hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bijbel lezen (Hoe pak je dat aan?)

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD
Bijbel

Toelichting

Het bijzondere karakter van de Bijbel

Voor veel mensen, vroeger en nu, is de Bijbel een heel bijzonder boek. Voor hen gaat het in de Bijbel niet alleen om verhalen uit vroegere tijd. Nee, wie de Bijbel leest vanuit de joodse of christelijke traditie leest vanuit de gedachte: het gaat hier ook over mij, over de vragen die mij bezighouden, over de twijfels waar ik mee rondloop. De Bijbel helpt om antwoorden te vinden op levensvragen, antwoorden die uitstijgen boven de menselijke horizon. Wie op deze manier de Bijbel leest, ervaart dat God zelf tot hem of haar spreekt. Dan worden de woorden van de Bijbel een verlossende boodschap die bevrijdt van angst en twijfel; een zingevende boodschap die het leven inhoud geeft. Zo leest men de Bijbel als Gods woord, dat hoorbaar wordt en vorm krijgt in mensenwoorden.

 

Hoe moet ik de Bijbel lezen?

Wij schrijven niemand voor hoe hij of zij de Bijbel moet lezen. Wel doen we hier drie aanbevelingen voor een goed bijbelgebruik: 

Lees de Bijbel in een moderne vertaling

De Bijbel is niet gemakkelijk om te lezen. Moderne vertalingen van de Bijbel komen de lezer tegemoet, doordat ze de teksten weergeven in hedendaags en begrijpelijk Nederlands. Dat is belangrijk, omdat de boeken van de Bijbel van oorsprong ook bedoeld waren als begrijpelijke teksten. De Bijbel bevat geen geheimtaal of teksten die bewust ouderwets of archaïsch willen klinken. Nee, de Bijbel is geschreven in levende taal – soms in kleurrijke en verheven taal, soms in eenvoudige taal – en kan het beste gelezen worden in een vertaling die eveneens gebruik maakt van levende taal. Voorbeelden van dergelijke moderne vertalingen in het Nederlands zijn De Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) en de Groot Nieuws Bijbel (GNB). De GNB is een vertaling in omgangstaal en is daarom relatief gemakkelijk te lezen. De NBV maakt gebruik van alle niveaus van het hedendaags Nederlands en vraagt daarom iets meer van de lezer. Beide vertalingen bieden de Bijbel in levende taal, precies zoals de tekst van de Bijbel is bedoeld. Ook Het Boek is geschreven in een begrijpelijke taal en daarom makkelijker te lezen.           

(Noot: Voor mensen die nog nooit de Bijbel hebben gelezen is dit een goed advies. Als je wat meer ervaring hebt met bijbellezen, raad ik je aan de HSV-vertaling te lezen. De HSV-vertaling is een vertaling die dichterbij het oorspronkelijk Hebreeuws en Grieks -de oorspronkelijke talen van de Bijbel- ligt. Voor meer informatie over bijbelvertalingen zie het trefwoord: Bijbelvertalingen.)

 

Bron : http://www.rondomdebijbel.nl/de-bijbel-vandaag/hoe-moet-ik-de-bijbel-lezen/

 

Lees de Bijbel als een boek dat nog steeds actueel is

Er zijn duizenden boeken geschreven die binnen één generatie totaal vergeten waren. Slechts enkele boeken is het lot beschoren dat ze wat langer gelezen worden. Maar hoeveel boeken uit bijvoorbeeld de Middeleeuwen worden nog regelmatig en met zeer veel interesse gelezen door een groot en breed publiek? En als dat al zou gebeuren, is dat dan uit historische interesse of vanwege de actualiteit?

 

Waarom is de bijbel dan niet zomaar een "oud boek"? Waarom wordt de bijbel door miljoenen mensen verslonden? Uit historische interesse of omdat die mensen het belang van de bijbel in de tegenwoordige tijd zien? De bijbel werd duizenden jaren geleden geschreven, bijna geheel door mensen die deel uitmaakten van een onopvallend volkje in het Midden-Oosten in een drietal talen, waarvan geen meer gesproken wordt. Hoe kan zo'n boek die miljoenen mensen boeien?

De bijbel is een boek dat in elke periode van de wereldgeschiedenis past. Miljoenen mensen, door alle eeuwen heen, hebben op dat boek geteerd en gesteund en zijn er door geholpen en bemoedigd. Je zou verwachten dat dat verminderde naarmate de wetenschap en de techniek voortschreden, maar het tegendeel is waar: de verspreiding van de bijbel is alleen maar toegenomen. Gedurende de laatste wereldoorlog was er een soldaat, die voor het eerst de Psalmen las. Hij was ervan overtuigd, dat ze kort geleden waren verschenen en hij verbaasde zich erover, dat de pers nergens melding maakte van zo'n uitzonderlijke en actuele schrijver. Velen hebben uit eigen ervaring getuigd dat de bijbel altijd nieuw en verfrissend blijft.


De actualiteit van de bijbel is ook universeel. Geen ander boek wordt zo door mensen van iedere klasse, leeftijd, opleiding of nationaliteit gelezen. Net zo min als ontwikkelde mensen over het algemeen plezier zullen beleven aan een kinderboek zullen kinderen veel hebben aan een belangrijk wetenschappelijk werk. Maar de bijbel is anders. Terwijl kleine kinderen de verhalen en de lessen uit de bijbel kunnen bevatten, verwonderen geleerden zich over de diepzinnigheid van zijn inhoud.

 

Bron : http://www.sprekendboek.nl/pag.php?c=2&s=0&v=20

 

Lees de Bijbel als het Woord van God

Wat bedoelen we wanneer we zeggen dat “de Bijbel het Woord van God” is? Het is duidelijk dat we aannemen dat de Bijbel een openbaring is van God. Dat de Bijbel niet alleen ons denken verlicht, maar ons zaken openbaart van God die we anders niet zouden hebben kunnen leren of bevatten. Het is waar dat de Bijbel uitspraken en citaten bevat van mensen zoals in Handelingen 17:28: “Want in Hem leven wij, bewegen wij en zijn wij.” Of, zoals ook enkele van uw eigen dichters hebben gezegd: “Uit Hem komen ook wij voort.” en ook vinden we er uitspraken in van engelen (Mattheüs 1:20), ja zelfs van demonen, de satan en uiteraard God zelf. Desondanks wordt de Bijbel “Het Woord van God” genoemd, omdat het gehéél een geïnspireerde, betrouwbare en onfeilbare weergave is van wat God essentieel acht voor ons om te weten over Hem zelf, de kosmos en onze medemens.

 

De Bijbel is het product van mensen die, getrouw, door God’s Geest weer hebben gegeven wat er van belang is voor ons mensen. Zonder dat daarin menselijke inzichten van belang waren of tot fouten hebben geleid. Hoe is het mogelijk dat er zo’n getrouw verslag is ontstaan? Op welke manier heeft God dit kunnen bewerkstelligen? Alleen door het werk van de Heilige Geest zijn de schrijvers van de Bijbel geïnspireerd tot het creeëren van een betrouwbaar, geïnspireerd en Goddelijk boek: de Bijbel.

 

Als we spreken over de inspiratie van de Bijbel, dan spreken we over het proces dat God heeft gebruikt om zijn Woord en Boodschap aan de mens over te brengen. Dit proces is door de Apostel Paulus beschreven als: “Elke schrifttekst is door God geïnspireerd”. In de grondtekst wordt het Griekse woord theopneustos gebruikt dat “ingeademd” betekent. Petrus zegt hierover in 2 Petrus 1:21 “want nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de Heilige Geest.”

 

Deze aanbevelingen zijn van belang zowel voor degenen die de Bijbel lezen als gelovigen als voor degenen die erin lezen vanuit een historische of literaire interesse. 

Bron : http://bijbel.wikidot.com/bijbel 

Waar begin je?

Het is niet nodig om de Bijbel te lezen zoals je een ander boek leest, beginnend op de eerste en eindigend op de laatste bladzijde. Omdat de Bijbel een verzameling boeken is, kun je bijna overal beginnen te lezen. Wil je echter toch wat lijn in het lezen aanbrengen, zonder de bijbel direkt van kaft tot kaft door te gaan, zou je kunnen beginnen bij het eerste gedeelte van de Bijbel vanaf de eerste bladzijde waar het verhaal van de schepping en de zondeval van de mens wordt beschreven. Lees dan verder het gehele evangelie van Johannes. Daarna zou je het boek Handelingen der apostelen kunnen lezen en vervolgens de brieven van Paulus en de andere brieven in het Nieuwe Testament. Tussendoor kun je gedeeltes lezen uit het boek van de Psalmen.

Op een bepaald moment zal je toch alles willen lezen, maar met de eerste drie hoofdstukken van Genesis en het evangelie van Johannes heb je in ieder geval een heel belangrijk deel te pakken. Daarna is het goed als vaste gewoonte iedere dag een gedeelte uit de Bijbel te lezen. Een Bijbels dagboek kan hierbij goede diensten bewijzen, want daarin wordt per dag een bepaald Bijbelgedeelte voorgesteld, en er wordt tegelijk een praktische uitwerking aan gegeven. Een ander hulpmiddel is een leesplan waarbij je door iedere dag een gedeelte te lezen, je de hele Bijbel doorwerkt.

 

Welke Bijbel schaf ik aan?

Heb je geen Bijbel en wil je er een aanschaffen, bedenk dan dat er verschillende vertalingen bestaan. De uitgave van het Nederlands Bijbel Genootschap uit 1951 wordt veel gebruikt maar is door het klassieke taalgebruik soms wat moeilijk te volgen. De Nieuwe Bijbel Vertaling is iets beter te volgen. Een goed alternatief is Het Boek (1988). Dit is een bijzondere uitgave van de Bijbel in een duidelijke taal en met hedendaagse woordkeus en uitdrukkingen. 


Bron : http://www.1stap.com/html/de_bijbel_gebruiken.html 


Tips om de Bijbel te lezen

Het bestuderen van de Bijbel is heel belangrijk. Hierin leer je Wie God is en hoe je moet leven tot Gods eer. Gods Woord is een lamp voor onze voet en een licht op ons pad. Maar toch hebben we vaak problemen met het lezen van de Bijbel. Veel delen van de Bijbel vinden we moeilijk en kunnen we niet goed begrijpen. Het gevolg daarvan is dat we die stukken maar overslaan. En als je dan eens vraagt wat je zoal leest, dan hoor je heel vaak dat de geschiedenissen van de aardsvaders uit Genesis veel gelezen worden, evenals bijvoorbeeld de geschiedenis van bijvoorbeeld Jona. Ook de Evangeliën worden dan wel vaak gelezen.

 

Hoe kun je nu toch de Bijbel helemaal lezen en toch begrijpen wat je leest. En hoe kun je nu er voor zorgen dat je ook de Bijbel echt leest, want ook dat versloft heel erg snel. Vaak nemen we ons voor om vanaf vandaag de Bijbel echt te gaan lezen, maar als we een week verder zijn, weten we vaak al niet meer van ons voornemen. Om dit te voorkomen zijn er een aantal tips:

 

1. Lees de Bijbel op een vaste tijd
Wen jezelf aan om op een vaste tijd je Bijbel te lezen. Gebruik een vast moment op de dag waarin je je helemaal afzondert voor de Heere met Bijbellezen, mediteren en bidden. Ook als je weinig tijd hebt is dit van belang. Verplicht jezelf ertoe om het te doen. Dat kan heel plichtmatig lijken, maar de ervaring leert dat als we dit niet doen, we heel snel versloffen in deze dingen.

 

2. Lees de Bijbel in een bepaalde volgorde
Laat jezelf niet verleiden tot het lezen van alleen de bekende gedeelten, maar lees de Bijbel helemaal. Je kunt hiervoor een rooster aanhouden. Er zijn verschillende Bijbelroosters in omloop. In sommige gevallen lees je dan in één jaar de hele Bijbel door, in andere gevallen doe je drie jaar over. Hoe je het ook doet, zorg er in ieder geval voor dat je de Bijbel helemaal leest. Hieronder staat een link naar een Bijbelleesrooster.
Bijbelleesrooster (pdf)

 

3. Lees de Bijbel samen en persoonlijk
Het is goed om de Bijbel niet alleen voor jezelf te lezen, maar ook met anderen de Bijbellezen is een middel om de Bijbel beter te lezen en te begrijpen. Je kunt dan ook met elkaar nadenken over wat er nu werkelijk staat en wat je persoonlijk aanspreekt.

 

4. Stil worden
Als je direct begint met het lezen van de Bijbel, dan is de kans groot dat er nog van alles door je hoofd spookt. Om God te kunnen laten spreken, zal je dus eerst zelf stil moeten worden. Dat begint al door er rustig voor te gaan zitten en een ontspannen houding aan te nemen. Het kan je ook helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal bezighoudt of wat je nog moet doen. Hoe dan ook: neem bewust de tijd om stil te worden en maak letterlijk en figuurlijk ruimte voor God in je leven.

 

5. Lees de Bijbel biddend
Dit is de belangrijkste voorwaarde die er is. Begin altijd met gebed tot de Heere en vraag of je het licht en de leiding van de Heilige Geest mag ontvangen om te zien wat de Heere tot jou wil zeggen. Je moet je niet alleen afvragen wat een bepaald bijbelgedeelte betekend, maar ook wat het bijbelgedeelte jou heeft te zeggen. En dat kun je niet zoen zonder dat Heer je daar licht over geeft. Vandaar dat het belangrijk is om biddend je Bijbel te lezen.

 

6. Lezen
Je leest het bijbelgedeelte rustig voor jezelf door en laat de woorden tot je door dringen. Als je iets niet snapt of afgeleid wordt, begin dan weer bij het begin. Ook hardop voor jezelf lezen, helpt om je concentratie vast te houden. Probeer het gedeelte te lezen alsof je de woorden voor het eerst hoort.

 

7. Lees de Bijbel actief
Maak tijdens het lezen van je Bijbel ook aantekenen over wat je opvalt. Ook dingen die niet direct duidelijk zijn kun je dan opschrijven om het dan later na te zoeken. Je kunt met een potlood ook in je Bijbel een streepje zetten onder bepaalde gedeelten die je veel te zeggen hebben. Dat kan later ook weer tot hulp zijn als je in een moeilijk periode van je leven bent aangekomen.

 

8. Vragen stellen
Bijbellezen = leren praten met de Bijbel. Net zoals je een in goed gesprek vragen stelt aan elkaar, kun je ook leren om vragen te stellen aan een bijbelgedeelte:

-           Wat staat er?

-           Wat wil God ermee zeggen?

-           Wat doe ik ermee in de praktijk?

Dat zijn de drie hoofdvragen die je iedere keer kunt stellen. Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen om op zo'n manier met een bijbelgedeelte aan de slag te gaan. Op http://www.hgjb.nl/support/gemeentespecials/bijbellezen/leer-me-lezen/leessleutels vind je een aantal leessleutels (hulpmiddelen) die je helpen om een bijbelgedeelte ‘open' te laten gaan.

 

9. Toepassen
Het Woord van God wil ook wat doen in je leven: van bijbel lezen moet het gaan naar bijbel leven. Wat heb je ontdekt en wat kun je vandaag in de praktijk brengen? Laat een bepaalde tekst of opdracht vanuit het bijbelgedeelte je dag kleuren! Leer eens één tekst uit je hoofd en probeer daar regelmatig aan te denken.

Bijbellezen = een ontmoeting van hart tot hart met God hebben.
Bijbellezen = de kans krijgen om te groeien in geloof.
Bijbellezen = ontdekken dat God jouw vragen serieus neemt.
Bijbellezen = je leven binnenstebuiten laten keren door God zelf.
Bijbellezen = zien wie God voor de wereld en de mensen om je heen wil zijn.
Bijbellezen = de duivel geen ruimte geven om je van de wijs te brengen.
Bijbellezen = de beste ontspanning die je je maar kunt wensen.
Bijbellezen = ja zeggen op wat je leest, al begrijp je meer dan de helft niet.
Bijbellezen = je handen leggen op één van de 14.000 beloften in de Bijbel.
Bijbellezen = onderstrepen dat je in alles met God door het leven wilt gaan

 

10. Stilte
Tenslotte nog een ander middel om je Bijbel beter te begrijpen. Daarbij moet ik eigenlijk een vraag stellen. Krijgt de Heilige Geest bij jou de kans om in je hart te werken. Krijgt de Heilige Geest de mogelijkheid wel om je uit te leggen wat God in Zijn Woord bedoeld? Ben je ook wel eens stil voor God. Dat is heel eenvoudig, door even een poosje echt stil te zijn en na te denken over wat je gelezen hebt. Juist als je zo stil mag zijn voor God, krijgt de Heilige Geest ook werkelijk de gelegenheid om in je te werken. Niet dat het anders niet kan, want de Heilige Geest kan op het alleronverwacht het Woord van God uitleggen in je hart. Maar we mogen de Heilige Geest ook niet verhinderen om te werken. Hoe vaak lezen we niet 'even gauw' Bijbel. En vervolgens vinden we het vreemd dat het ons niets zegt. Wees eens stil voor God!

 

Bron : http://www.hgjb.nl/voor-jou/themas/hoe-geloof-ik/bijbellezen-hoe-pak-je-dat-aan-124.html

 

Hoe de Bijbel te lezen en te bestuderen?

Allereerst een paar tips, om de Bijbel zo te lezen en te bestuderen, dat we er geen eigen interpretatie (geen eigen uitleg) van gaan maken (2 Petr. 1 : 20):

 

1. Voeg nooit woorden toe aan de tekst, en haal er nooit woorden uit (Deuteronomium 4 : 2; Spreuken. 30 : 6; 2 Petrus 3 : 16; Openbaring 22 : 18 en 19).

 

2. Let altijd op de context, op het geheel waar de te bestuderen tekst in voorkomt.

 

3. Vraag u altijd af: Wie spreekt er? Tot wie wordt er gesproken? De Bijbel noemt namelijk drie groepen mensen: het Joodse Volk, de Gemeente (de gelovigen) en de heidenen (zie 1 Korinthiërs 10 : 32). Buiten het Lichaam van Christus (de Gemeente van God) zijn er ongeredde Joden en ongeredde heidenen. In het Lichaam van Christus (1 Korinthiërs 12 : 13, Galaten 3 : 28) is “noch Jood noch Griek”. Gedeelten in de Bijbel zijn of aan ongeredde Joden in deze bedeling (Gemeente-tijd) gericht, of aan ongeredde heidenen in deze bedeling gericht, of aan de Christenen in het Lichaam van Christus in deze bedeling gericht. Het is goed om dit onderscheid te weten, want niet alles is klakkeloos op iedereen van toepassing. ‘Als de leraar iets tegen Jantje zegt over zijn agenda, zegt hij het niet tegen Kees.’ Indien we een gedeelte tegenkomen dat van toepassing is op het Oude Testament, of op de Grote Verdrukking, dan vindt u op eens geredde Joden en geredde heidenen, die niet in het Lichaam van Christus zijn opgenomen. Vandaar dat zij hun titels ‘Jood’ en ‘heiden’ behouden.

 

4. Wanneer we in de Bijbel een niet complete opmerking lezen, moeten we hem plaatsen in het licht van de complete opmerking. Niet dat wij de opmerking zelf compleet moeten maken, maar de Bijbel Zelf moet dit dan aantonen. Zo moet bijvoorbeeld Markus 10 : 11, over trouwen en scheiden, gezien worden in het licht van Mattheüs 5 : 32. Markus is niet compleet, Mattheüs wel! Zoek de teksten maar eens op.

 

5. Wanneer een bepaald vers moeilijk is, bijvoorbeeld doordat het in eerste instantie voor meerdere uitleggingen vatbaar is, moet u uw studie over dat onderwerp nooit daar beginnen. Begin dan bij een vers dat wel duidelijk is! Je kunt pas een boek schrijven als je het alfabet kent. Eerst leer je lopen, dan pas rennen. Zo gaat het ook met uitleg van de Bijbel.

 

6. Neem altijd de letterlijke betekenis van een vers. Tenzij dat de Bijbel Zelf laat merken dat het om een figuurlijke betekenis gaat. Voorbeeld: Het ‘zuurdeeg’ in Mattheüs 16 : 6 is overduidelijk figuurlijk bedoeld. De ‘schapen’ in Johannes 10 : 1 – 20 zijn natuurlijk ook figuurlijk bedoeld. Zij zijn geen vierpotige, gras-etende dieren, maar zij worden als beeldspraak voor mensen bedoeld. Daarentegen is het ‘vuur’ in Mattheüs 13 : 38 – 40 letterlijk bedoeld, want Jezus Christus legt alle symbolische woorden in de gelijkenis uit: “En de akker is de wereld; en het goede zaad zijn de kinderen van het Koninkrijk; en het onkruid zijn de kinderen van de boze; en de vijand die het gezaaid heeft, is de duivel; en de oogst is de voleinding der wereld; en de maaiers zijn de engelen,” maar wat is het ‘vuur’? Het is gewoon, heel eenvoudig, ‘vuur’. Het is niet figuurlijk, maar letterlijk bedoeld (zie Zefanja. 3 : 8).


Bron :
http://www.bijbelengeloof.com/index.php?option=com_content&view=article&id=85:hoe-de-bijbel-te-bestuderen&catid=59:hoe-de-bijbel-te-bestuderen&Itemid=84

 

Hulpmiddelen bij de bijbel

Nu heb je wat tips gekregen om je Bijbel te lezen. Maar hierdoor is de Bijbel nog niet makkelijker geworden. Want hoe moet je nu al die moeilijk gedeelten uit de Bijbel begrijpen? Ook daar zijn hulpmiddelen voor. Vaak betekent dit dat je die hulpmiddelen wel moet aanschaffen. Maar ook op internet is er veel te vinden, maar dan moet je wel selectief kunnen zijn in dat wat je gebruikt.

Ik zal hieronder wat tips geven van hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je Bijbel beter te begrijpen.

 

Bijbel met kanttekeningen
Toen de Bijbel door de statenvertalers vertaald werd naar het Nederlands hebben ze ook aantekeningen gemaakt bij die vertaling. Er waren toen ook al onduidelijke zaken die verduidelijkt moesten worden. Die aantekeningen die ze gemaakt hebben noemen we de kanttekeningen. In de uitgebreide versie van de Statenvertaling staan deze erbij. Die kanttekeningen zijn heel nuttig en duidelijk. Hierdoor heb je een eenvoudig middel om de Bijbel beter te begrijpen.

 

Commentaren
Er zijn in de loop van de eeuwen verschillende mensen geweest die de Bijbel hebben uitgelegd. Zij schreven dit ook op. Ze schreven dus een commentaar op de Bijbel. Deze commentaren kunnen ons ook goed helpen om de Bijbel beter te begrijpen. We kunnen dan denken aan het commentaar van Calvijn of van Matthew Henri of Dächsel. We moeten natuurlijk niet vergeten dat ieder hulpmiddel niet de Bijbel is. De Bijbel is Gods Woord en is de enige waarheid. De commentaren kunnen ons goed helpen, maar we mogen ze nooit belangrijker zien dan de Bijbel.

 

Concordantie
Misschien heb je wel eens gehoord van de uitspraak dat we Schrift met Schrift moeten vergelijken. Daarmee bedoelen we dat we als we verschillende delen van de Bijbel met elkaar vergelijken, we meer gaan begrijpen van de Bijbel. Maar hoe weer je nu precies welk gedeelte je met welk gedeelte kunt vergelijken? In sommige Bijbels staan onder de verzen of de hoofdstukken bijbelteksten genoemd die naar een ander, vergelijkbaar, gedeelte verwijzen. Dit noemen we de verwijsteksten.

Maar een ander hulpmiddel is de concordantie. Dat is een boek dat werkt als een soort woordenboek. Je kunt hier een woord in opzoeken en dan staan er bij dit woord alle plaatsen in de Bijbel genoemd waar dit woord voorkomt. Dus als je wilt weten wat de Bijbel ons te zeggen heeft over het woord 'genade', dan kun je dat op die manier opzoeken.

 

Naslagwerken
Hieronder verstaan we bijvoorbeeld een encyclopedie over de Bijbel of het land van de Bijbel. Zeker als het over bepaalde termen of landstreken gaat kunnen we hier alles vinden wat we nodig hebben. Daarnaast zijn er ook naslagwerken of handboeken beschikbaar over bepaalde theologische begrippen en andere godsdiensten. Dit kan ook heel verhelderend werken.

 

Dagboek
Verder is het mogelijk een naast je Bijbel en dus niet in plaats van je Bijbel, een dagboek te lezen. In een Bijbels dagboek wordt iedere dag een bepaald Bijbelgedeelte of tekst uitgelegd. Op deze manier kom je steeds meer thuis in de Bijbel.

 

Computer
Ook op de computer is veel informatie te vinden. Er zijn veel gratis goede websites te raadplegen die je helpen om de Bijbel beter te begrijpen (Zie voor meer info hierover het trefwoord: Bijbel (Websites hulpmiddelen bij de Bijbel)

 

Bron : http://www.eindeloosgelukkig.nl/jongeren/bijbellezen.html

Hulpmiddelen bij bijbellezen

Hieronder volgt een lijst van materialen die kunnen helpen om de Bijbel beter te begrijpen. Hulpmiddelen bij Bijbelstudie zijn niet bedoeld om de Bijbel te vervangen; ze helpen ons juist om de Bijbel zelf te bestuderen.

-Het LevenPraktische lessen uit Het Boek - Studiebijbel van de tekst van Het Boek

-Studiebijbel - (In de Ruimte)

-Elk hoofdstuk apart: door de Bijbel van kaft tot kaft - Warren W. Wiersbe

-De reis door de Bijbel - V. Gibert Beers

-Doeltreffend Bijbellezen - en groeien in geloof - Tim LaHaye

-Doeltreffend Bijbelse profetieën bestuderen - Tim LaHaye

-De Bijbel gaat open: de ideale gids bij het best verkochte boek aller tijden- Mary Batchelor

-Thematische concordantie: Ontdek wat de Bijbel zegt over meer dan 300 onderwerpen - dr. Geoffrey Stonier

-Handboek bij de Bijbel - David Alexander

-Tekst voor Tekst  - De Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht

-Korte inleiding tot de Bijbelboeken - Ernst Aebi

Bron : http://christenleven.blogspot.nl/p/hulpmiddelen-bij.html


Bijbelteksten
2 Petrus  1  : 20  t/m 21

Dit moet u allereerst weten, dat geen enkele profetie van de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat; want de profetie is destijds niet voortgebracht door de wil van een mens, maar heilige mensen van God, door de Heilige Geest gedreven, hebben gesproken. (HSV-vertaling)

Je moet goed onthouden dat niets van wat de profeten in de Boeken hebben gezegd, zonder de hulp van de Heilige Geest kan worden uitgelegd. Want zij hebben de woorden niet zelf bedacht, maar de Heilige Geest heeft hen ertoe gedreven namens God te spreken. (Het Boek)

Voor het lezen van de Bijbel heb je de hulp nodig van Gods Heilige Geest.

 


Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Bijbelleesroosters
 Bijbelrooster LCJ
 Dagelijks Woord : iedere dag een bijbeltekst in je mailbox
 Gratis online cursus "Bijbellezen voor starters"
 Thematatisch bijbelleesrooster

 


  Terug


Versie december 2009