hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bidden (Gebedshoudingen in de Bijbel)

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD

Toelichting

Gebedshoudingen in de bijbel

 

Met welke houding bidden?

Als je een beetje rondkijkt in de kerk of gewoon thuis aan tafel, dan zie je de meeste mensen vaak bidden met gesloten ogen en met in elkaar gevouwen handen. Daarmee sluit je je af en concentreer je je op je gesprek met God of Jezus. Die manier is goed, maar is zeker niet de enige manier, want de Bijbel geeft eigenlijk nog meer én andere wijzen!

 

Gevouwen handen komen in de Bijbel wel voor, maar alleen in negatieve zin: als teken van luiheid, nietsdoen, een slaaphouding. 'Nog even slapen, nog even sluimeren, nog even liggen met gevouwen handen - daar komt uw armoede aangelopen, en uw gebrek als een gewapend man.' Zo stond het, in het Spreukenboek tot twee keer toe. Met de armen over elkaar achteroverleunen, zou je nu misschien zeggen.

 

Knielbanken
,,Onze gewoonte om onze handen samen te doen en de ogen te sluiten is ook maar een keuze'', stond onlangs in een nieuwsbrief van de liturgiecommissie van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt). ,,Het zou goed zijn om ook als gemeente in onze lichaamshouding onze afhankelijkheid en eerbied voor God te uiten. De knielbanken zijn tijdens de Reformatie misschien wel iets te snel de kerk uit gegooid...''

Vrijgemaakt Wezep bidt nog altijd met de handen samen en ogen dicht, laat ds. K.F. Dwarshuis weten. ,,Die opmerking is geen aanleiding geweest om iets nieuws in te voeren. Ik zou heel graag knielbankjes in de kerk willen. Maar alle gedoe dat zo'n overgang ongetwijfeld meebrengt, lokt me niet aan. Als we een nieuwe kerk moesten bouwen, zou ik het wel opperen.''

Knielbankjes zijn standaard in rooms- en oud-katholieke kerken. De priester bij het altaar bidt staande, met geheven handen. Bij zijn wijding ligt een priester voorover languit op de grond - een gebruik dat bij bevestiging van nieuwe predikanten helaas verloren is gegaan.

Gevouwen handen als gebedshouding - de vingers verstrengeld of gestrekt tegen elkaar - komt uit de Germaanse en de Keltische cultuur. Het was het gebaar waarmee de vazal zijn heer naderde. Daarmee betuigde hij zijn onderwerping en trouw; in ruil daarvoor gaf de heer hem een stuk grond in gebruik en garanties voor zijn veiligheid.

Bijbels bidden: staand of geknield mét geheven handen

De Bijbel geeft eigenlijk veel vaker andere wijzen om te bidden aan, namelijk dat je zou moeten lopen, staan, liggen of knielen met je handen geheven. Lees maar eens mee:

 

Gebedshoudingen in de bijbel:
- Daniël knielde om te bidden, drie keer per dag.

- Petrus bad geknield bij het sterfbed van Dorkas.

- De dichter van Psalm 123 slaat zijn ogen op naar de Heer.

- Jezus sloeg zijn ogen op naar de hemel voor zijn 'hogepriesterlijk gebed'.

- In Getsemane smeekte Hij geknield en diep voorovergebogen.

- Salomo lag bij de inwijding van de tempel geknield voor het altaar, zijn handen ten hemel geheven.

- Van Mozes en Aäron, Jozua en Ezechiël wordt verteld dat ze zich voorover op de grond wierpen in gebed.
 

Staand bidden
“En als je staat te bidden en je hebt iemand iets te verwijten, vergeef het hem; dan zal je Vader in de hemel jouw zonden ook vergeven.” (Marcus 11:25)

 

Bidden met uitgestrekte armen
“Mozes antwoordde: “Zodra ik de stad uit ben, zal ik mijn armen uitstrekken en bidden tot de Heer.” (Exodus 9:29)

 

Bidden met handen in de lucht
“Heft uw handen op naar het heiligdom, en looft den HEERE.” (Psalmen 134:2)

 

Bij het bidden handen opheffen

“Ik wil dat de mannen overal bij het bidden hun handen met toewijding opheffen zonder aan wraak of onenigheid te denken.” (1 Timotheüs 2:8)

 

Knielend bidden en loven
“Daniel nu ging, zodra hij vernomen had dat dit geschrift opgesteld was, naar zijn huis, in welks bovenkamer hij vensters had die uitzagen in de richting van Jeruzalem, en knielde driemaal daags neder, aanbad en loofde zijn God, juist zoals hij voordezen placht te doen.” (Daniël 6:10)

 

Kortom: dé Bijbelse wijze van bidden -die je het meest tegenkomt- is staand én met de handen geheven (naar God/het Heiligdom van God) in de lucht. Maar er is meer!

 

Gebedshouding en uiting door aanleiding voor bidden
Doet het ertoe, in welke houding je bidt? Evangelist Gert-Jan Roest, christelijk-gereformeerd evangelist, die over de Germaanse herkomst van de gebedshouding onlangs in een dienst vertelde, denkt van wel. ,,De mens is een eenheid. Je lichaam kan uitdrukking geven aan wat er van binnen leeft, maar je lichaamshouding kan, omgekeerd, ook invloed hebben op je innerlijke gesteldheid.''

,,Voor de Almachtige maakt het niet uit hoe je bidt, maar voor ons wel'', denkt ds. Willem Smouter, Nederlands-gereformeerd predikant. Zelf ervoer hij dat toen hij - een tip die hij las bij kardinaal Simonis - het Onze Vader ging bidden met de handen geopend naar boven. ,,Een houding van ontvangen, van verwachting. Je kunt met je ogen dicht bidden, maar doe ze daarna vooral ook weer open, om uit te zien naar verhoring.''

Volgens Smouter kunnen bij verschillende gebeden verschillende houdingen passen. ,,Als we de psalmen nu eens niet alleen lezen, maar ook doen. 'Ik hef mijn ziel op tot U' - daar passen geheven handen bij, een gebaar dat evangelischen goed kennen. 'Mijn ziel kleeft aan het stof' - daarbij kun je je voorstellen dat je plat voorover op de grond ligt. Lofprijzing kan met je armen omhoog, voor schuldbelijdenis kun je knielen, je klein maken voor God. Alles wat je altijd doet, wordt op den duur een ritueel.''

Wat je zo tussen de regels door leest in de Bijbel is, dat mensen een andere houding aannemen als de reden voor het gebed verschilt. Denk bijvoorbeeld eens aan:

 

Lofprijzend bidden: staand, hoofd en handen geheven naar God

Verootmoedigend (nederig) bidden: knielen, handen gevouwen, ogen dicht/naar beneden kijkend

Smekend/zonden belijdend bidden: knielend of liggend (!)

Dankend: staand, handen geheven of gevouwen

 

“Dit lange smeekgebed richtte Salomo tot de Heer, terwijl hij lag neergeknield voor het altaar met naar de hemel geheven handen. Toen hij het had beëindigd, stond hij op.” (1 Koningen 8:54)

 

“Laat mijn smeken voor Uw aanschijn komen, red mij naar Uw toezegging.” (Psalmen 119:170)

 

Overige, opvallende zaken m.b.t. bidden in de Bijbel

 

Bidden met veel woorden is niet nodig

“Bid niet met veel omhaal van woorden zoals de heidenen. Zij denken immers dat ze verhoord zullen worden omdat ze zoveel woorden gebruiken.” (Mattheüs 6:7)

 

Zorg voor een gepaste, rustige omgeving om te bidden

“En nadat hij de schare had laten gaan, ging hij den berg op om in de eenzaamheid te bidden.” (Mattheüs 14:23)

 

Blijf in gebed vragen, met dankzegging en verwacht antwoord

 

Houdt sterk aan in het gebed, en waakt in hetzelve met dankzegging;” (Kolossenzen 4:2)

“Daniël, toen je begon te bidden tot God, heeft hij je antwoord gegeven.” (Daniël 9:23)

“Wees niet bang, Daniël,’ vervolgde hij. “Vanaf het ogenblik dat jij vastbesloten was om inzicht te krijgen en je voor God te vernederen, heeft hij je gebed verhoord. Daarom ben ik naar je op weg gegaan.” (Daniël 10:12)

 

God luistert naar ons gebed en wil onze zonden vergeven en ons zegenen

“Als mijn volk, dat alleen mij toebehoort, zich dan in gebed nederig tot mij wendt en zijn slechte praktijken laat varen, zal ik vanuit de hemel naar ze luisteren, hun zonde vergeven en hun land herstellen.” (2 Kronieken 7:14)

 

Bron : http://www.sign2god.com/START/bidden-Bijbel.html

Bron :  http://www.agp-internet.com/hope4holland/01c4ba95a611a3e16/00000098461284a01.html

 

Waarom staan mannen bij het bidden?

Waar staat in de Bijbel dat mannen moeten staan bij het bidden? De Bijbel zegt over het staan bij het bidden dat het een gewoonte was van de Farizeeërs (Mattheüs 6:5). Jezus zegt daar: "Wanneer gij bidt, zult gij niet zijn zoals de geveinsden; want die plegen gaarne, in de synagogen en op de hoeken der straten staande, te bidden opdat zij door de mensen mogen gezien worden." Waarom baden de Farizeeërs? Om door de mensen te worden gezien. Het was dus alleen maar show. Het was niet echt. Daarom stond men ook.

 

Matthew Henry merkt over dat staan op: "Dit is een wettige en betamelijke houding." Hierbij verwijst hij naar Markus 11:25, waar Jezus zegt: "Wanneer gij staat om te bidden, vergeeft, indien gij iets hebt tegen iemand; opdat ook uw Vader, Die in de hemelen is, u uw misdaden vergeeft." Jezus zegt dus niet: wanneer gij bidt. Maar Hij zegt: wanneer gij staat om te bidden.

 

De kanttekening merkt hierbij op: "Hoewel de joden soms wel staande baden, nochtans baden zij meest op hun knieën liggende." Hierbij verwijzen ze naar de volgende schriftplaatsen:

 

"Salomo knielde op zijn knieën voor de ganse gemeente van Israël en breidde zijn handen uit naar de hemel." (2 Kronieken 6:13)

 

"Toen nu Daniël verstond dat dit schrift getekend was, ging hij in zijn huis (hij nu had in zijn opperzaal open vensters tegen Jeruzalem aan), en hij knielde drie tijden 's daags op zijn knieën, en hij bad en deed belijdenis voor zijn God, precies zoals hij voor deze gedaan had." (Daniël 6:11)

 

"Petrus knielde neer en bad." (Handelingen 9:40)

 

"Toen Paulus dit gezegd had, heeft hij nederknielende met hen allen gebeden." (Handelingen 20:36)

Over dat knielen schrijft Matthew Henry: "Knielen is de ootmoediger en eerbiediger houding." Hij verwijst nog naar het voorbeeld van Jezus Zelf in de hof van Gethsemané (Lukas 22 vers 41): "En Hij scheidde Zich van hen af ongeveer een steenworp; en knielde neer en bad." Ook verwijst hij naar Efeziërs 3 vers 14, waar Paulus schrijft: "Om deze oorzaak buig ik mijn knieën tot de Vader van onze Heere Jezus Christus."

 

Duidelijk is dat er geen voorschrift is in de Bijbel welke lichaamshouding we precies moeten innemen. Maar wel is ook duidelijk dat het eerbiedig moet zijn. Dat mannen gaan staan met bidden, is een goede gewoonte. Maar verplicht is het niet. Blijven mannen zitten bij het gebed, dan kunnen ze net zo eerbiedig en ootmoedig bidden. Ook is van toepassing wat de HEERE tegen Samuël zegt: "Zie zijn gestalte niet aan, noch de hoogte van zijn statuur; want het is niet zoals de mens ziet; want de mens ziet aan, wat voor ogen is, maar de HEERE ziet het hart aan."

Verder lezen we over de lichaamshouding bij het bidden nog dat men de handen uitbreidde naar de hemel. Salomo deed dat (dat haalde ik net al aan), ook Paulus schrijft dat in 1 Timotheüs 2 vers 8: "Ik wil dat de mannen bidden in alle plaatsen, opheffende heilige handen, zonder toorn en twist." Bedoelt de apostel te zeggen dat alle mannen (en alleen mannen) hun handen niet mogen vouwen, maar moeten opheffen? Nee, hij bedoelt: wanneer mannen bidden en dus (toentertijd) hun handen omhoog uitspreiden naar de hemel, dat er dan onderling vrede en geen tweedracht moet zijn. Het gaat Paulus niet om het opheffen, maar om de heiligheid van de handen, wat symbool-taal is voor: een leven in oprechte godzaligheid.

 

Bron : http://www.refoweb.nl/vragenrubriek/1660/waar-staat-in-de-bijbel-dat-mannen-moeten-staan-bij-het-bidden--als-in-de-bijbel-stond-dat-mannen-bij-het-bidden-moeten-staan-------/


Bijbelteksten
Psalmen  28  : 2

Hoor mijn luide smeekbeden, wanneer ik tot U roep, wanneer ik mijn handen ophef naar Uw binnenste heiligdom. (HSV-vertaling)


Psalmen  141  : 2

Laat mijn gebed als reukwerk voor Uw aangezicht staan, laat mijn opgeheven handen als het avondoffer zijn. (HSV-vertaling)


Handelingen  21  : 5
Maar toen ons oponthoud ten einde liep, vertrokken we weer, uitgeleide gedaan door alle leerlingen met hun vrouwen en kinderen. We gingen de stad uit en knielden samen neer op het strand om te bidden. (NBV-vertaling)

Ze knielden neer om te bidden.
Efeziers  3  : 14

Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, (HSV-vertaling)

Wanneer ik eraan denk hoe wijs en groot Gods plan is, val ik op mijn knieën voor Hem neer. (Het Boek)


Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009