hoofdmenu | Zoek op Categorie | Zoek op Trefwoord | Nieuw | Zoeken | Bijbel

 

Bekijken Bijbelteksten

Trefwoord 
Wijzigen
Sparen

Categorie

Toelichting

Bijbelteksten
Romeinen  11  : 16  t/m 24  (C)
En als de eerstelingen heilig zijn, dan het deeg ook, en als de wortel heilig is, dan de takken ook. Als nu enige van die takken afgerukt zijn, en u, die een wilde olijfboom bent, in hun plaats bent geënt en mede deel hebt gekregen aan de wortel en de vettigheid van de olijfboom, beroem u dan niet tegenover de takken. En als u zich beroemt: U draagt de wortel niet, maar de wortel u. U zult dan zeggen: De takken zijn afgerukt, opdat ik zou worden geënt. Dat is waar. Door ongeloof zijn zij afgerukt en u staat door het geloof. Heb geen hoge dunk van uzelf, maar vrees. Want als God de natuurlijke takken niet gespaard heeft, dan is het ook mogelijk dat Hij u niet spaart. Zie dan de goedertierenheid en de strengheid van God: strengheid over hen die gevallen zijn, over u echter goedertierenheid, als u in de goedertierenheid blijft. Anders zult ook u afgehouwen worden. En ook zij zullen, als zij niet in het ongeloof blijven, geënt worden, want God is machtig hen opnieuw te enten. Want als u afgehouwen bent uit de olijfboom die van nature wild was, en tegen de natuur in op de tamme olijfboom geënt bent, hoeveel te meer zullen zij die natuurlijke takken zijn, geënt worden op hun eigen olijfboom. (HSV-vertaling)

In Romeinen 11 trekt de apostel Paulus de vergelijking tussen gelovigen in Jezus en een olijfboom. Zoals een boom diepgeworteld moet zijn om bij stormen stand te kunnen houden, zo heeft ook onze geloofsgemeenschap "diepe wortels' nodig. De Heilige Schriften bevatten waarschuwingen voor vele misleidingen en "stormen" van valse leringen die in de laatste dagen tekeer zullen gaan tegen de gemeenschap van Jezus. (Mattheüs 24:4-4, 11-24; Romeinen 16:17-18; 2 Tessalonicenzen 2:2-4). We hebben Gods volledige openbaring nodig om de wortels van ons geloof te versterken, zowel in ons dagelijks leven als in onze theologie. (Efeziërs 4:14).

Als we ons zelf zien als een deel van de Olijfboom waar Romeinen 11 over spreekt, dan is de Geest van God de vruchtbare sap die voeding en water geeft vanuit onze wortels in het Oude Testament naar de fruit beladen takken van gelovigen. Een gedeeltelijk ontwortelde boom is afgesneden van veel van zijn kracht. Helaas weerspiegelen wortels zonder grond veel van de staat van de gemeente gedurende haar geschiedenis. Vee oude en opnieuw opkomende ketterijen zoals gnosticisme en vervangingstheologie zijn ontstaan door een misverstand of verkeerd gebruik van het Woord van God in het Oude Testament. Daarom is het, voor onze wandel met God vandaag, van zeer groot belang om de waarde te erkennen van het Oude Testament.

Bron : "Wortels van ons geloof" van Chuck en Karen Cohen
1 Korinthiers  15  : 1  t/m 3
Wat nu de inzameling voor de heiligen betreft, doet ook gij, evenals ik het in de gemeente van Galatië geregeld heb: elke eerste dag van de week legge ieder naar vermogen thuis iets weg, en hij spare dit op, zodat er niet eerst na mijn komst inzamelingen moeten gehouden worden. Wanneer ik dan aangekomen ben, zal ik hen, die gij daarvoor geschikt acht, met brieven zenden om uw liefdegave te Jeruzalem af te dragen. (NBG-vertaling)

Volg voor de collecte voor de arme gelovigen de richtlijnen die ik de gemeenten van Galatië heb gegeven. Die komen hierop neer, dat ieder van u elke zondag iets opzij moet leggen van wat hij heeft verdiend. Bewaar het tot ik bij u kom. Dan ligt het geld tenminste klaar en kan ik de mannen die u daarvoor aanwijst, deze gift naar Jeruzalem laten brengen. Ik  zal hun enkele aanbevelingsbrieven meegeven. (Het Boek)

De christenen in Jeruzalem leden armoede en honger. Daarom zamelde Paulus geld voor hen in. Hoewel de verspreiding van het Evangelie vanuit Jeruzalem was begonnen, maakte de gemeente daar nu moeilijke tijden door (zie Romeinen 15:25, 2 Korinthiërs 8:4, 9:1vv) Paulus stelde de gemeenteleden voor dat zij elke week een bedrag opzij zouden leggen voor de gemeente in Jeruzalem. Hij kon het eindbedrag meenemen naar Jeruzalem. Paulus was van plan vanuit Efeze rechtstreeks naar Korinthe te komen, maar hij veranderde van gedachten (2 Korinthiërs 1,2). Toen hij uiteindelijk aankwam, nam hij de gift in ontvangst en bezorgde die in de Jeruzalemse gemeente (Handelingen 21:18, 24:17).

Bron : "Het Leven" (Praktische levenslessen uit Het Boek) 



   Bijbeltekst toevoegen

 


  Terug


Versie december 2009