hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Voeding en de Bijbel

Categorie
Gezondheid en de Bijbel
Moderne wetenschap in de Bijbel

Toelichting

Bijbel en Voeding

Wist U dat de Bijbel, Gods instructieboek voor de mensheid, belangrijke informatie bevat over voeding? Behalve de wetten van rein en onrein vlees geeft de Bijbel een aantal aanwijzingen met betrekking tot het opbouwen en onderhouden van een goede gezondheid.

 

Let u om te beginnen op de verklaring, die de Schepper maakte en genoteerd staat in Genesis 1:31. Hier wordt ons gezegd, dat aan het einde van de zesde dag de Here God alles wat Hij had gemaakt aanschouwde en "het was zeer goed". Gods schepping is heel goed; het probleem is altijd geweest, dat de bemoeizucht van de mens, in het algemeen gemotiveerd door hebzucht, onnoemelijke problemen heeft voortgebracht. Laten wij naar enkele specifieke verklaringen kijken, die de Bijbel geeft met betrekking tot voedsel, zoals bedoeld door de Schepper.

 

Volkoren brood

Psalm 104:15 zegt, dat de Schepper brood bedoeld heeft als een gift om "het hart des mensen te versterken". Brood, gemaakt van volkoren tarwe en andere volkoren granen, is gevuld met belangrijke vitaminen en bouwstoffen. Maar is de verwijzing naar het versterken van het hart slechts een poëtische beeldspraak? Het is interessant, dat de medische onderzoekers in de afgelopen tientallen jaren ontdekt hebben, dat vitamine E, één van de belangrijkste bouwstoffen voor een gezond hart is. Deze vitamine is overvloedig aanwezig in tarwekiemen. Voeding, dat rijk is aan volkoren granen bevat veel vitamine E en is letterlijk bevorderlijk voor het versterken van het hart.

 

Olijfolie

Tegenwoordig horen wij heel wat over het onderwerp cholesterol en de problemen, die dat veroorzaakt. Cholesterol wordt in verband gebracht met verstopte aders en er is aangetoond, dat het een rol speelt bij hartaanvallen. Er is heel wat geschreven over dit onderwerp en veel mode diëten worden verspreid als preventief of als een wondermiddel. De antwoorden op deze problemen stonden eigenlijk altijd al in de Bijbel.

 

Modern onderzoek laat zien dat oliën, die rijk zijn aan verzadigde vetten, een schadelijke vorm van cholesterol produceren en bijdragen aan verstopte aders. Welke olie is de beste? Het is interessant, dat vele onderzoekers nu tot de conclusie zijn gekomen, dat olijfolie de beste olie is om op regelmatige basis te gebruiken. Door de hele Bijbel heen worden olijven en olijfolie genoemd als een belangrijk deel van het voedsel voor de mens, In Deuteronomium 8:8 zei Mozes aan de Israëlieten, dat God hen naar een land bracht, dat rijk was aan olierijke olijfbomen. Stelselmatig wordt deze olie beschreven in een mengsel met meel om brood te maken voor de priesters als voedsel en om als offer aan God te offeren. Moderne medische onderzoekers hebben geleerd, dat de Bijbel altijd juist was; voeding, waarin olijfolie wordt toegepast is goed.

 

Melk- en melkprodukten

In discussies over cholesterol worden melk en andere melkproducten vaak genoemd. Velen waren ervan overtuigd, dat deze ongezond waren en bijdroegen aan verstopte aders en hartziekten. Aan de andere kant benadrukt de Bijbel toch op talrijke plaatsen, dat God Israël zegende door hen naar een land te brengen "overvloeiende van melk en honing". De gezondheidsproblemen, die in de regel met melkproducten in verband worden gebracht, komen niet van de producten zelf, maar van wat de mens ermee gedaan heeft! Melk, die bedoeld is om te drinken of om gebruikt te worden voor de verwerking tot boter en kaas, wordt in de regel gepasteuriseerd. De hitte tijdens het proces van pasteuriseren doodt niet alleen de bacteriën, die in de melk zitten, het vernietigt ook lecithine! De natuurlijke lecithine, die zich in de ongepasteuriseerde melkproducten bevindt zou normaal voorkomen, dat de cholesterol zich ophoopt in de aderen. Met de juiste zuiveringsmethoden wordt pasteurisatie overbodig gemaakt. Margarine, wat velen als een botervervanger gebruiken, werd oorspronkelijk in de jaren 1920 ontdekt als een bijproduct bij het vervaardigen van plastiek. Dit "plastiek vet" draagt veel meer bij tot verstopte aders dan boter en kaas, gemaakt van ongepasteuriseerde melk.

 

Honing

Ander voedsel, dat regelmatig in de Bijbel wordt genoemd is honing en honingraat. Honing verdient meer de voorkeur als zoetstof dan witte tafelsuiker. De meeste medische onderzoekers erkennen, dat het overmatige gebruik van geraffineerde suikers hebben bijgedragen aan de toename van suikerziekte in de westerse wereld. In het bijzonder honingraat, dat in het plaatselijke gebied geproduceerd is waar een persoon leeft, bleek zeer heilzaam te zijn voor het afweren van seizoens-allergieën en om het immuunsysteem te versterken. Spreuken 24:13 was al die tijd juist!

 

Wijn

Een ander stukje voedingsinformatie, dat in de Bijbel staat is de aanmoediging om matig wijn bij maaltijden te gebruiken. (1 Timoteüs 5:23) Een goede natuurlijke rode wijn is niet alleen bevorderlijk voor de spijsvertering, maar is ook heilzaam om hartziekten af te wenden en eveneens voor het voorkomen van verstopte aders. Er zijn ook vele bijbelse waarschuwingen over de gevaren van overmatig alcoholgebruik en degenen, die alcohol niet met mate kunnen gebruiken moeten er zeker helemaal van afzien.

 

Conclusie

Het punt is, dat een gebalanceerde voeding van natuurlijk voedsel heilzaam is. Het zoveel mogelijk vermijden van chemicaliën, waarmee de mens zijn omgeving heeft vervuild en vertrouwen op een dieet van voornamelijk ongeraffineerde voeding, helpt ons profijt te hebben van wat onze Schepper als ‘zeer goed’ verklaarde!

 


Bijbelteksten
Onbekend/Anders

   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Boek “De Hemelse voedselbank” van E. Noordermeer
 Boek “Gezond leven, gezond geloven” van Stormie Omartian
 Boek “Het Genesis dieet” van G. Tessler
 Schadelijke E-nummers

 


  Terug


Versie december 2009