hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Bijbel (Is de Bijbel te bewijzen?)

Categorie
OP ZOEK NAAR GOD
Bijbel
Apologetiek (Verdediging van het christelijk geloof)

Toelichting

De bijbel werkt overtuigend

De bijbel is het Woord van God. De bijbel bevat geen verzinsels van mensen, maar de waarheid. Veel mensen vragen zich af hoe je daar zeker van kunt zijn. Is dat te bewijzen? Maar de bijbel laat zich niet bewijzen. Ook een gelovige heeft geen bewijs en toch weet hij dat de bijbel het Woord van God is. Hij heeft zich laten over- tuigen van de waarheid.

 

Mensen vragen om bewijzen

De eerste mensen die met het evangelie van Christus in aanraking kwamen, hadden moeite met wat ze hoorden. Het goede nieuws werd met argwaan beluisterd. Moesten ze gered worden door iemand die gestorven was en daarna was opgestaan? Dat is toch onmogelijk? Ze zouden voor gek verklaard worden als ze zoiets zomaar voor waar zouden aannemen. Eerst moesten de brengers van die vreemde boodschap daar maar een bewijs van geven. Maar zo'n bewijs kregen ze niet. Want Gods reddingsplan is niet te verklaren door de kennis van de mens.

' De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God. Er staat namelijk geschreven: Ik zal de wijsheid van de wijzen vernietigen, het verstand van de verstandigen zal ik tenietdoen.' Waar is de wijze, waar de schriftgeleerde, waar de redenaar van deze wereld? Heeft God de wijsheid van de wereld niet in dwaasheid veranderd? '(1 Korintiërs 1:18-20)

 

Mensen willen graag harde bewijzen voordat ze ergens in willen geloven. Dat geldt zeker voor de eeuw van techniek en wetenschap waarin wij leven. Veel mensen hebben een groot vertrouwen in de wetenschap. Maar de waarheid van de bijbel laat zich niet bewijzen. Ook niet door de wetenschap.  Tekstverwijzingen en citaten uit: 1 Korintiërs 1:18-20

 

Geen mens kan het bewijzen

Langs wetenschappelijke weg is de waarheid van de bijbel niet te bewijzen. Maar is het dan misschien toch mogelijk dat de ene mens de andere ervan overtuigen kan dat de bijbel het Woord van God is? Sommigen menen van wel. Zo staat voor rooms-katholieken vast dat de bijbel Gods Woord is omdat de kerk dat heeft uitgesproken. En aan het gezag van de kerk mag niet getwijfeld worden.

 

Anderen doen opgravingen op plaatsen die in de bijbel beschreven zijn. Zo hoopt men op het Araratgebergte resten van de ark van Noach terug te vinden. Daarmee wil men dan anderen ervan overtuigen, dat de bijbel gelijk heeft. In beide gevallen berust het zogenaamde bewijs op een uitspraak of ontdekking van mensen. Maar een menselijke uitspraak heeft geen goddelijk gezag. Geen mens kan een ander doen geloven dat de bijbel het Woord van God is. Hoe groot zijn overtuigingskracht ook mag lijken.

 

De bijbel overtuigt mensen

 

Een overtuigende kracht

Eeuw in, eeuw uit hebben mensen zich laten overtuigen door de woorden van de bijbel. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in Lukas 24. Twee mannen zijn op weg van Jeruzalem naar hun woonplaats Emmaüs. Onderweg bespreken ze de gebeurtenissen van de afgelopen drie dagen met elkaar. Ze praten over het doodvonnis van Jezus en de kruisiging die daarop volgde. Maar ze zijn vooral in de war omdat ze die morgen gehoord hebben, dat Jezus niet meer in het graf ligt, maar weer leeft. Op dat moment komt Jezus naast hen lopen. Ze zijn zo van slag, dat ze Hem niet herkennen. Jezus vraagt hun waarover ze zo druk in gesprek zijn. Dan blijkt dat ze niets begrepen hebben van de bedoeling van zijn sterven en opstanding. Dan laat Jezus hun zien waarom dit gebeuren moest. Niet door naar zichzelf te wijzen, maar door het uitleggen van het Oude Testament. 'Hebt u dan zo weinig verstand en bent u zo traag van begrip dat u niet gelooft in alles wat de profeten gezegd hebben? Moest de messias al dat lijden niet ondergaan om zijn glorie binnen te gaan?' Daarna verklaarde hij hun wat er in al de Schriften over hem geschreven stond, en hij begon bij Mozes en de Profeten’. (Lucas 24:25-27) Terwijl Jezus met de twee mannen spreekt, raken ze overtuigd door zijn woorden. Daardoor gaan ze zien en begrijpen wat de bedoeling van Jezus' komst op aarde is. En pas daarna gaan hun ogen open en herkennen ze Jezus. Want de volgorde is niet: eerst zien, begrijpen en dan geloven, maar: eerst geloven, en dan ook zien en begrijpen. Op dezelfde manier brengt Jezus zijn andere leerlingen tot geloof. Hij gebruikt de overtuigingskracht van de bijbel. Zijn leerlingen volgen later dit voorbeeld. Hun toehoorders laten zich overtuigen door de uitleg van de bijbel. Zo zegt Paulus: 'De boodschap die ik verkondigde overtuigde niet door wijsheid, maar bewees zich door de kracht van de Geest, want uw geloof moest niet op menselijke wijsheid steunen, maar op de kracht van God..' ( 1 Korintiërs 2:4-5).  

 

We moeten ons laten overtuigen

Het Woord van God is geen vrijblijvend bericht. Het is een kracht die mensen overwint. Er gebeurt iets met ons als we de bijbel lezen. De bijbel laat ons zien wie wij zijn. Dat komt hard aan. Maar datzelfde Woord leidt ook tot ons behoud. '' We kunnen de bijbel daarom niet zomaar naast ons neerleggen. Of: we laten ons overtuigen en overwinnen. Of: wij verzetten ons ertegen. Een tussenweg is er niet.

 

We raken overtuigd van de waarheid

Als we ons laten overtuigen, komen wij steeds meer onder de indruk van de waarheid van de bijbel. We merken dan dat God altijd zijn Woord houdt en dat dat Woord in ons leven zijn werk doet. We worden zeker van de eeuwige waarde en waarheid van Gods Woord. ‘HEER, voor eeuwig staat uw woord in de hemel vast. Uw trouw duurt van geslacht op geslacht, u hebt de aarde gegrondvest en zij houdt stand’. (Psalm 119:89-90).

Tekstverwijzingen en citaten uit: Lucas 24:25-27, 1 Korintiërs 2:4-5, Psalm 119:89-90

 

Ontvangen en aannemen

De waarheid van de bijbel is niet te bewijzen. De bijbel is een geschenk van God. En God vertelt alleen wat waar is. Zo moeten we de bijbel ook ontvangen en aannemen. We hoeven niet te vragen naar een certificaat van echtheid. Als we zonder voorbehoud de bijbel lezen als het Woord van God en niet als dat van mensen, gaat dat Woord werken in ons hart. 'Wij danken God dan ook onophoudelijk dat u zijn woord, dat u van ons ontvangen hebt, niet hebt aangenomen als een boodschap van mensen, maar als wat het werkelijk is: als het woord van God dat ook werkzaam is in u, die gelooft.' (1 Tessalonicenzen 2:13)

 

Bron : http://www.bijbelcursus.nl/data/downloads/195/bijbelcursus%20deel%207%20met%20opmaak.pdf


Bijbelteksten
1 Korinthiers  1  : 18  t/m 20

De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God.  Er staat namelijk geschreven: ?Ik zal de wijsheid van de wijzen vernietigen, het verstand van de verstandigen zal ik tenietdoen.? Waar is de wijze, waar de schriftgeleerde, waar de redenaar van deze wereld? Heeft God de wijsheid van de wereld niet in dwaasheid veranderd?

 

De eerste mensen die met het evangelie van Christus in aanraking kwamen, hadden moeite met wat ze hoorden. Het goede nieuws werd met argwaan beluisterd. Moesten ze gered worden door iemand die gestorven was en daarna was opgestaan? Dat is toch onmogelijk? Ze zouden voor gek verklaard worden als ze zoiets zomaar voor waar zouden aannemen. Eerst moesten de brengers van die vreemde boodschap daar maar een bewijs van geven. Maar zo'n bewijs kregen ze niet. Want Gods reddingsplan is niet te verklaren door de kennis van de mens.

 

Eeuw in, eeuw uit hebben mensen zich laten overtuigen door de woorden van de bijbel. Een mooi voorbeeld daarvan vinden we in Lukas 24. Twee mannen zijn op weg van Jeruzalem naar hun woonplaats Emma?s. Onderweg bespreken ze de gebeurtenissen van de afgelopen drie dagen met elkaar. Ze praten over het doodvonnis van Jezus en de kruisiging die daarop volgde. Maar ze zijn vooral in de war omdat ze die morgen gehoord hebben, dat Jezus niet meer in het graf ligt, maar weer leeft. Op dat moment komt Jezus naast hen lopen. Ze zijn zo van slag, dat ze Hem niet herkennen. Jezus vraagt hun waarover ze zo druk in gesprek zijn. Dan blijkt dat ze niets begrepen hebben van de bedoeling van zijn sterven en opstanding. Dan laat Jezus hun zien waarom dit gebeuren moest. Terwijl Jezus met de twee mannen spreekt, raken ze overtuigd door zijn woorden. Daardoor gaan ze zien en begrijpen wat de bedoeling van Jezus' komst op aarde is. En pas daarna gaan hun ogen open en herkennen ze Jezus. Want de volgorde is niet: eerst zien, begrijpen en dan geloven, maar: eerst geloven, en dan ook zien en begrijpen. Op dezelfde manier brengt Jezus zijn andere leerlingen tot geloof. Hij gebruikt de overtuigingskracht van de bijbel.

 

Bron : http://www.bijbelcursus.nl/data/downloads/195/bijbelcursus%20deel%207%20met%20opmaak.pdf


   Bijbeltekst toevoegen

Website('s) of documenten
 Is de Bijbel waar? (Video)

 


  Terug


Versie december 2009