechten. We hebben 'management-verantwoordelijkheden'. Deze primaire realisatie is de fundering van Christelijk toezichthouderschap. Goed toezichthouderschap is het op een wijze manier beheren van Gods eigendom (jij, je gezondheid, je geld, je tijd, etc.), inclusief hoe je dit als Zijn beheerder investeert.

Een fundamentele les die we als Christenen moeten leren is de volgende: God weet het beste! God weet alles! Hij houdt van ons als kinderen (die door middel van Christus in de familie zijn geadopteerd) en Hij heeft in
Zijn Woord (de Bijbel) principes voor ons ingesteld volgens welke we moeten leven. We moeten Gods principes volgen. Deze zijn er om ons te beschermen. We leven in een vijandige wereld die haar Schepper God moedwillig heeft afgewezen en wij zijn als Zijn kinderen niet immuun voor de beproevingen, moeilijkheden en verleidingen van deze wereld.

 

Wanneer we deze moeilijke les hebben geleerd en het kinderachtige idee dat we het beter weten dan God zijn ontgroeid, dan wordt het gemakkelijker om ons aan Hem te onderwerpen en te zeggen: "Heer, vergeef me, ik had het mis. Ik heb een leven geleid dat U afkeurde en ik wil veranderen. Help me om een leven te leiden dat Uw goedkeuring heeft.”  Dit is de essentie van berouw. Berouw tonen is hetzelfde als spijt hebben van je zonde, het afwijzen van zonde, je afkeren van zonde, en je tot God wenden.

Jezus zei: "De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws" (Marcus 1:15). De Apostelen "gingen op weg en maakten het goede nieuws bekend om de mensen tot inkeer te brengen" (Marcus 6:12). Jezus stelde: "Zeker niet, zeg ik jullie, maar als jullie niet tot inkeer komen, zal je allemaal net zo sterven als zij" (Lucas 13:3,5). "Wend u af van uw huidige leven en keer terug tot God om vergeving te krijgen voor uw zonden... " (Handelingen 3:19).

We willen allemaal een Verlosser. Om een discipel van Christus te zijn, hebben we behoefte aan een soevereine Heer. Hoe kunnen we Jezus Christus als soevereine Heer accepteren? We moeten Hem de plaats in onze levens geven die Hij verdient en vereist en berouw hebben van onze oude gewoonten. We moeten wedergeboren worden. We hebben allemaal een keuze. We kunnen ons leven leiden op de manier die we zelf kiezen en zo God gehoorzamen of niet gehoorzamen zoals ons dat het beste uitkomt, of we kunnen erkennen dat alleen Christus ons verlossing biedt. Alleen Christus biedt ons een relatie met God. Alleen Christus biedt ons significatie en een doel voor ons leven die we nooit door onze eigen wijsheid en kracht zouden kunnen bereiken: een significatie en een doel die de wereld ons niet kan bieden. Vertrouw op Jezus Christus voor je eeuwige verlossing, en vertrouw er op dat Hij werkelijk waardig is om de eerste plaats in je leven in te nemen.

 

Wat is dan een herboren christen?
Een discipel van Christus is waarachtig opnieuw geboren. Een wedergeboren christen is iemand die zowel in God gelooft als Hem ontvangt. Als gevolg hiervan is de gelovige/ontvanger herboren in de familie van God. "Wie hem wel ontvingen en in zijn naam geloven, heeft hij het voorrecht gegeven om kinderen van God te worden. Zij zijn niet op natuurlijke wijze geboren, niet uit lichamelijk verlangen of uit de wil van een man, maar uit God" (Johannes 1:12-13).

 

Test je hart
Een discipel van Christus zou zijn eigen hart continu moeten onderzoeken. De Bijbel waarschuwt ons: "Niets is zo onbetrouwbaar als het hart, onverbeterlijk is het, wie zal het kennen?" (Jeremia 17:9) We worden gewaarschuwd voor een valse bekering. Hoe kunnen we er zeker van zijn dat we de verlossing hebben geaccepteerd en onze levens aan de Heer hebben overgegeven? De Bijbel vertelt ons: "Onderzoek bij uzelf of u vast op God vertrouwt, stel uzelf op de proef. U weet toch van uzelf dat Jezus Christus in u is? Als dat niet zo is, dan hebt u de proef niet doorstaan" (2 Korinthiërs 13:5).

Er zijn tekenen -waarschuwingssignalen waar je op kan letten- waarmee we kunnen bepalen of we wel of niet hebben gedaan wat elke wedergeboren Christen uiteindelijk heeft gedaan: onze wil aan God overgeven:  niet alleen in ons hoofd maar ook in ons hart. Bekijk het eens als volgt. "Wat is het doel dat mij motiveert?" Iedereen heeft een motiverend doel in het leven. Het is dat iets dat verbonden is aan hoe we ons meest schatbare goed besteden: onze tijd. Het is dat gedeelte van je leven waarover we het vrolijkst raken als we succesvol zijn, en waardoor we het meest gefrustreerd raken, soms zelfs depressief, als we een tegenslag hebben. Neem eens de inventaris van je leven op en onderzoek de onderdelen van je leven die deze hoogte- en dieptepunten in gang zetten. Je zult ontdekken dat deze onderdelen nauw verbonden zijn met je motiverende doel.

 

Werkelijk herboren Christenen herkennen dat Jezus Christus ons motiverende doel moet zijn. Terwijl valse Christenen met hun mond verkondigen dat Jezus onze Heer is, verkondigen ware Christenen dit met hun levens. Als discipelen van Christus moeten we al onze levens aan Hem overgeven zodat Hij het centrum is, en niet slechts één van de vele fantasieën die om onze aandacht vechten. Wanneer we de beslissing maken om Christus voorop te stellen, en wanneer we beginnen met het maken van de noodzakelijke bijstellingen in onze dagelijkse routines om deze beslissing mogelijk te maken, dan is Hij trouw en zal Hij de veranderingen in het hart teweeg brengen.

 

Raak niet meteen ontmoedigd als de slechte voorstellingen van je hart zich nog steeds in je verstand manifesteren. Je moet je niet inbeelden dat je je hart van de ene op de andere dag gaat veranderen. Dat is wat God zal doen met het verstrijken van de tijd. We kunnen dit niet voor onszelf doen. We moeten ons aan Hem onderwerpen en Hem vragen om dat voor ons te doen. Dit wordt het proces van "heiliging" genoemd, en dit gaat ons hele leven lang door. Terwijl we getuige zijn van de enorme veranderingen die God in ons hart maakt, wordt dit een bron van grote vreugde in ons leven. De manier waarop we mensen en situaties zien verandert terwijl God ons "de gedachten van Christus" geeft (1 Korinthiërs 2:16).

Romeinen 7:18 - 8:14 vertelt ons dat, hoewel we onze harten niet zelf kunnen veranderen, we wel onze vleselijke lusten kunnen en moeten negeren, en in plaats daarvan er voor moeten kiezen om voor de dingen van God te leven.

 

"Het is bekend wat onze eigen wil allemaal teweegbrengt: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. Ik herhaal de waarschuwing die ik u al eerder gaf: wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God. Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn eigen natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Wanneer de Geest ons leven leidt, laten we dan ook de richting volgen die de Geest ons wijst"  (Galaten 5:19-25).

 

"U hebt toch over hem gehoord, u hebt toch onderricht over hem gekregen? Door Jezus wordt duidelijk dat u uw vroegere levenswandel moet opgeven en de oude mens, die te gronde gaat aan bedrieglijke begeerten, moet afleggen, dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid.”  (Efeziërs 4:21-24).

 

De vrucht van de geest
Voor de discipel van Christus bestaat er een groot verschil tussen het slechts kennen van God en het feitelijk aan God onderwerpen zodat onze ziel gered zal worden en ons verstand vernieuwd zal worden.

 

De Bijbel zegt: "Maar dan zegt iemand: ‘De een gelooft, de ander doet.’ Laat mij maar eens zien dat je kunt geloven zonder daden; ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof. U gelooft dat God de enige is? Daar doet u goed aan. Maar de demonen geloven dat ook, en ze sidderen." (Jakobus 2:18-20) Betekent dit dat we door onze daden gered zullen worden en niet door de genade van Jezus Christus? Zeer zeker niet. "Door zijn genade bent u nu immers gered, dankzij uw geloof. Maar dat dankt u niet aan uzelf; het is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden, dus niemand kan zich erop laten voorstaan" (Efeziërs 2:8-9).

 

Nee, Jakobus zegt dat er een verschil bestaat tussen het kennen van God en het onderwerpen aan God. De demonen kennen God ook, maar zij onderwerpen zich niet bereidwillig aan Hem. Aan de andere kant kennen Christenen God, maar zij onderwerpen zich ook aan Hem. De vrucht van de Geest -de goede daden- manifesteert zichzelf in het leven van een ware gelovige. Als we de rest van deze passage over genade uit het boek Efeziërs lezen, dan zien we: "Want hij heeft ons gemaakt tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God mogelijk heeft gemaakt" (Efeziërs 2:10)

 

Hoe weet ik dat ik werkelijk gered ben?

"Aan jullie liefde voor elkaar zal iedereen zien dat jullie mijn leerlingen zijn" (Johannes 13:35).

"Wij weten dat we van de dood zijn overgegaan naar het leven omdat we elkaar liefhebben. Wie niet liefheeft blijft in de dood" (1 Johannes 3:14).

"Dat wij Gods kinderen liefhebben weten we doordat we God liefhebben en zijn geboden naleven. Want God liefhebben houdt in dat we ons aan zijn geboden houden. Zijn geboden zijn geen zware last” (1 Johannes 5:2-3). 

 

Bron : http://www.allaboutfollowingjesus.org/dutch/de-prijs-van-discipelschap.htm


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009